Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '06

 
Kategori
İzmir
 

Gündoğdu meydanı

Gündoğdu Meydanı şu an için özgürlüklerin haykırıldığı yer.Deniz doldurulmadan önce, vatandaşın sesi Cumhuriyet Meydanında çıkıyordu.''Takdir Komisyonları'' bu fırsatı kaçırmayıp Cumhuriyeti, gündoğumuna taşıdılar.

Yunanlıların İzmir'e çıkmalarını müteakip, işgalin başlarında softaların telkinleri etkisinde kalan İzmirli, baskı ve zulüm sonrasında Milli Mücadeleye yoğun biçimde katılıp, binlerce şehit verdiler.Vatana ihanet eden çeteler ve bir kısım ''ahalinin'' ise ayrı bir mesele olarak incelenmesi; ve bu günkü suskunluğa cevap bulunması, akademik açıdan çok önemli.

Ali Çetinkaya Bulvarı.Gündoğdu Meydanından başlayıp, Talatpaşa Bulvarına kadar uzayan ve Bulvar demeye elli şahit lazım bir sokaklar sinsilesi. Ayvalığı işgalden kurtaran, başkentin gururla bahsettiği bakanlık binalarını yapan, Milli Mücadele kahramanı, Bayındırlık ve Ulaştırma'nın ilk Bakanının adına yakışmayan bir bulvar.

Gündoğdudan 25 metre ilerliyorsunuz, Ege Palasa giden sokak önünüzü kesiyor.Devamında Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne ulaşıyorsunuz.Güyya trafiğe kapalı bir bulvar.Ağaçları kesildikten sonra Alsancağın Kelaynağı haline gelen bir yer.Yol trafiğe kapatılıp, ağaçları kesildiğinde , o zamanki yönetim vaat etmişti! Daha fazla yeşillik olacağına.Gidin görün yeşil yerine kırmızı taş rengini.

Trafiğe kapalı falan değil.Sabahları bu bulvar ve devamındaki Kıbrıs Şehitleri Caddesinde yürümek bir mesele.Sadece sabah değil günün her saati kamyon dahil her türlü araç girişine serbest.Akşam saatlerinde ise sonradan görme İzmirli Amerikalıların, Jeep'leriyle çiftliklerinden dönerken kullandıkları yol.Pes doğrusu.

En güzel iş Belediye Müteahhiti olmak.Bu yollar pahalı parke taşları ile döşendi.Verdiğimiz vergilerle.Bu taşlar ve alt yapısı insan ağırlığına dayanıklı.Sabah akşam gelip giden araçların ağırlığına dayanamıyor ki.Gün geçmiyor bu taşlar onarılmasın.Hele yağmur mevsiminde sürekli onarım var. Oh! Ne ala memleket.

Belediye ye sormak lazım bu güne kadar onarıma kaç para ödendi? Ali Çetinkaya'nın Bayındırlık Bakanlığı yaptığı sırada Ülkemize kazandırdığı binalar ve yaya yolları hala sağlamlığını korurken; milli kahramanların adını vererek vatandaşı kandırdığımızı zannettiğimiz bulvar, cadde vs.'nin ise haline bakın.

Türkiye de belediyecilik sizlere ömür.Çıkarılan yasalar, uygulanamadıktan sonra önem arzetmiyor ki? Osmanlının ''memur zihniyetini'' , ''göçebeliğimizin verdiği yerleşim kültürünü'' ve en önemlisi; herşeyden çıkar sağlamanın ''mübahlığını'' terk etmedikçe , bu böyle devam edecek.Vergiler çar, çur edilecek.

Adamlar verdikleri borcun tahsili için bizi şekilden şekile soksada, çoğumuz bu dayatmalara karşı çıksakta, Milli Mücadeleden hala ders çıkarmadıkça; biz daha çoook kaldırım tamir ederiz.

 
Toplam blog
: 58
: 708
Kayıt tarihi
: 02.07.06
 
 

Erzurum 1959 doğumlu. İşletme mezunu. Bir Kamu şirketinin Muh.Md.Yrd.'dan emekli. Kent yaşamının zor..