Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '13

 
Kategori
Balıkçılık
 

Güllük Körfezi'nde balıkları yiyen ne?

Güllük Körfezi'nde balıkları yiyen ne?
 

Deniz ürünlerine zarar veren tür, sanki doğaüstü bir olgu gibi! Neden demeyin, Güllük Körfezi’nde avlanan balıkçılar, ağa takılan balık ve diğer kabuklu canlıların bir deniz canlısı tarafından gece saatlerinde telef edildiğini söylemişler! Nasıl bir canlıydı bu!

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Didem Ercan, balıkçıların başvuru üzerine bir araştırma yaptıklarını ve balıkları telef eden bu canlının ‘Deniz biti’ olarak bilinen türden farklı olduğunu belirtmiş. Ercan, türün bilinen parazit örneklerinden bağımsız, kendi başına yaşayabilen bir yapıda olduğunu gözlemlendiğini aktararak,''İlk izlenimlerimize göre serbest yaşayan bir tür. Balık biti veya parazit değil. Balık ağızlarında görülen kene, izopod ailesinin bir üyesi, fakat başka bir tür. Tamamen kendi başına yaşayabiliyor. Yüzen balıklarda bir etki yaptığını düşünmüyorum. Tamamen savunmasız durumdaki balıklara sürü halinde saldırarak bir balığı kısa sürede bitirebiliyorlar''diye konuşmuş.

Yani, bu canlı bir kene! Üstelik kendi başına yaşayabiliyor ve bir yokedici gibi görünüyor.

Körfeze atılan ağlarda 50–60 balık yakalanmışsa yalnızca 3–5 tanesi sağlam kalıyormuş. Balıkçı Bülent Kınış 15 yıl önce Kazıklı bölgesinde bu canlının göründüğünü, ancak balık çiftliklerinden sonra arttığını söylemiş.

Yine bir çiftlik sorunu mu yoksa? Biliyorsunuz, domuz çiftlikleri ve diğer hayvan çiftliklerinde de bazı sorunlarla karşılaşılıyor. Bu yüzden de çiftlikteki hayvan sayısı belli bir sayının üstünde olamıyor. Artan nüfusa yiyecek yetiştirmenin cilvesi de bu olsa gerek! Ben yalnızca bir olasılık olarak söylüyorum bunu.

Balıkçı Kınış’a sözü verip onunla bitirelim: ''Böyle giderse ağlarımızı seneye atamayacağız. Önceden ağlarımız bir gün boyunca denizde kalabiliyordu, ama şimdi 2-3 saatte almak zorundayız. Güneş battıktan sonra ağdan sağlam balık almak çok zor'' 

 
Toplam blog
: 433
: 2442
Kayıt tarihi
: 19.04.09
 
 

Merhaba. Kitap okumayı ve yazmayı seviyorum. Bir de gezmeyi ve fotoğraf çekmeyi. Gezmenin yalnızc..