Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Günaydın demeden demeye fark var; günaydın dersin selam olur, günaydın dersin tatlı bir kelam olur

Günaydın demeden demeye fark var; günaydın dersin selam olur, günaydın dersin tatlı bir kelam olur
 

İnsanların en basit davranışlarında bile kendilerini aştıkları zaman hayatın daha güzel olacağını düşünüyorum. Doğallık güzel de bu güzelliği göstermek için biraz ruh katmak gerekiyor. Bazı şeyleri illa ki bildik şekilde yapmak zorunda değiliz. Onlara kendi kişiliğimizi katabiliriz. Zaten iyi bir dünya iyi insanların karakterlerinin toplamından oluşur.

Hayat zaten dünyanın hali, bizim yaptıklarımız, başkalarının yaptıkları ve bizim başkalarına karşı davranışlarımızdan oluşur. Bunlardan biri eksik olunca hayat da eksik olur.

Şöyle konuşacaksın, böyle davranacaksın diye genel-geçer davranış kalıplarımız var ama bu kurallar bize sınır çizmemiş. Çizmişse dahi o kuralları tanımayız. Tokalaşmak için elini uzatırsın. Aslında işlem tamam. Daha hoş bir şekilde tokalaştığın zaman kim sana ne diyebilir ki. Hatta varsın desin. Eğer bir güzellik yaratmışsan ve bundan insanlar mutlu olmuşsa sen güzel bir insansın. Güzel şeyleri daha güzel bir şekilde yapan evrenin manevi ressamıdır; gönül fırçasıyla dünyamıza güzellik katıyordur.

O nedenle bazı şeyleri yaparken “İşte insanlar bana ne der, ayıp olur” diye düşünmeden o işe ruhumuzu katmalıyız. Yaşlı bir hanımefendiye yer verdim, gururunu okşayarak, güzel sözlerle tabi. Mutluluktan gözleri yaşardı. Bana bir teşekkür edişi vardı ki görmeliydiniz! “Buyrun ya da geç otur”  da diyebilirdim. Yaptığınız iyilik değil, onu sunuş şekliniz önemli.

Davranışlarda tam bir sanat yapmalıyız. İnsanları en çok mutlu eden şey kendilerine gösterilen saygı ve inceliktir. “Sevgilime gül verdim” Nasıl verdin? “Bayağı al diye uzattım” Sen sevgiline gül vermemişsin, müşteriye çiçek satmışsın ki müşteriye bile çiçek böyle verilmez.

Yapı meselesi falan hikaye… Sen benim için işte bu davranışların nedeniyle önemlisin. Buluşacağımız, görüşeceğimiz kimselerle prova yaparak görüşmeliyiz. O da bize aynı şekilde gelirse görüşme anı unutulmaz olur, reddedilsek bile aklından çıkmaz.

İyi davranalım derken kastedilen “Kediye süt verelim” değil, “kediye sevgiyle süt verelim” dir. Yoksa Paşakapı mahkumu bile kediye süt verebilir. Kediye süt vermek bizi iyi insan yapar. Kediye sevgiyle süt vermek ise ayrıca güzel insan yapar. Bu sevgi gösterilerinin bir ölçüsü yoktur; herkes yapısına göre içindeki güzelliği verir.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..