Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '13

 
Kategori
Kitap
 

Güllübahçe (Gelebeç ) üzerine bir kitap

Güllübahçe (Gelebeç ) üzerine bir kitap
 

Güllübahçe ( Gelebeç ) kitabının yazarı İbrahim Ünlü.


Zaman zaman fırsat buldukça Hacıhalil Paşa Halk Kütüphanesine gidiyorum. Orada bulunan kitapları, dergi ve gazeteleri gözden geçirince hemen karşıda duran ve bana el sallayan Güllübahçe ‘( Gelebeç ) adını taşıyan kitabı görünce merakla bu kitabı elime aldım. Güllübahçe hiçte bana yabancı gelmeyen bir kasaba. Ama tertemiz bir kasaba. Güllübahçe’ye giderken bile insan bunu fark edebiliyor. Bu kasaba da bir de Söke milli eğitim teşkilatında Şube müdürü olduğum günlerde 1993 tarihinde buraya atanmıştım. Bu kasabada bir de üç, dört aylık öğretmenliğim vardır. 

“ Güllübahçe” ( Gelebeç )  adını taşan kitabı hazırlayan değerli meslektaşım İbrahim Ünlü’dür. İbrahim Ünlü’de doğma, büyümü Güllübahçeli’dir.1951 yılında Güllübahçe’de doğdu. İlkokulu Güllübahçe, ortaokulu ve Liseyi Söke lisesinde tamamladı. Daha sonra Kırşehir Eğitim Enstitüsü’nü bitirerek öğretmen olarak göreve başladı. Gaziantep, Aydın, Söke Sadullah Kuşada ilkokulu ve en sonra Söke Halk Eğitimi Merkezi Müdür yardımcısı İken emekliye ayrıldı. ( 2007 ).Öğretmen İbrahim Ünlü, Türk Milli Eğitimin amaçları doğrultusunda uzun yıllar öğretmenlik ve idarecilik yaptı. Söke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde aynı ilçe birlikte çalıştık.

Özellikle halk oyunları ve folklorumuz konusunda geniş bir bilgiye sahiptir. Mesleki açıdan da bu öğretmenimizin tertemiz bir dosyasıdır vardır. Yurdunu, milletini seven bir öğretmendir. Mesleğinin yanı sıra boş durmamış kendi yaşadığı kasabası için bir kitap hazırlamışlardır. Bu açıdan İbrahim Ünlü’yü gönülden kutluyorum. İ. Ünlü’nün bu değerli çalışmasını bir kenara atamazsınız. Güllübahçe ‘de uzun yıllar yaklaşık 20 yıldan fazla ve halen bu kasabada belediye başkanlığı görev yapan Yusuf Toptay’da bu kitabı Güllübahçe Belediyesi’nin imkânları dâhilinde bu çalışmayı bir kitap halinde Güllübahçe ve kitaplığına kazandırmışlardır.

Güllübahçe Belediye Başkanımız Sayın Yusuf Toptay Bey’in bu çabalarını, sanata, edebiyata ve kültürümüze olan bu sıcak yaklaşımını, duyarlığını candan kutluyorum.

Kitap 352 sayfa olup İzmir’ de Ajans Ankara Reklam ve Tanıtım Hizmetleri Matbaasında yayımlanmıştır.( Haziran. 2012 ). İkinci sayfada M. Kemal Atatürk’ün şu sözlerini okuyoruz: “ Muhacirler, kaybedilmiş toprakların aziz hatırlarıdır” … Giriş bölümünde ise Belediye Başkanı Yusuf Top tay’ın kısa ve özlü bir yazısı vardır. Kitabı hazırlayan öğretmen İbrahim Ünlü ve Gülpaş A.Ş,  Gelebeç Gıda A.Ş. Arıcılar A.Ş, Tasaco ( Tohum Hazırlama Tesisi ) A.Ş’’ye ve Akgünler Çırçır Fabrikası sahiplerine katkılarından dolayı teşekkür ediyor.

Güllübahçe ( Gelebeç ) kitabında şu bölümler yer alıyor. Bazılarını  yazıyorum: Güllübahçe’de coğrafi ve Ekonomik durum, Güllübahçe’de muhtarlık ve belediye başkanlığını yapmış kişiler, bunların resimleri ve başkanlık yaptıkları tarihler, Priene Kentinin taihi durumu, Zeus Tapınağı, Kutsal Galeri, surlar ve su sağlama yerleri, Rumlar zamanında Gelebeç, Gelebeç’in adının nerden geldiği, Gelebeç’in mimari yapısı, Evlerden, yapılardan görüntüler, Aziz Nikolas Kilisesi, Tarihlerle Güllübahçe ( Gelebeç ),Buraya gelip yerleşenler, Arabistanlılar, Selanikliler, Arnavutlular, Boşnaklar, Makedonyalılar, Bulgaristanlılar,  Karadenizliler ve Konyalılar, bunlardan başka   Güllübahçe’de Folklor konusunu da unutmamış Gelenekler, görenekler, Sünnet, kız isteme nişan, düğün, Hıdırelyas eğlenceleri, Ramazan ve kurban bayramı, ölü gömme gelenekleri, günümüzde gelenek ve görenekler, Güllübahçe’de Turizm. Spor, Güllübahçe’de okuyup meslek sahibi olanları fotoğraflarla Güllübahçe ve Kaynaklarla kitap bitiyor.

Güllübahçe’de okuyup meslek sahibi olanların sayısı 265 kişi devletimizin değişik kademelerine görev aldıklarını görüyoruz. Bunların içinde 100 ‘e yakını öğretmen 40 civarında Türk silahlı kuvvetleri bünyesinde ve çoğunlukla astsubay olarak görev yaptıklarını görüyoruz. Geri kalanı değişik meslek içinde çalıştıklarını öğreniyoruz. Güllü bahçe halkının genel olarak çok okuduklarını ve bunların % 70’ten fazlasının memur okuduklarını görmek mümkündür. Okuma, yazma bağlamında okur sayısının çok olduğunu görmek ayrıca bizleri sevindiriyor. Güllübahçae halkı temiz, üretken, doğru, dürüst ve çalışkan insanlardır.

İbrahim Ünlü örnek bir kitap hazırlamıştır. Güllübahçe ile ilgili tarihi, coğrafi konumu bağlamında özellikle dünden bugüne 200’den fazla resim, kroki ve binaların yapısını gösteren resimler, krokiler, renkli ve siyah- beyaz fotoğraflarla eserini zenginleştirmiştir. Kitabın son sayfalarında zengin bir kaynakçadan yararlandığını öğreniyoruz. Kalıcı, nitelikli bir eser ortaya koymuştur. Bir meslektaşım olarak İbrahim Ünlü ile gurur duydum. Keşke tüm öğretmenler böyle olsa,içinde  yaşadığı ili, ilçe veya kasabayı yazabilse…

Sevgili meslektaşım  İbrahim  Ünlü  ve Güllübahçe Belediye Başkanı Sayın Yusuf  Toptay'ı bir kez daha kutlar, başarılarının devamını diliyorum.  Bu kitabın hazırlanmasında emeği geçen tüm kuruluşlara  selam ve saygılar gönderiyor, cümlesine selam olsun diyorum.

Abdülkadir Güler

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..