Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '11

 
Kategori
Edebiyat
 

Gülce nedir?

Gülce nedir?
 

Gülce Edebiyat Akımı Antolojisi


Türk şiiri, dünya şiiri içinde hak ettiği yeri almalıdır. İkinci yeni, maviciler ve hisarcılardan bu yana, hızla değişen Dünya’ya ayak uyduran ve bugünden gelecek çağları kucaklayacak yeni bir edebi akım gelmedi. Büyük bir boşluk var ki, internet ve elektronik yayıncılıkla bu boşluktan feryatlar yükselmektedir. İşte beklenen nihayet geldi. Gün doğdu ufuklarımızdan. Dünü inkar etmeden, bugüne çağdaş ve akılcı bakışlarla yaklaşan, kaygısı gelecek yüzyıllar olan bir edebi akım GÜLCE adıyla gündemimize girdi. Peki nedir Gülce? 

- Gülce, Yeni çağın yeni edebiyat akımıdır. 

- Gülce, kökleri şiir tarihimizin derinliklerinde, gövdesi bugünlerde, yaprak, dal ve çiçekleri geleceğe uzanan Türk şiirinin yepyeni bir atılımıdır. 

- Gülce, "Ben" demeyen, "BİZ" diyen şair ve yazarların oluşturduğu edebî bir topluluktur. 

- Gülce, anlamsız ve gereksiz vezin kavgalarına son veren bir edebiyat oluşumudur. 

- Gülce, çağa "önce insan ve ülkem" anlayışıyla bakan şairlerin birlikteliğidir. 

- Gülce, yaşayan Türkçe'ye ve ayyıldızlı bayrağa sevdalı şair ve yazarların buluştuğu edebiyat, sanat, kültür hamlesinin adıdır. 

- Gülce, geleneksel Türk Hece Şiirinden hız ve ilham almakta, hece şiirimize yeni nefes alanları önermektedir. 

- Gülce, Hece şiirimizi sadece "koşma" tarzı şiir olarak görmemekte, o' nu bir okyanus kadar engin, derin ve muhteşem mâzisinden günümüze alıp getirmekte ve şairlerimize sunmaktadır. 

- Gülce, Kafiye, kalıp, redif, üslûp, tarz, şekil, yapı vb. şiire dair her unsurun bütün amacının "has şiiri" yakalamak ve şiirin kanat kanat yükselişini sağlamak amacıyla kullanılan birer "araç" olduğunu bilen ve bu araçlara saygı gösterip; bozmadan yeni nefes alanlarıyla yenileşme ve yani atılımlara yönelen köklü bir edebiyat hareketidir. 

- Gülce, araçlar amaç olmamalıdır. Ne zaman ki, araçlar amacın önüne geçmiştir, işte ona şiir denmez, sadece "manzume" denir. Ve o, ruhsuz, plastik bir heykelden ibarettir anlayışında, "kalıcı şiiri" hedef seçen bir edebiyat aksiyonudur. 

- Gülce, kelimelerin Anadolu kokulu efsunkâr ikliminden evrenselliğe doğru akan bir şiir çağlayanıdır. 

- Gülce, aruzu "yasak ve korkulan" bir otantik malzeme, unutulmaya terkedilmiş, kütüphanelerin tozlu raflarına bırakılmış eski bir "uğraş" olmaktan çıkarıp; üzerindeki zaman tozlarını silip, pırıl pırıl, yepyeni yüzüyle Türk Şiirine Türk Diliyle yeniden kazandırmaya ve onunla yeni zirvelere yolculuklar yapmaya çalışan bir şiir kervanının adıdır. 

- Gülce, serbestin "kurallı serbest" olması gerektiğine inanan, bir nesir parçasını makasla rastgele kesip üst üste yığmak ve imgelerle boğulmuş bir şiirsel yapı olmadığını anlatan güzellikler aynasıdır. 

- Gülce, edebî sanatlardan yoksun bir şiir anlayışının yapay, suni ve sadece kabuktan olduğunu belirten, ama, şiiri edebî sanat yapacağım diye de anlamsız ve çok abartılı kılan çalışmalara, arı-duru-lirik-apaydınlık ışıklı bir sanat anlayışı takdim eden şairler hareketidir. 

- Gülce, başta Azerbaycan olmak üzere Türk Cumhuriyetleri'nde yaşayan şairler dünyası ile dostluklar oluşturmuş, dünyaya açık, dünya şiiriyle kucaklaşan bir Türk Şiiri yapılanmasıdır. 

- Gülce, internette oluşan sanal dostlukları reele taşıyan, kardeşlik-dostluk-hoşgörüye açık, parti-siyaset-bölücülük ve ayrımcılığa kapalı şairlerin şiir ocağıdır. 

 
Toplam blog
: 14
: 1455
Kayıt tarihi
: 05.07.08
 
 

15 Ocak 1952 Ankara/Elmadağ doğumlu. Emekli Makina Mühendisi, şair, yazar. Halen Antalya' da ikame..