Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '21

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Güçlendirme ne demektir?

İnsanları ileriye götürmek istiyorsanız bulunduğunuz yere bakın. Bulunduğunuz hal, durum, düşünce, duygu, bakış açısı, duygusal becerileriniz hangi ölçüde ise karşınızdakine de onu sunabilirsiniz. Gelin bunu başka bir kavram üzerinden irdeleyelim.
 
Güçlendirme nedir?
 
Yönetim Biliminde liderlik türlerini açıklarken güçlendirme ‘empowerment’ kavramından bahsedilir. Güçlendirme, insanların karar alma becerilerini, seçim yapma, harekete geçme ve kendi hayatları üzerinde kontrol sahibi olmalarını, amaç belirleme ve hedefe ulaşma gücünü artırmalarını sağlama sürecidir. Güçlendirmeyi esas alan liderler, bireylerin sorumluluk almalarını ve yeteneklerini kullanmalarını sağlar. Bununla birlikte liderler, öncülük ettikleri kişilerin bireysel donanımlarını güçlendirecek kişiler olmalıdır. Bu bağlamdan bakıldığında bir kişiyi ya da bir takımı, olduğunuz yere kadar güçlendirebilirsiniz. Eğer bir liderde bu meziyetler yok ise başkalarını güçlendirmesi de zordur. 
 
İş hayatında durum böyledir. Günlük hayatta ise lider kavramını kullanmayız. Bunun yerine çevremizdeki kişilere etki eder ya da etkileniriz. Bizde olan değeri fark eden, birlikte iken bizi geliştirdiğini düşündüğümüz kişilerle bir arada olmak isteriz. Yani bizi güçlendiren kişilerle…
 
Ancak kişi bir başkasına etki etmek istiyorsa o becerilere sahip olması gerekir. Çünkü insan kendisinde olanı aktarabilir. Çevresini güçlendirmek isteyen insan kendini tanımalı zayıf ve güçlü yönlerinin farkında olmalıdır. 
 
Çocukları nasıl güçlendiririz?
 
Ebeveynler için de durum böyledir.  Hatalarınızı düzeltme gayretiniz, duygularınızı anlama tanıma beceriniz, iletişim teknikleriniz ne kadar gelişmiş ya da gelişmekte ise çocuğunuza da o ölçüde etki edebilir, güçlendirebilirsiniz. Çocuğun sorumluluk almasına fırsat tanımak, sorunlarla başa çıkması için problem çözme becerilerini geliştirmesine alan açmak, yeteneklerini kullanmasına ortam hazırlamak önemlidir. Belki yetenek keşfi için uzman desteği almak gerekebilir. Duygu dünyasını anlamlandırmasına destek olacak şekilde iletişim kurmak da duygularını tanımasına yardımcı olur.
Sonuç olarak, birilerine etki etmek isteyen insan, bulunduğu yeri iyi tahlil etmeli ve buna göre fayda sağlamalıdır. İster arkadaşına, ister çocuğuna…
 
(Not: Biliyorum ekonomik dalgalanmalar her şeye olduğu gibi kitap fiyatlarına da etki etti. Okuyucuların bu durumdan daha az etkilenmesi için yayınevi ile birlikte karar alarak %25 indirim oranı belirledik. Çocukta sorumluluk, iletişim becerileri gibi konularda daha detaylı bilgi almak isterseniz “Ebeveynlik Notları” adlı kitabıma indirimli fiyatla kitapyurdu.com adresinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.)
 
Sevgilerimle
Dilek Söylemez
Psikolojik Danışman
 
www.dileksoylemez.com
@psk_dan_dileksoylemez
 
 
Toplam blog
: 74
: 382
Kayıt tarihi
: 13.01.17
 
 

Kitap: EBEVEYNLİK NOTLARI - Kitapyurdu sitesinde satışta E-kitap: Kişisel Gelişim Değil..