- Kategori
- Yemek - Mutfak
Güllaç tatlısı
Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen güllaç talısı; hafif olması nedeniye, ramazan ayının en çok tercih edilen tatlısıdır. Şimdi sizlerle, yapılışı oldukça basit olan, benim de her ramazan kolaylıkla yaptığım bu nefis tatlının tarifini paylaşmak istiyorum.
Malzemeler:
5 yaprak güllaç
1 litre süt
2, 5 su bardağı şeker
250 grm dövülmüş ceviz (tercihe göre fındık da olabilir)
1 adet nar
Dilerseniz 1 yemak kaşığı gülsuyu ( yaprak aralarına serpebilirsiniz)
Hazırlanışı:
Süt ve şekeri karıştırıp, ocakta kaynatıyoruz.
Bir güllaç yufkasını, borcama kırarak yerleştiriyoruz. Üzerine, güllaç yaprağı iyice ıslanacak şekilde sütlü şekerli karışımından döküyoruz. İki sıra aynı işlemi yaptıktan sonra üzerine dövülmüş ceviz serpiyoruz. Aynı işlemi güllaç yaprakları bitene kadar tekrarlıyoruz. Güllaç yapraklarının üzerindeki sütün iyice çektiğine emin olduktan sonra; tatlının en üstünü, dövülmüş ceviz içi ve nar taneleriyle süsülüyoruz. Arzu ederseniz yeşil fıstık da ilave edebilirsiniz.
Güllaç yaparken dikkat edilmesi gereken önemli nokta: sütün bol olması ve kuru bir yer kalmamasıdır.
Afiyet şeker bal olsun.