Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Güçlü Sorular Nasıl Sorulur?

Güçlü Sorular Nasıl Sorulur?
 

                                 

Bu yazımda “Herkesin Hayrına Olan Nasıl Gerçekleşir” isimli yazımı okuyan bir dostumun sorusuna yanıt vermek istiyorum. Soru şöyleydi: “Güçlü sorular nasıl sorulur?”

        Güçlü soru sorma, koçluk tekniğinde kullanılır. Yaşam içinde ilerleyemediğinizi düşündüğünüz de güçlü sorular size güzel çıkış yolları sunacaktır. Güçlü sorular, hayır ya da evet yanıtının alınabileceği kapalı sorular değildir.  Güçlü sorular nasıl, neler, ne gibi sözcüklerden oluşan yanıtı uzun olan açık sorulardır. Bazı güçlü soru örneklerini aşağıda bulabilirsiniz; Diyelim ki arkadaşınız size şöyle bir şey söyledi;

-          Çaresizim. Beni insan yerine koymuyor ya da hep deniyorum bir türlü beceremiyorum.

Siz: Peki bununla ilgili neler yapmak istiyorsun? Ya da yaşadıkların ile ilgili neleri değiştirmek isterdin?

Arkadaşınız; xxx yapabilirim, yyy yapabilirim

Siz:Peki, başka neler yapabilirsin?

Arkadaşınız; zzzz , pppp

Siz:Peki bu değişikliği yapabilmek için neye ihtiyaç var? Ya da bu değişikliği nasıl yapabilirsin?

Siz:Bunu yapabilmek için nelerden vaz geçmen gerekiyor?

    Yukarıdaki soru örneklerinde de anlaşılacağı gibi koç kişiye bilgi aktarımı ya da  tavsiyelerde bulunmadan kişinin kendi gerçeğini bulmasına yardımcı olacak ucu açık sorular sormaktadır. İşte bu sebeple de koçluk "diğer kişiye performansını, öğrenmesini ve gelişimini artırmak için yardımcı olma sanatı” şeklinde tanımlanabilir.

                 Koçluk, psiko-terapiden, danışmanlıktan ve mentorluktan farklı bir uzmanlık alanıdır. Örneğin; Danışmanlık, belli bir konuda uzmanlaşmıştır. Kişiye öneriler de bulunur. Koçlukta ise danışanın faaliyet gösterdiği veya sorguladığı alanda uzman olması gerekmez. Kişiye önerilerde bulunmadan kişinin kendi çözümünü bulması için onu yüreklendirir. Psikoterapide bugünü anlamak için geçmişe de bakılabiliyorken, Koçluk ulaşılmak istenen hedef için, geçmişle hiç ilgilenmeden bugünü keşfetmekle başlar ve geleceğe bakar. Koçların ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklar konusunda uzmanlığı yoktur. Mentorlukte ise, belli bir konuda tecrübeli bir kişi tüm bilgi ve birikimini karşısındaki ile paylaşarak ona destek verir. Koçlukta bilgi aktarımından çok, güçlü sorular aracılığıyla kişinin çözümü kendisinin bulmasına yardımcı olur.  

             İnsanların tüm yanıtların kendilerinde olduğuna inanarak onların işlerine burnunuzu sokmadan yardım etmek ve onları aydınlatmak istiyorsanız koçluk sanatı tam size göre olabilir. Ancak koçluk yaparken karşınızdakine tavsiyede bulunmadan ne kadar süre dayanabilirsiniz, işte onu bilemem!

 

Her Daim Sevgi ve ışıkla

www.nefestr.com

sibel.kavunoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 615
: 248
Kayıt tarihi
: 09.11.10
 
 

Geçmişte finans sektöründe ağırlıklı olarak iyileştirme ve geliştirme projelerinin hayata geçiril..