Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '17

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Güle Oynaya

Güle Oynaya
 

Dr. Erdener ILDIZ

erdener@ildiz.com.tr

 İki torunum İsveç’ ten, bir torunum da İstanbul’dan geldiler, Bodrum’ da keyifli bir tatil geçirdik.

Büyük Torunum Devin 14 yaşında, o daha çok kendi yaşıtlarıyla takıldı, onunla fazla vakit geçirme imkanı bulamadım ama 7 yaşlarındaki iki torunum, Elvin ve Gizel’ le çok keyifli günler geçirdik.

Bazen ev içinde, bazen de bahçede çok değişik oyunlar oynadık. Elvin ve Gizel zaman zaman bizim için gösteriler hazırladılar, aile bireylerini hicvettiler, özellikle de beni. Zaman zaman pop şarkıcısı oldular, zaman zaman animatör… Bizleri gülmekten kırıp geçirdiler.

Bahçede hortumla yaptıkları su dansı görülmeye değerdi. Birisi hortumla havada suya çeşitli şekiller verirken, diğeri suyun altından ıslanmadan geçmeye çalışıyordu. Bu oyun, hortumu tutan değişerek, saatlerce devam ediyordu.

Karpuz kabuğu sıyırma yarışması da, çok komik anlar yaşattı bizlere… Kabuktan sıyırdıkları karpuzları yutamayacak kadar ağızlarında biriktirince, yere dökülenleri de dikkate alıp, şampiyonu öyle belirlememiz gerekti, ne de olsa yarışmalarda, biz de kimseye torpil yapılmazdı…

Böyle sürüp giden oyunlarımızda, giderek tekrarlar başlayınca, oyunlar keyifli olmaktan çıktı. Yeni yeni oyunlar icat etmemiz gerekti, bu da çok kolay bir şey değil. Bir müddet resim yapma ve taş boyamalarla idare ettik, yakın döğüş tekniklerine kadar denedik… Ama daha yaratıcı bir şeyler bulmamız gerekiyordu, işte bu noktada, İTÜ’ den sınıf arkadaşım, Doç. Dr. Tuncay Çaylı’nın kızı Sevgili Dilara Gülener’in bana imzalayarak hediye ettiği “Güle Oynaya” adlı çocuk oyunları kitabı aklıma geldi.

Dilara Gülener “Güle Oynaya” kitabında, 1-3 yaş arasındaki çocuklar için 100’ ün üzerinde yaratıcı, eğitici oyun ve aktiviteye yer vermiş. Her ne kadar 1-3 yaş arası diyorsa da, biz bunların çoğunu 7-8 yaşındaki torunlarımla keyifle uyguladık.

Bu oyun ve aktiviteler arasında, açıkhava faaliyetleri, yağmurlu günler için öneriler, mutfakta yapılabilecek etkinlikler, sanat/elişi faaliyetleri,  sayılar ve harflerle yapılan eğitici oyunlar var.

Kitapta, her oyun için gerekli olan malzemeler teker teker verilmiş, nasıl uygulanacakları ayrıntılı bir şekilde anlatılmış, uygulama sırasında dikkat edilecek hususlara dikkat çekilmiş… Hiç zorlanmadan her oyun ve aktiviteyi uygulayabiliyorsunuz. Hem eğleniyor, hem eğitiyorsunuz. Çok emek sarf edilmiş bu kitap, Hızır gibi imdadımıza yetişti. Torunlarımla harika bir yaz tatili geçirmemize vesile oldu. Teşekkürler Dilara Gülener.

 

 
Toplam blog
: 80
: 805
Kayıt tarihi
: 25.09.07
 
 

Elektronik yüksek mühendisiyim. Bilgisayarlı kontrol sistemleri üzerinde doktora yaptım. Bir  şirke..