Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '14

 
Kategori
Turizm
 

Gueridon nedir?

Fransızca Gueridon Türkçe okunuşu ile Geridon bir servis arabasıdır. Gueridon arabası ile yapılan servise de Gueridon Servisi denir. Gueridon servis arabası, flambe, trolley, servant arabası gibi yaklaşık anlamları olsa da bu servis arabasında bazen bir bazen de iki tane ocak bölümü vardır.

Gueridon servisi mutfakta ön hazırlığı yapılmış yemeklerin, misafirlerin yanında hazırlanması ve sunulmasıdır. İlginç bir görüntü oluşturduğu için çok tercih edilir ve gueridonla getirilen yemekler misafirlerin istekleri doğrultusunda hazırlanır. Özellikle sezar salatası, crep suzet, omlet, flambe yemekleri ve  et yemeklerinin misafirin yanında kesilerek hazırlanır. Göze hitap eden bir gösterişli bir show olarak yapılan bu işlemler Rus servisi usulünün bir parçasıdır.

Gueridon servisinin avantajları;

Servis yaparken tabakların ve yemeklerin sıcak olması,

Sunumun show halinde olması,

Kalıplaşmış bir sunumun dışına çıkıldığı için servis şeklini daha güçlü bir hale getirtir.

Entelektüel bir hava yaratılır. Misafirler kendilerini çok özel hissederler.

İlgi çektiği için misafirlerin memnuniyetini ve taleplerini arttırır.

Misafirler ödedikleri paranın gerçekten karşılığını aldıklarından emin olurlar.

Servis yapan personel için de, kendi becerilerini gösterir ve eğlenceli bir sunum yapar.

Gueridon servisinin dezavantajları;

Geridondaki yemekleri alevlendirmek için genelde yakıt, elektrik ve alkollü içkiler kullanılır. Bunlar zaman zaman hem misafirler hem de servisi yapan kişi için tehlikeli olabilir.

Guerdion arabasının mutfaktan misafir masasına kadar  geçmesi için yol ve misafir masasının yanında  show için gerekli alan oluşturulması gerekmektedir.  Bunu düşündüğünüzde de restaurantda  ayarlamalar yapılması gerekecektir. Masa kaybı, yer kaybı olacaktır.

Gueridon servisini yapacak eğitimli ve deneyimli personel yetiştirmek durumunda kalınacaktır.

Gueridon un üzerinde gerekli ekipmanlar eksiksiz olmalıdır ve beraberinde yapılacak yemek ile ilintili  hardal, sos, sirke ve yağ gibi temel çeşniler bulunmalıdır. Bunlardan biri veya birkaçı eksik olduğunda tamamlanması için zaman kaybı oluşacaktır.

Misafirler tarafından çok tercih edilmesine rağmen, dezavantajları daha baskın çıktığı için bu servis restaurantlar tarafından şu aralar pek kullanılmamaktadır.

Başarılı ve güvenli bir Gueridon Servisi için;

Mise en place ( Mizanpaj )

Mutfaktan verilecek yemekle ilgili yağ, sirke, sarımsak, tuz, biber, baharatlar vs gibi bütün malzemelerin tam ve eksiksiz alınması.

Ekipmanlar

Servisle beraber sunulacak bütün ekipmanların tabak, kaşık, kumaş peçete vs gibi ekipmanların eksiksiz ve temiz olması.

Bıçaklar

Sunulacak yemeğe göre doğru bıçaklar kullanılması, kesme tahtasının uygun büyüklükte ve bıçakların keskin olması gerekmektedir.  Gueridonda kullanılmayan bıçakların güvenli bir şekilde konumlanması.

Alevlendirme ve Servis

Alevlendirme yaparken dikkatli olun, ellerinizi ateşten ve sıcaktan koruyucu eldiven giyin. Sıcak tabaklar ve tavaları tutarken dikkat edin, tutulması gereken yerlerinden tutun.

Dökülen gaz, tutuşturucu yağ vs gibi sıvıları mutlaka temizleyin.

Yanınızda size yardımcı olabilecek bir kişi bulundurun.

Kişisel olarak

Servis yapan personelin saçlarının düzenli ve toplu olması, kolayca yanabilecek saç jölesi, saç spreyi, şekillendirici  gibi malzemelerin kullanılmamasına gayret edilmesi.

Alevle uğraşılacağı için gueridon ile servise giren personelin sentetik olmayan uzun elbiseler, uzun kravat giymemesi gerekir.

Misafirin Güvenliği

Gueridon un alevine karşı misafirden yeterli uzaklıkta olması.

Misafire alevle ilgili bilgi verilmesi gerekmektedir.

 
Toplam blog
: 11
: 853
Kayıt tarihi
: 21.10.14
 
 

1962 Ankara doğumluyum. İlk,orta ve liseyi Ankara'da okudum.  Ç.Ü Turizm işletmeciliği ve Otelcil..