Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '18

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Güne Sağlıklı Bir Başlangıç, ya da Cidden Öyle mi?

Güne Sağlıklı Bir Başlangıç, ya da Cidden Öyle mi?
 

İspanyol, Fransız ve İtalyan halklarının üçte birinden fazlası kahvaltıyı tamamen es geçer. Oldukça sağlıklı görünüyorlar ve çoğu günler, saat öğleden sonra 2'yi bulana değin fazla bir şey yemiyebiliyorlar.

İşin doğrusu, kahvaltılık mısır gevreği şirketlerinin, tamamen bir dizi düşük kaliteli ve çapraz kesişimli araştırmalarıyla bir araya gelmiş beyin yıkama faaliyeti nedeniyle yanlış yönlendirildik. Bunlar, düzenli olarak kahvaltıyı es geçen insanlarla obezite, zayıf glikoz kontrolü ve gün içinde sonradan aşırı yemek yeme arasında bir bağlantı olduğunu bildirdiler.(1) Bu araştırmaların sorunu metabolik olarak anormal durumda olan obez hastaların alışkanlıklarına odaklanan küçük ölçekli ve çapraz kesişimli bağlantılar olmasıdır.

Yakın tarihli iki araştırmada, birkaç haftalık gerçek kahvaltı es geçme deneyleri yürütülürken vücut ağırlığı hesaba katıldı. Araştırmların ikisi de kahvaltıyı es geçenlerin vücut ağırlıklarında veya aldıkları toplam kaloride bir artış olmadığı gösterildi. Aslında, ister yağlı isterse de yağsız olsun; metabolik hızda hafif bir azalma vardı.(2) Dolayısıyla zorunlu kahvaltı, gömülmesi gereken diyet efsanelerindendir.(3)

Bazı insanlar hala kahvaltılarını yapmaya ihtiyaç duyduklarını hissediyor. Bu kısmen kültürel kısmen de genetiktir. Sirkadiyen ritimlerdeki farklılıklar hiç kuşkusuz yemek yemeği tercih ettiğiniz zamanları etkiler.(4)

Sonuç olarak; kahvaltı ve öğün zamanı tercihlerimizi, dogma veya talimatların değil, vücutlarımızın belirlemesine izin vermeliyiz.

Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencisi, Fatih KALKAN.

-----------------------------------------------------------------------------------

(1) Casazza, K., N Engl J Med (31 Jan 2013); 368(5): 446-54. Myths, presumptions, and facts about obesity.

(2) Betts, J.A., Am J Clin Nutr (4 Jun 2014); 100(2): 539-47. The casual role of breakfast in energy balance and health: a randomized controlled trial in len adults. Dhurandhar, E.J., Am J Clin Nutr, (4Jun 2014); 100(2): 507-13. The effectivensess of breakfast recommendations on weight loss: a randomized controlled trial.

(3) Brown, A.W., Am J Clin Nutr (Nov 2013); 98(5): 1298-308. Belief beyond the evidence: using the propesed effect of breakfast on obesity to show two practices that disort scientific evidence.

(4) Desai, A.V., Twin Res (Dec 2004); 7(6): 589-95. Genetic influences in self-reported symptoms of obstructive sleep apnoea and restless legs: a twin study. 

 
Toplam blog
: 6
: 179
Kayıt tarihi
: 30.04.16
 
 

Beslenme ve Diyetetik bölümü lisans eğitimine devam ediyor. ..