Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '17

 
Kategori
Güncel
 

Gündem Belirleme Mühendisliği Arakan Uygulaması (!)

Gündem Belirleme Mühendisliği Arakan Uygulaması (!)
 

Gündem mühendisliği günümüzde çok kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Gündem birden bire belli bir konuya yönlendiriliyor ve 7’den 70’e herkes o konu hakkında konuşuyor. Gündem nasıl değiştiriliyor ve yönlendiriliyor peki ?

Televizyonla, herkesin bildiği sosyal medya uygulamaları ile ve hızlı bir şekilde.

Örneğin son 1 haftanın en önemli gündem konusu Arakanlı Müslümanlara yapılan zulüm ile ilgili haber, yorum ve paylaşımlar. Konuyla ilgili ilk günden itibaren özellikle en çok kullanılan sosyal ağdan her iki kişiden biri Arakanlı Müslümanlarla ilgili aynı fotoğrafları sürekli olarak paylaştı ve olan her mecrada hızlı bir şekilde yayıldı.

Şimdi bakış açımızı değiştirelim ve Arakanlı Müslümanlarla ilgili tüm haber, bilgi ve fotoğrafların gerçek olmadığını ve sosyal medya ve TV’lerle hepimizin yönlendirildiğini düşünelim. Yani gerçek olmayan bir konu hakkında tüm ülke olarak belirli bir yöne doğru yönlendirildiğimizi, sosyal medyadan paylaştığımız tüm fotoğraf ve yazıların gerçek olmadığını düşünelim. Aslında konunun Arakanlı Müslümanlara yapılan zulümden ziyade Amerika’nın Gündem Mühendisliği ile kendisine bağlı olan sosyal medya şirketlerini kullanarak el altından Çin’i tehdit ettiğini, bizim de ülke olarak Çin ile yeni düzelen ilişkileri bozmak için elimizden geleni her türlü fedakarlığı (!) yaparak, en alttan en üste kadar konuya doğrudan taraf gibi atladığımızı varsayalım.

Sonuçta gündem mühendisliği uygulaması ile karşı karşıya kaldık ve ülke olarak sınıfta kalmış olduk. Çin’le aramız bozuldu, Amerika her zaman ki sosyal medya ile gündemi yönlendirdi. Bu aynı “bir deli kuyuya bir taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış” sözünün ne kadar doğru olduğuna benziyor. Ya da “ bir yalan at ortaya sonra atılan yalanın nasıl da değişerek ve gelişerek geri döndüğünü izle” yapısına benziyor.

Yazdıklarım sadece farklı bir bakış acısı sağlamak içindi. 

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..