Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '14

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Güllük'teki sokak hayvanları şanslı

Güllük'teki sokak hayvanları şanslı
 

Güllük belediye çay bahçesinin gediklilerinden iki köpek, yanı başlarındaki kermesin kendileri ve arkadaşları için düzenlendiğini biliyor gibiydi.


Meslek yaşamımda bazen üzüntüyle bazen de sevinçle aynı konuda haber yapıp yazı yazmışımdır. Sokak hayvanları ve hayvan barınakları da bu konular arasındadır.

Güllük'te yaklaşık son bir yıldır, başını Sabiha Erol Daştemir'in çektiği "Güllük Hayvan Barınağı Gönüllüleri" ya da "Güllük Hayvanseverler Topluluğu", sokak hayvanları ve hayvan barınağı ile ilgili örnek çalışmalar yapıyorlar. Bunlardan birini de geçen Pazar (7 Eylül), Güllük Belediye çay bahçesinde kendilerine ayrılan bölümde gerçekleştirdiler. Ben de daha önceki çalışmalarını yerinde gözlemleyemediğim hayvanseverlerin bu etkinliğine hem haber hem de alışveriş yapmak için gittim.

Eşi Osman Daştemir'i de çalışmalarının içine yoğun biçimde katan Sabiha Hanım, Güllük'teki hayvan barınağı için üçüncüsünü düzenledikleri kermese Bodrum ve İstanbul'dan yoğun ilgi olmasına karşın Güllük'ten üç beş kişinin katıldığını belirterek, ayrıca Milas'taki hayvan barınağı için de kermes düzenlemiş olduklarını anımsattı. Bir önceki kermesten elde edilen gelirle hayvan barınağı için ameliyet masası ve malzemeleri aldıklarını söyleyen Daştemir, bu kermesten elde edilecek gelirin ameliyathaneye klima, mama ve kısırlaştırma masrafları için harcanacağını kaydetti. Yaptıkları çalışmalardan ve emeği geçenlerden uzun uzun söz eden Sabiha Hanım, Güllük'teki özel veteriner kliniğinde görev yapan Hüseyin Turgay İhtiyaroğlu'nun emeğinin çok olduğunu belirtmeden geçmedi;"Veteriner Hüseyin, her şeyi maliyetine yapıyor... Milas'tan bile uyuz, hastalıklı, sakat köpek alıp, burada tedavi ediyoruz" diye konuştu.

Emeği geçen katkı koyan çok

Sekiz ay öncesine kadar Güllük Hayvan Barınağı'nın berbat durumda olduğunu belirten Daştemir, şunları anlattı: "Önce hayvanseverlerle bir gönüllü grubu kurduk. Barınaktaki hayvanları dişi – erkek olarak ayırdık. Yeni kafesler yaptık. Nevzat Balkır, maddi manevi çok yardımcı oldu. Erdal İnşaat tuğla, Polat İnşaat boya, Kırdağ çimento verdi. Gülgün – Savaş Demiruz çifti barınağa 4 kafes kazandırdı, ayrıca barınağın ıslahında amele gibi çalıştılar. Yıldız Shwardz 1 tondan fazla mama bağışladı. Bodrum'dan Bilgehan Uzman 200 lira bağış yaptı. Füsun Başarslan, Mihriban Sülün, Zülal Yamaner, Nevin Önem sürekli destek olup, emek verenlerden... "

Gönüllüler, hayvan barınağına katkı koymak için mistik ve teknolojik yolları da devreye sokmuşlar. Örneğin, Astrolog Belgin Gültekin, 100 TL.'yi barınak için açılan hesaba yatıranlara, yıldız haritalarını çıkarıp, sunuyor. Ayrıca, 'bodrumpet.com' sitesindeki Güllük Hayvan Barınağı linkine tıklayarak, uygun fiyata mama bağışında bulunulabiliyor.

Hayvan barınağına kamera sistemi bile kurduklarını, bu sayede geçen mayıs barınak yakınlarında çıkan yangını yetkililerden önce farkına vararak, müdehale edebildiklerini belirten Daştemir, "Hüseyin Turgay ve birkaç arkadaşla birlikte gittik. Yangını söndürdük. Kameramızın biri yandı. İtfaiye de geldi. Ancak, belediyeden arayıp soran olmadı" dedi.

Belediye de üzerine düşeni yapsın

Güllük Hayvan Barınağı'nda her şeyi gönüllüler yapıyor. 1 görevli dışında personel bulunmadığını, belediye veterinerlerinin barınağa pek uğramadığını dile getiren Sabiha Daştemir, şöyle konuştu: "Seçimlerden bu yana hiçbir yetkili barınağa uğramıyor. Oysa, belediyenin veterineri haftada en az 2-3 kez uğramalı. Belediye'den araç desteği de istiyoruz; sokaktaki hayvanları toplayıp, kısırlaştırmak için. Milas için kermes yaptığımızda, barınak için de Bodrum'dan mama aldık, onu bile kendi araçlarımızla alıp getirdik."

Hiç kullanılmamış ve ikinci el giysilerin, elde yapılmış süs eşyası ve takıların, akla gelebilecek birçok şeyin satıldığı kermesten bir kitap alarak ayrıldım.

Üzerlerine düşeni fazlasıyla yapan, benim gibi pek emek ve katkı koyamayan hayvanseverlerin de yüreğini ferahlatan, Güllük Hayvan Barınağı Gönüllüleri'ne teşekkürler.

Gülçin ERŞEN – 10 Eylül 2014 / Güllük

 
Toplam blog
: 134
: 869
Kayıt tarihi
: 06.07.11
 
 

Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu (İletişim Fakültesi) Radyo ve Televizyon Bölümü mezun..