Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Gündeme dair

Yüksek öğretimde türban serbestîsini sağlamak üzere, Anayasa’nın değiştirilmesi gereken maddeleri için teklifler hazırlandı. Değişikliği içeren yeni teklifler oylanarak, kabul edildiler.

Ülkemizde meydana gelen hızlı gelişmeler ve bunların tetiklediği ani değişmeler; insan bünyesine şok etkisi yapıyor.

Aylar önce yeni anayasanın hazırlanması gündeme geldiğinde, olaya hoşgörü ve olması doğal gelişmeler penceresinden bakmıştım. Bundan dolayı da hayli sevinmiştim.

Henüz bu süreç tamamlanmadan, yakın geçmişte, mevcut anayasada kısmi değişikliğe gidildi. Şimdi ise, 10. ve 42. maddeler deştiriliyor. Sebebi yüksek öğretimde türbanın serbest bırakılması!

Aslında dünyadaki ve ülkemizdeki ekonomik çalkantıların yanında, başörtüsünün ivedi sorun olduğu söylenemez. Bu nedenle bunun da diğer sorunlar gibi, hazırlanacak yeni anayasada, varılacak mutabakatla çözüme kavuşturulması beklenirdi.

Ancak nedense bu yol izlenmedi! Konuya duygusal yaklaşıldı. Türban ya da başörtüsü, ülkenin önemli sorunlarının önüne koyuldu. Dolayısıyla türban öncelikli sorun oldu.

Dahası iktidar; işine geldiği gibi, mevcut anayasanın bazı maddelerini değiştirdi. Fakat toplumda sıklıkla gündeme gelen kimi konuları ise, muğlâk bıraktı.

İktidarın bu yaklaşımı, çoğu insanda korku ve kuşku hissini uyandırdı. Bu hissi arttıran başka nedenler de vardı.

Yeni Anayasanın hazırlanışı sürecinde, kamuoyundan gelen öneri ve eleştirilerin ciddiye alınmaması veya kulak ardı edilmesi...

Benzer gelişmelerden kaynaklanan gerilimler, zaman içinde tabanda yankılanarak, toplumsal tepkilere ve ayrışmalara zemin hazırladı.

Dolayısıyla ülke, olması gerekenden farklı bir gerilim ortamına sürüklendi.

Belki de çoğu kimseleri üzen asıl neden, oluşan bu alışılmadık gergin ortamdır. Bunun etkisinden kurtulup, sağduyulu ve sorumlu davranabilmek, her zaman kolay değildir.

Her şeye rağmen, böyle zamanlarda toplumda oluşmuş gerilimi azaltmak için, akla yatkın tutum ve tavırlar önem arz ederler.

Aksine davranışların kısa vadede yarar getireceği bilinse dahi, bunlardan özenle kaçınmak gerekir. Çünkü önemli olan, toplumun zaman içindeki genel çıkarları ve selametidir.

 
Toplam blog
: 251
: 447
Kayıt tarihi
: 29.12.07
 
 

Emekli; Öğretmen, Yönetici ..