Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '08

 
Kategori
İftar Menüleri
 

Gülriz'in mutfağından

Gülriz'in mutfağından
 

Zeytinli Poğaça

Poğaça, çok özel bir tad. Hamuru da farklı yapılabilir iç malzemesi de çeşitli olabilir. Peynirli, kıymalı. Sosisli, patatesli ya da tarifini vereceğim "zeytinli" yapılabilir..

Hangisi olursa olsun malzemeler değişse bile, poğaça hemen herkesin sevdiği, kahvaltıda beş çayında ve ramazanda vazgeçilmez lezzetlerden biri.

Zeytinli poğaçamın malzemesi şöyle:

* 2 yemek kaşığı sirke (hamurun gevrek olmasını sağlıyor)

* 2 çay kaşığı toz şeker

* 1/2 su bardağı (oda sıcaklığında bekletilmiş yumuşak tere yağ)

* 1/2 su bardağı sıvı yağ

* 2 yumurta (birinin sarısı üstüne sürmek için ayrılacak)

* 3-4 su bardağı un (alabildiği kadar)

* 1 tatlı kaşığı tuz

* 1 tatlı kaşığı (isteğe göre kırmızı pu biber)

* 1 çay bardağı ceviz

*1 çay bardağı çekirdeği çıkarılmış zeytin..

Yapılışı:

Malzemelerin hepsi bir kapta (dövülmüş ceviz ve zeytin ) dışında, yoğrulur ve üstü temiz bir bezle örtülerek en az yarım saat dinlendirilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapılır, içine cevizli zeytin konur ve yuvarlayarak kapatılıp tepsiye dizilir. Üstüne, ayrılan yumurta sarısı fırça yardımıyla sürülüp, 170 derecede ısıtılmış fırında 25- 30 dk. pişirilir. (istenirse yumurta sarısı sürülen poğaçalara çörek otu, susam ekilebilir)

İç malzemelerini değiştirerek, sık sık yaptığım bu poğaça tarifini internetten bulmuştum. Her seferinde bir başka güzel oluyor.

Püf noktası: Hamuru yoğururken avuçlarınızı değil, parmaklarınızı ! kullanın.. (Yani mantı yoğurur gibi değil).. Daha sonra vereceğim bazı hamur işlerinde de hamur "parmaklarla" yoğruluyor..

Not: Yaptığınız her yemeğe önce "sevginizi" katın.. Çok daha lezzetli olacağından emin olun..

Afiyet olsun

Gülriz Yiğit

 
Toplam blog
: 258
: 1033
Kayıt tarihi
: 10.08.08
 
 

Ankara'da doğdum. Balıkesir'in  ilçesi Ayvalık'ta yaşıyorum. TSM ve  tiyatronun biraz da olsa toz..