Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Güle güle yetele

Güle güle yetele
 

1 Ocak 2009 tarihinden itibaren "Yeni" ibaresi kaldırılarak paramız sadece "Türk Lirası" adını alacaktır.

Bilindiği gibi 1 Ocak 2005 tarihinde, tarihi bir reformla paramızdan altı sıfır atılmış ve uzun zamandır kaybetmiş olduğu imajı yeniden kazandırılmıştı. Öyle ki o dönemde en büyük küpürlü banknot bizimdi ve 20.000.000 TL ile bir dünya rekoru sahibi idik. Bu makus vaziyet sadece itibar kaybı değil bol sıfırları yüzünden ekonomi ve muhasebe kayıtlarında kirlilik oluşturuyordu. Hatırlayın; benzin/mazot pompalarında sıfır yetmediğinden dijital hanelerin yanına manuel sıfırlar eklemiştik. Türk işi icat mı dersiniz yoksa zorunluluk mu? Takdir sizin.

Tüm bu gerekçeler paradan önce üç, yıllar geçtikçe ve ekonomi enflasyon canavarı karşısında can çekiştikçe altı sıfır atma gereksinimini doğurmuş, ancak bu tarihe kadar kimse bunu gerçekleştirememişti.

Sonuç olarak, zamanla ekonomik dengelerin oturması ve enflasyonun belli düzeylere çekilmesi buna olanak sağladı ve 1 Ocak 2005'te yeni paramız Yeni Türk Lirasına kavuştuk. Mevcut para ile karıştırılmaması açısından isminin farklı olması gerekiyordu ki, "Yeni" ibaresi en uygun ek olarak paramızdaki yerini alıyordu. Bir yıllık birlikte dolaşımdan sonra Türk Lirası 1 Ocak 2009'da yeni yüzüyle piyasalara dönmek üzere köşesine çekilmişti.

Şimdi para birimimiz yine ve yeniden Türk Lirası. Eskisinden daha itibarlı ve daha şık. Yenilenmiş fiziki görünümüyle yılbaşı gecesi ATM'lerdeki yerini alacak olan paramız umarız bir daha yeni banknotlar ve sıfırlar görmez. YTL'ler de bir yıl süre ile piyasada dolaşımını sürdürebilecek.

Bu arada yeni banknotlarımız yeni bilim ve sanat insanlarımızın portrelerini de arka yüzünde barındırıyor. Bir Fatih, bir Mevlana'yı da aramıyor değil gözler…

Vatana millete hayırlı olsun.

Hoş geldin 2009, güle güle YTL.

 
Toplam blog
: 290
: 2581
Kayıt tarihi
: 15.06.06
 
 

Kimya Yüksek Mühendisi. Sporsever ve edebiyat aşığı. Periyodik tablo, T cetvel..