Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '20

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

Güç ve Siyaset

Mutlak güç

İktidar, modern dönemlerde bir kişini elinde tonlanılmamsı için tedbirler geliştirilmiştir, bu önlemler anayasalara koyulur, kanunlarda ise yöntemleri belirlenir.

Mesela; belirli zamanlarda yapılan seçimler bunlardan bir tanesidir. Siyaset çok netameli zor bir sanattır, mesai kavramını kabul etmez, gece gündüzü olmaz her zaman göz önündedir, hataları daha fazla göze çarpar, kullanmış oldukları dil herkesin anlayabileceği bir dil yerine üst düzey kavramların kullanmasına özen gösterirler.

Giyim kuşamlar genel olarak mesaja dönüktür, kullanmış oldukları vucud dili ise tamamen içtenlikten yani samimiyetten uzak siyasi mesaj içeren yapmacık hareketlidir.

Siyaset tarihte olduğu gibi değil, günümüzde  her vatandaşın anayasal hakkıdır, bir yarış içinde kanunlara dayandırılarak yapılır,  siyasetin pek fazla talibi vardır, dünyada her ülkede siyasi seçimler heyecan uyandırır. Büyük paralara mal oluyor, zira profesyonel reklam firmaları ile çalışırlar, bu reklam firmaları büyük paralara tekemmül eden rakamlar karşılığında reklam ve danışmanlık hizmetleri verirler, zira bu alan artık modern bir bilim alanı olarak üniversitelerde kürsüler kurulmuş durumda.

Bir siyasi seçildiği gün gidecek günü hiç bir zaman aklından çıkarmaması lazım, belirli zaman sonra yapılan seçimden kazanma ihtimali olduğu gibi kaybetme olasılığı her zaman mümkündür.

En son yapılan Amerikan seçimlerinde beklide ilklerin yaşandığını söylemek mümkündür, mevcut başkanın elinde şayet imkân olsaydı gitmeyeceği yönünde toplumda kanaat oluştu.

En son Texas eyaletinde seçim sonuçlarına yapılan itirazlar ret edilince Başkanın kaybetmesi kesinleşince TV ekranlarında gördüğüm manzara acıklı bir durumdu.

Yüz ifadesi çok şey söyler, son dört yılda baktığımız her TV haberlerinde yâda siyaset tartışma programlarında o zatın şemalını ekrana da görüyorduk, en son gördüğüm görüntüsü içler acısıydı…

Kuranı kerimde dünya metasından geçiciliğinde bahsedilir, ahret hayatı kalıcı ve iyi yaşam olarak belirtilir. Yani bu dünyanın geçicilinden bahsedilir.

Bugün nasıl belirli bir dönem sonra Amerikan başkanı makamını bırakıp gittiyse yâda gidecekse, dünya hayatının bir gün son bulacağının somut bir örneğidir.

Kimse elindeki imkâna ve güce güvenmesin zira bu güç iktidar geçicidir. Buharinin bize bildirdiği bir hadiste: Peygamberimiz (sas)bana kıyamete kadar ömür ondan sonra cenneti, yada hemen cenneti  önerdi, ben ikincisini tercih ettim buyuruyor.

Bu önemli bir meziyettir, insanlar her zaman geldikleri gibi gitmeye hazır olmalıdır bu her şey için geçerlidir.

Doğu toplumlarında ve Latin Amerikan ülkelerinde, siyaset daha çekiciliği zirve olan bir kurumdur, insanlar ürün geliştirerek ticaret yaparak rüştünü ıspatulama yerine sırtını siyasilere dayandırırlar, bu pek büyük bir surun, toplumda liyakat ve ehliyet kaybolur istismarlar artar.

İnsanların öz güveni kaybolur, hukuk sitemi yara alır temel hak hürriyetler zaafa uğrar.

Siyaset bir hizmet kurumudur, mesuliyeti büyük bir iştir. Kul hakkına direk olarak muhataptır, erdemli kişilerin siyaset yapmaları gerekir, siyasete ticareti karıştırmamak lazım, ihalelere girmek için siyaset yapanları ahiretteki hesapları da ağır olur.

saygılarımla

 

 
Toplam blog
: 57
: 83
Kayıt tarihi
: 10.09.20
 
 

Bilimsel olarak yaklaşan, Tarihte ve günümüzde yaşananları kanaatine ve vicdanına uyarak yorumlayan..