Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '08

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

Güneş enerjisi ile yemek pişirme

Güneş enerjisi ile yemek pişirme
 

Panel sistemi ile güneşte yemek pişirme


Güneş enerjisinden bir çok alanda yararlanmak mümkün, su ısıtma sistemleri ve elektrik eldesi en başta gelen yararlarından.

Güneş enerjisinden günlük yaşantımızda da yararlanabiliriz, özellikle yaz aylarında bol güneş alan ülkemizde evsel uygulamaları hayata geçirebiliriz.

Güneş enerjisi ile köylerde, tarlalarda, piknikte, yaylada hiç bir enerji harcamadan ve masraf etmeden, yangın çıkarma tehlikesi olmadan ve sera gazı salmadan yemek pişirebilir, çay demleyebilir ve su ısıtabiliriz. Ege ve Akdeniz kıyılarında teknelerde de güneş enerjili fırınlarda yemek pişirilebiliriz.

Kullanımı son derece kolay, ucuz ve hafif olan malzemeler ile yarım saat ile bir saat gibi bir zaman diliminde yemeklerimizi pişirip afiyetle yemek mümkün.

Elbette alışılmış mutfak gereçleri kullanımından vazgeçmek kolay değil, fakat gelecek ne getirir bilinmez, bu pratik pişirme ve ısıtma yöntemlerini en azından denemek ve kullanımını öğrenmekte yarar var. Gün gelir kullanmak zorunda kalabiliriz.

Ülkemizde çeşitli üniversitelerde bu konuda çalışmalar yapılmaktadır ve güneş enerjisi ile yemek pişirme şenlikleri ve yarışmalar düzenlenmekte ve bazı pilot köy uygulamaları yürütülmektedir.

Dünyada da bu konuda güneş ışığından yana şanslı ülkelerde çalışmalar yürütülmektedir ve Unesco nun öncülüğünde fakir Afrika ülkelerinin kırsal bölgelerinde halka bu yöntem öğretilmekte ve gerekli malzemeler ücretsiz dağıtılmaktadır.

Yukarıdaki resimde son derece basit bir güneş enerjisi ile yemek pişirme düzeneği görülüyor, ne dersiniz yaz gelince piknikte denemeye değer değil mi?

Ben deneyeceğim..

 
Toplam blog
: 63
: 4513
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

Fotoğraf sanatı, çevre ve siyaset, özel uğraşlarımdır. Manifestom'da sadece iki madde vardır, bir..