Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '19

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Güçlü Çocuk Nasıl Yetişir?

Merhaba sevgili okur;
Geçen hafta sizlere istismardan çocuklarımızı nasıl koruyabileceğimizle ilgili bir yazı paylaşmıştım. Ne yazık ki ebeveynlerin süper güçleri yok. Bu sebeple çocuklarını her zaman ve her kötü yaşantıdan korumaları mümkün değil. Ama önemli olan psikolojik olarak güçlü yani kendi zayıf ve güçlü yönlerini tanıyan, kendisini tüm bu yönleriyle seven, özsaygı ve özgüven sahibi, gerektiğinde hayır demeyi öğrenmiş, problem çözme becerilerine sahip ve sorumluluklarının farkında çocuklar yetiştirebilmek. Bu cümleyi okurken bile yorulmuş olabilirisiniz :) 
 
Biliyorum kolay bir şey değil saydıklarım. Ama eğer ki dünyaya bir canlı, ‘bir birey’ getiriyorsanız onun psikolojik olarak sağlıklı ve mutlu, ayakları üstünde duran biri olmasını sağlamak için bir takım davranışları ve becerileri kazandırmak zorundasınız. Böyle bir çocuk yetiştirme yolculuğu gerçekten de çocuğun bir birey olduğunu kabul etmekle başlıyor. Öncelikle çocuklarınızın sahip olduğu hakların farkında olun ve saygı gösterin. Doğrudan kendisini ilgilendiren kararlarda söz sahibi olmasını sağlayın. Bu tabii ki çocuğunuzun her istediği olsun demek değil. Ancak sizin gibi onun da fikirlerini belirtmesi gerektiğini unutmayın. Böylece birey olma yolunda ilk adımını da atmış olacaktır. Çatıştığınız noktalarda uzlaşmak için hem sizin hem de çocuğunuzun ortak olarak kabul edebileceği alternatif çözümler üretmeye çalışın. Bu durumda çocuğunuz hem önemsendiğini hissedecek hem de sizlerle uzlaşacağı yolları kendisi de düşünmeye başlayacaktır. Çocuğunuz değerli olduğunu hissettiğinde özsaygısı da artacaktır. 
 
Günümüz ebeveynlerinde çokça karşılaştığım bazı yanlış davranış şekilleri var. Mesela çocuğa sorumluluk kazandırmak için çaba harcamak bir yana ödevlerini anneler takip ediyor, her şeyi çocuğun önüne hazır olarak sunuyor, odasını topluyor, kısacası çocuğa kendi sorumluluğunu alabileceği hiçbir alan bırakmıyor. Yaş grubuna göre her çocuğun alabileceği sorumluluklar olduğu unutulmamalıdır. Örnek vermek gerekirse 3-4 yaşta kendi oyuncaklarını oyuncak sepetine koyma göreviyle sorumluluklar yavaş yavaş verilmeye başlanabilir; 6 yaştan sonra artık kendi yatağını toplayabilir, çamaşırlarını katlayarak ulaşabiliyorsa yerine yerleştirebilir; okul çağında odasını toplayabilir, basit temizlik işlerini yapabilir, ödevlerini takip edebilir. Çocuğunuza başarabileceği görevler vermek hem sorumluluk kazanmasını sağlayacak hem de özgüvenini artacaktır.
 
Gözlemlediğim bir diğer yanlış davranış biçimi anne-babaların çocuklarının yaşadığı problemi sürekli olarak kendilerinin çözmeye çalışmasıdır. Çocuğun sınıf arkadaşıyla yaşadığı basit bir problemi aile okula gelerek ya da 'veli whatsapp grubunda' konuşarak problem çocuğun değilmiş gibi çözmeye çalışıyor. Bu noktada yapılması gereken ilk şey çocuğunuza yaşadığı problem ile ilgili 'ne yapabilirsin?' ya da 'ne olmasını istersin' diye sormak, sorunun çözümünü sunmak yerine yol gösterici olmaktır. Eğer ki bu konuda eksik kaldığınızı hissediyorsanız okulunuzun rehberlik servisinden de destek alabilirsiniz. 
 
Çocuğunuzun kendisine dair olumlu düşüncelere sahip olmasını sağlarken lütfen diğer tüm canlıların da en az onun kadar değerli olduğunu hissettirin. Aile içinde desteklenerek ve sevgi ile büyüyen çocuklar hem kendisine hem de başkalarına saygı duymayı öğrenecektir. 'Hep sen haklısın' mesajı verildiğinde ise başkalarının haklarına saygı duymayan 'prens' ve 'prensesler' okul çağından itibaren sosyal yaşama adım attıklarında ciddi davranış problemleri yaşayacaklardır.
 
Not: Unutmayın çocuğunuz bazen düşecek ve kaldırmak için her zaman yanında olma şansınız olmayacak. Güçlü çocuk yetiştirmek bu sebeple çok önemli. 
 
 
Toplam blog
: 36
: 296
Kayıt tarihi
: 10.10.18
 
 

Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunuyum. 2014 yılınd..