Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Güllaç Yaprağı Üretimi

Güllaç Yaprağı Üretimi
 

Güllaç Yaprağı Üretimi


Bazı tatlar vardır ki, belli dönemleri temsil ederler. Mesela kimden bahsediyor olabilirim? Bu hafta köşemizde ağır bir misafir var. Kendisinin adı : “ Güllaç.”  Tahmin edenler olmuştur tabi, bu ayın en popüler tatlısı olarak sofralara giriş yaptı. 11 ay geri planda kalıyor da , sonra 1 ay baya dillerden düşmüyor biliyorsunuz. Bu kadar ismi geçen ve kültürümüzde yer alan bir tatlının nasıl bir şey olduğunu ve nasıl elde edildiğini biliyor musunuz peki?

Güllaç tatlısı yapılacağı zaman hep  “ Güllaç yaprağı. “ diye geçer ismi malzemelerde. Bu güllaç yaprağı beyaz bir yufka görünüşünde, peki ama nasıl üretiliyor? Mısır nişastası ve buğday unu suyla karıştırılarak güllaç hamuru elde ediliyor sonrasında ise belirli sıcaklıklarda özel tavalara dökülüyor.  Ardından güllaç hamuru kurutulmaya başlanıyor. Kurutulduktan sonra ise, poşetlenip sofralarımıza kadar ulaşıyor. Tabi bu birkaç cümlede anlatıldığı gibi basit olmayan bir üretim, sıcaklık ve ayarlanan nem oranları üretimin temelini oluşturmakta. Kulağa kolay gelen ama hiç de öyle olmayan bir üretim bu. Piyasada incelediğim kadarıyla tepsi ve poşet olarak farklı ambalajlarda karşımıza çıkıyor. Bahsettiklerim güllaçın yaprağı ve üretimi, tatlısının nasıl yapıldığını bilmiyorum, o da ayrı bir emektir mutlaka. Ustamın marifetine göre cevizli, fındıklı, ballı, meyveli, kirazlı diye uzayıp gider çeşitleri.

Eskiden gül suyu ile tüketilmesinden kaynaklı  “ Güllü- aş  “ isminden günümüze güllaç olarak geldiği söylenen bu tatlı kültürümüzü ve geleneğimizi yansıtıyor. Bu kültüre sahip çıkalım ve yeni nesilin de bilmesini sağlayalım. Farkettim ki hep yetişkinler arasında bilinen bir tatlı bu, neden?  Değerlerimize sahip çıkmak zor değil ve huzur verici.  Ne mutlu ki böyle güzelliklere sahibiz…

 Sağlıkla Kalın!

Not : “ Sadece bir ay ilgi gösterilmesine üzülüyor olabilir. “

Gıda Mühendisi

Nermin Özge BİLGE

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..