Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '22

 
Kategori
Psikoloji
 

Gülmek Önemlidir

Hayatta hep gülmek isteriz.

Muhteşem bir duygudur aslında.

Ama her zaman gülemeyiz. Bu konuda ilginç olan durumlarda vardır. Mesela bize komik gelen bir komedyen mesela Cem Yılmaz, bazılarına hiç komik gelmeyebilir. Bizi çok güldürse de, karşı taraf “beni hiç güldürmüyor”. Der, şaşırsak sesimiz çıkmaz.

Bir olayı biz anlatsak, komik anlatamayabiliriz. Aynı olayı Cem Yılmaz anlatsa komik  olur.

Mesela Cem Yılmaz’ın bir oyununa gittik diyelim.

Bir arkadaşımızı gördük. Ona oyunun çok komik olduğunu söylesek, “o da nesi komikti anlatsana biraz” dese. Anlatsak da Cem Yılmaz gibi anlatamadığımızı, komik olamadığını görürüz. Adama “git de Cem Yılmaz’dan dinle deriz.

Gülmek önemlidir.

Bir insan ancak mutlu ise gülebilir. İnsanın mutluluğu, gülebiliyorsa anlaşılır.

Mutluluk da, gülmek de bulaşıcıdır.

Bir kişiyi güldürebilirsek, biz de mutlu oluruz.

Filozoflarda, şairlerde gülmek ile çok sözler söylemişlerdir. Bu sözlerin ortak özelliği, gülmenin nedenli güzel bir duygu olduğudur.

Çünkü, gülmek, hayat sevincimizi arttıran bir duygudur.

Hayat stresle, sıkıntı kaynağı ile doludur. Mesela bir olaya, birine moralimiz bozulmuş olsun, biri gelse, bize bir şeyler söylese, bizi güldürebilse, dertlerimizi, sıkıntılarmızı unuturuz, ruh halimiz de düzelebilir.

Hayat da nedense, bazı şeyleri dert ederiz, aslında bu dert etsek de, asıl sorun çözülmez. Dert ettiğimizle, üzüldüğümüzle kalırız. Aslında hayatı daha iyi yaşamak lazım, çünkü hayat kısadır. Üzülmeye değmez. Çoğumuz bunun farkına varamayız.  

İnsan hayatında gülmek önemlidir.

Bununla ilgili bilim dalı bile var.

Gelotoloji, psikolojinin bir dalıdır, gülmenin insan fizyolojisi üzerindeki etkilerini inceler. Bu dalı Amerikalı psikolog William Fry kurmuş. Bu bilim adamı, gülmenin insan sağlığı üzerine olumlu etkileri incelemiş. Gülmek, bağışıklık sistemini iyileştirip, kas gevşemesi ve düşük kan basıncına neden oluyormuş.

Güldüğümüz zaman, beyninizden, endorfin gibi kimyasal maddeler salgılıyor ve stres hormonu seviyesi azalıyormuş. Dolayısıyla gülmek, stres duygularını ve depresyon semptomlarını azaltabilir ve zorlu ortamlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. O nedenle “gülmek  ucuz bir ilaçtır.” demek yalan olmaz.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..