Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Güle Güle Peri Kızı

Güle Güle Peri Kızı
 

Bu resim yobazlara, yalancılara bir tokat olsun.Çünkü o hiç ayırım yapmadan örtülü kızlara elini uz


Çok önemli bir bilim ve eğitim kadını. Atatürkçü, çağdaş, yurt içi ve yurt dışında pek çok ödüller almış bir değerli insanımızı kaybettik.

74 yıllık koskoca bir hayatın son 20 yılını kanser tedavisi görmesine rağmen hep çalıştı ve cehaletle savaştı. Daha öğrencilik yıllarında hocalarıyla Bakırköy Akıl Hastanesi’nde gezerken bahçenin bir köşesindeki ufak bir grup ilgisini çekmiş. Oraya yönelirken hocası bağırmış: “Onlardan uzak dur! Onlar cüzzamlı!..” sözleri, onun uzmanlık alanını belirlemiş oldu. Asırlar boyunca cüzzamın bulaşıcı olduğunu sananlara Türkân Saylan yaptığı araştırmalar sonucunda tıpkı verem gibi, aynı kaptan yenmediği takdirde, cüzzamın bulaşıcı olmadığını kanıtladı.

Saylan’ın savaş verdiği bir diğer cehalet ise eğitim alanındaydı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nce düzenlenen çeşitli kampanyalarla 36 bin kız çocuğunu okullu yaptı. 29 bin üniversiteliye de her ay öğrenim bursu sağladı.

Şeriata, bölücülüğe, çocukları katil yapan ırkçılığa ve darbelere karşı oldu.

Misyonerlik iddialarına, “Evet ben Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim misyonerim” dedi.

“Ben bir Kemalist – Feministim. Herkes eşit olmalı. Mezara hepimiz eşit giriyoruz” dedi.

Aşiretlere karşı çıktı.13 – 14 yaşındaki kızların başlık parası diye parayla satılmasına, töre yüzünden işlenen cinayetlere karşı oldu.

Gençlerin okuyup dünyayı tanımalarını ve dürüst olmalarını istedi.

Devletin alacağı bir kararla, parasızlık nedeniyle okuyamayan çocukların okutulmasını istedi.


Tek cins okullara karşı oldu. Herkesin birbirini tanıması için karma okullar istedi.

Aile içinde başlayan şiddetin yok olmasını, erkeğin kas gücüne yönlendirilmesine karşı çıkıp çağdaş erkek olmasından yana oldu.

Kadın erkek tüm insanların eşit olmasını istedi.

O aklına yatmayan bir konu olduğunda “bunda bir yanlışlık var” diye düşünüp doğruyu bulmak için hep araştırma yaptığını söyleyerek, bilimi ve aklı kullandı.

Başörtüsü için yapılan Anayasa değişikliğine tepki vererek, geri çekilmesini istedi. Hukuka uygun olmadığını ve bu konuyu demokratik yollarla ve sivil itaatsizlik denen çağdaş yöntemlerle peşini bırakmayacaklarını söyleyerek, kadınların üzerinden siyaset yapılmasına karşı çıktı.

Türkan Saylan, son nefesinde bile kardelenleri düşündü. Bilinci kapanmadan önce ailesi ve ÇYDD yöneticilerini çağırarak, vasiyet niteliğinde onlardan bazı isteklerde bulundu. Kız öğrenci sayısının 36 binden 100 bine çıkarılmasını, Türkiye’deki her köye bir okul yapılmasını ve her kasabada kız öğrenci yurdu yapılmasını istedi.

O herkesin illaki para kazanacağı bir işin yanında, sorumluluk alacağı gönüllülük bir işin almasını istedi.

Ergenekon davası ile ilgili yaşadığı sarsıntı ve maruz kaldığı muameleye hasta olan bedeni daha fazla dayanamayarak gözlerini kapadı.

Güle güle peri kızı…Sen rahat uyu. Senin yaktığın meşale hiç sönmeyecek. Çünkü ardında bıraktığın binlerce kardelenler var.!!Mekanın cennet olsun.

 
Toplam blog
: 17
: 905
Kayıt tarihi
: 31.07.08
 
 

15/01/1962 Kahramanmaraş doğumluyum. Ankara'da yaşıyorum. Hayatın içinde olmasa da kıyısında herkes ..