Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '10

 
Kategori
Futbol
 

Güiza ve İbrahimoviç'in kaderi

Güiza ve İbrahimoviç'in kaderi
 

İbrahimoviç ve Güiza


Barcelona İbrahimoviç ile anlaştığını duyurduğunda Barçalılar bu duruma çok sevindiler ve kendisini Camp Nou'da 60.000 kişiyle karşıladılar ancak bu transferin maliyeti de yüksekti. Karşılığında İnter'e gönderilen Eto'o artı 26 milyon Euro, İbrahimoviç'i 66 milyon Euro bonservis bedeli ve yaklaşık 9 milyon Euro'luk yıllık maaşıyla dünyanın en pahalı ve en çok kazanan oyuncularından biri yapıyordu. Hal böyle olunca Barçalı taraftarların beklentisi de arttı. Gerçi sezona kötü başlamadı ama Barcelona'ya bir türlü uyum sağlayamadı üstüne Guardiola ile yaşadığı sorunlar eklenince ipler kopma noktasına geldi. Durumun farkında olan Barcelona yönetimi İsveçli yıldızı satabileceğinin mesajını verdi. 28 Ağustos günü Milan ile anlaşan Barcelona 66 milyon Euro bonservis bedeliyle aldığı oyuncuyu 24 milyon Euro satın alma opsiyonlu bir yıllığına kiraladı.

Barcelona bu işten büyük zarar etmiş gibi gözükse de (Milan'ın satın alma opsiyonunu kullanması durumunda yaklaşık 42 milyon Euro) uyum sorunu olan oyuncuyu göndererek takım kimyasını korudu. Takımların oyunculara uyması gerektiğini değil de oyuncuların takımın yapısına uymasının daha önemli olduğunu her ne pahasına olursa olsun gösterdi. Zaten Barça'yı Barça yapan da budur. Bu arada konuyla ilgili olarak Barcelona başkan yardımcısı oyuncunun yıllık ücreti düşünüldüğünde 'kar bile ettik' açıklaması yapmıştı. İbrahimoviç büyük bir oyuncu ancak Güiza olayı ile karşılaştırıldığında Barcelona İbrahimoviç'ten nasıl vazgeçebiliyor da, nasıl oluyor da Fenerbahçe Güiza'dan vazgeçemiyor? Gelin bir de Güiza'nın hikayesine kısaca göz atalım.

Fenerbahçe'nin gol yollarındaki sıkıntısını çözmek için 2008 yılında yaklaşık 17.4 milyon Euro bonservis bedeliyle transfer edilen Güiza, geldiği ilk günden beri taraftara saç baş yoldurdu. Takıma uyumu, bireysel becerileri beklentilerin çok çok altında kaldı. Yine de kendisine 2 sene sabredildi ve bu süre zaafında sergilediği performans değerini de doğal olarak ciddi bir oranda düşürdü. Fenerbahçe'nin bu sezona girerken 2 seçeneği vardı, ya Güiza'yı takımda tutup 2 sene gösteremediği uyumu 2 ayda göstermesi beklenecek ya da elden çıkartılabildiği kadar uygun bir fiyata çıkarılacak. Aldığı 3.6 milyon Euro'luk yıllık ücret düşünüldüğünde elden 3-5 milyon Euro'ya çıkarılması pek de fena olmayacaktır. Fenerbahçe oyuncuya gelen teklifleri yeterli bulmadı ve oyuncuyu elinde tuttu. Tabii bu durumda yönetim yanlışları ilk sırada, 'bu kadar yüksek maliyetli aldığım oyuncuyu bu kadar ucuza satmam' zihniyeti oyuncunun takımda kalmasındaki en büyük etkenlerden biriydi. Sonuçta şu an Güiza hiç bir şey yapmasa dahi parasını almaya devam edecek, takım içinde sorun yaratmaya devam edecek. Büyük takım olmak için, büyük kararlar almanız gerekir. Ben bu yazıya başlamadan önce Güiza'nın bu takıma hiç bir şey sağlayamacağını, Fenerbahçe'de durduğu her dakikanın Fenerbahçe'ye zarar olduğunu düşünürken, Güiza'nın 300 bin Euro'luk banka dekontunu Samandıra'ya getirip arkadaşlarına gülerek 'bakın bu parayı hiç çalışmadan alıyorum' havası zaten beklenen bir olaydı.

Sonuç olarak, Her ikisi de büyük umutlarla transfer edildiler, her ikisi de bekleneni karşılayamadı. Biri Barcelona'da olduğu için, takımın çıkarları için takımdan gönderilirken, diğeri ise Fenerbahçe'de olduğundan ne kadar sorun çıkartırsa çıkarsın hala takımında..

 
Toplam blog
: 6
: 599
Kayıt tarihi
: 05.09.10
 
 

1989 doğumluyum, Makine Mühendisliği öğrencisiyim. Basketbol ve futbol ile ilgileniyorum. Fırsat bul..