Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '06

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Guguklu saat

Guguklu saat
 

Guguklu saati en çok saat 12 olduğunda severdim, o saatte tam oniki kere guguk derdi. Buçuklarda bir kez, her saatte ise saat kaçsa o kadar guguk sesi duymak için saatin başında beklerdik. Saati kurmak için zincirlere bağlı ağırlıkları yukarıya çekerdik. İki ağırlık vardı o zamanki guguklu saatimizde: Biri saati diğeri de guguk mekanizmasını çalıştırırdı. Şimdi kullandığımız guguklu saatte üç ağırlık var, üçüncüsü her saat başı müzik çalıp danseden müzik kutusunu çalıştırıyor.

Gündüzleri çok sevdiğimiz guguklu saat geceleri bir uyku düşmanı durumuna geldiği için uyurken saatin sarkacını durdurmak gerekirdi. Yoksa her saat başı guguk sesleriyle tatlı uykumuzu bölüverirdi. Gecenin sessizliğinde tik takları bile rahatsız etmeye yeterdi. Hele bir de aklınızı takmışsanız o tik taklara, herbiri sanki davul sesi oluverirdi. Sarkacı durdurmanın iki farklı yolu vardı. Saati çalıştıran ağırlığı elimize alıp veya sarkaca hafifçe değerek durdururduk.

Guguklu saatleri zamanı göstermesi için değil de, bir eğlence aracı ve bir ev aksesuarı olarak yapıldığını düşünmüşümdür. Üzerindeki ağırlıklar saati ancak birgün çalıştırmak için yeterli olurdu, eğer çekmeyi unutmuşsak, saat dururdu. O zaman yelkovanı elimize ilerleterek doğru saate ayarlamak gerekirdi. Tembellik yapıp akrebi ilerletmiş veya geriletmişsek o zaman saat başlarındaki guguk sayısı yanlış olurdu. Saat dokuzda guguk beş kez ötünce yeniden sandalyeye çıkıp saati düzgünce ayarlanması gerektiğini anlardık.

Guguklu saatler ahşaptan çok özenle yapılmış olurdu. Birbirlerinden farklı göründüğünden onların el yapımı olduğunu düşünürdüm. Evde sanki bizden biri gibi yaşardı, zincirini çekince doyar, aşağıya inince acıkırdı, acıkınca susardı.

Yeni yıla girerken zaman kavramı her boyutta düşündürüyor beni, yıllar takvimleri, güneş günü, ay ayı, saatler saatleri anımsatıyor.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..