Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '09

 
Kategori
Futbol
 

Guiza'dan beklentiler ve futbolumuz

Guiza'dan beklentiler ve futbolumuz
 

Fenerbahçe bu sezon başında çok büyük rakamları gözden çıkartarak forvet hattına İspanyol Guiza'yı transfer etti.

Bitmekte olan 2008-09 futbol sezonumuza baktığımızda bu oyuncudan Fenerbahçe'nin umduğu mertebede yararlanamadığı görülüyor.

Bu durum akıllara Guiza'nın tercihi doğru muydu, yoksa futbolumuzda profesyonel olmayan, ama transferden sorumlu yöneticiler kulüplerimizde yine ve yine aynı yanlışlara mı düşüyor sorusunu getiriyor.

Ben şu futboldan anlamaz, TV seyircisi halimle düşünüyorum.

İspanya ile evimizde oynadığımız Milli müsabakada Del Bosque'nin Guiza'yı ne zaman oyuna soktuğunu hatırlayınız. İlk yarıyı önde bitiren Milli takımımız penaltıdan eşitliği bulan İspanya'nın üzerine gidiyor. Çünkü beraberlik grupta bir işimize yaramıyor,galibiyet şart. Maç da ha bitti, ha bitiyor. Bu esnada İspanya hocası Guiza'yı oyuna sokuyor.Bizim takım rakip yarı sahaya oyunu yıkmışken,aynen Dünya kupası elemelerinde sahamızda İsviçre'den yediğimiz golün tekrarı bir pozisyonda Guiza defansın arkasına sarkıyor, deplase arkadaşına verdiği pasla İspanya golü buluyor ve müsabakayı son saniyede kazanıyor.

Dün oynanan Sıvas maçında da aynı senaryo içinde Guiza üç kez topla buluşuyor. Yan hakem üç pozisyona da ofsayt bayrağı kaldıryor. Bayrak kalkmasa pozisyonlardan en az biri gol ile sonuçlanacak.

Keza ilk yarıdaki FB-BJK maçını hatırlıyorum. Çok benzer bir pozisyonu,BJK defansının gafletinden yararlanan Guiza gole çeviriyor.

Peki, bu oyun düzeni FB'nin genel oyun formatına uyuyor mu? Hayır.

FB oyunu genelde rakip yarı sahada oynayan, kısa paslarla pozisyon üreten bir ekip. Özellikle Brezilya'lı oyuncuların oyun stili bu. Keza İspanya Milli takımı da böyle. Bu yüzden Guiza hiç bir zaman ilk onbirde başlamıyor. Hatta hep İspanya avantaj yakaladıktan sonra, rakip üstüne gelmeye başlayınca, sonlara doğru tercih ediliyor. Muhtemelen İspanya'da oynadığı küçük takımda da gol krallığını bu tarzla yakalamıştır?

O zaman FB paraları sokağa atmış gibi gözükmüyor mu? Yedek bekleyecek oyuncu Semih değil de Guiza'mı olmalı? Bu lükse FB sahip olabilir mi?

Ne dersiniz?

Bu anlayışla daha çok takımımızın paraları da böyle yanlış tercih edilmiş yabancılara gidecekmiş gibi gözüküyor. Bari diyorum yanlışı yerli futbolcuların lehine yapalım ki para ekonomimizde kalır. Yoksa adamlar türlü zorluklarla yaratılan paralarımızı alıp götürüyor ve götürecekler de.
 
Toplam blog
: 61
: 896
Kayıt tarihi
: 06.10.06
 
 

Gençlik yıllarında öğrenim hayatı dışında tüm yaşamım spor, ağırlıkla basketboldü, sahanın kenarında..