Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '09

 
Kategori
İnançlar
 

Günah çıkarma hakkında bir yazı...

Günah çıkarma hakkında bir yazı...
 

www.padrepio.catholicwebservices.com/images/C


Günah çıkarma Hristiyanlıkta tövbekarların günahlarını bir din adamının önünde itiraf ederek bağışlanmasını istemeleri olarak tanımlanır. Yabancı filmlerde sık gördüğümüz sahnelerdir bunlar.

Günah çıkarmanın tarihine baktığımızda 5. yüzyılda Katolik kilisesi tövbekarların günahlarını itiraf etmesini, Kutsal Perşembe' de ise günahların bağışlanmasını öngörüyordu. Buna karşı günahların, itiraftan hemen sonra ve kefaret ödemesi beklemeden bağışlanması zamanla olgunlaştı. 11. yüzyıl sonuna gelindiğinde artık yalnızca adı çıkmış günahkarlar kutsal Perşembe'de bağışlanıyordu. Ağır günah işleyenler bile çoğunlukla ölüm döşeğinde günah çıkarıyorlardı.

İslamiyette ise günah çıkarmanın yerine tövbe etmek vardır. Kuran-ı Kerimde tövbe ile ilgili 72 tane kayıt yer almaktadır. Camilerde hocalar "Günahına samimiyetle tövbe eden kişi hiç günah işlememiş sayılır" sözünü sıklıkla telaffuz ederler.Tövbe ile ilgili ayetlerden Maide suresinin 39. ayetini örnek olarak gösterebiliriz.

"Her kim de işlediği zulmünün arkasından tövbe edip durumunu düzeltirse kuşkusuz, Allah onun tövbesini kabul eder. Şüphesiz Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir. "

Tabii burada tövbe ederken o günahların bir daha işlenmemesine dikkat etmek gerekir.

Hiçbir dine mensup olmadığını söyleyenler için günah çıkarma ve tövbe durumu söz konusu değildir. Onlar günahları olmadıklarını söylerler ve hemen arkasından günah işlerler. Kendilerine günahkar dediğinizde ise, onlar kendileri yerine başkalarını günahkar olarak gösterirler. Farkında olmadan günahlarını Perşembe günü itiraf etmeleri ise sadece bir tesadüftür.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..