Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '11

 
Kategori
Bilim
 

Güneşimizin manyetik kutupları da görüntülendi!..

Güneşimizin manyetik kutupları da görüntülendi!..
 

11 yılda bir tekrarlanan güneş patlamaları, güneş lekeleri ve güneşin manyetik kutuplarını değiştirmesi de resimdeki gibi görüntülendi


Güneşimizdeki tüm bu değişikliklerin görüntüsü "Manyetik Kelebek Diyagramı" olarak izlendi. 1975 yılından beri izlenmekte olan bu diyagramın şaşmaz periyodları erken veya geçikme düşüncelerini tamamen ortadan kaldırmaktadır.

Manyetik Kelebek Diyagramda da izlediğiniz gibi, koyu renk olarak belirlenen manyetik güney kutbun kuzey yarıküreye, açık renk olarak belirlenen manyetik kuzey kutbun güney yarıküreye geçişi en son olarak 2001 yılında başlamıştır. Hathaway şu anda devam eden değişimin etkilerinin başlangıç aşama- sında olduğundan, tam anlamı ile henüz uzaya yansımaya başlamadığını belirtiyor. Güneşin manyetik alanı, tüm güneş sistemini bir kubbe gibi çevrelemekte ve bilim adamları bunu “Heliosphere“ olarak isimlendirmektedirler. Heliosphere, Pluto’nun yörüngesinden 50 ila 100 astronomik birim (AU) kadar ötesine uzanmaktadır. Bu mesafe içindekiler, Solar sisteme dahil, dışındakiler ise "Yıldızlar arası u- zay" (Interstellar Space) olarak adlandırılan bölümündendir.

Marshall Space Flight Center’dan fizikçi Steve Suess, ”Güneşin manyetik alan değişiminin etkisi, güneş rüzgarları tarafından Heliosphere’e doğru genişliyecek şekilde taşımaktadır” derken, bilim adamları “Rahatsızlık verecek etkilerin dış sınırlara yayılması ve ulaşması en az bir yıl sürer“ demektedirler. Bunun da anlamı; 2011 yılında yaşadığımız fırtınalar ve doğal afetlerin yoğunluğu, şiddeti bu sürecin başlangıcını ifade etmektedir. 

Güneş kendi etrafında her 27 günde bir dönüş yaptığından manyetik alanı da bir Arşimed spirali (Archimedian Spiral) şeklinde dışarı doğru çekilmektedir. Kutuplarının daha uzağında ise bir çocuk oyuncağının bükülmesi gibi bükülmektedir. Bütün bu bükülmeler ve dönüşler nedeniyle Heliosphere’de manyetik kutupların yerdeğiştirme olayı karmakarışık bir olay görünümü almaktadır. Güneş patlamaları, dışarı doğru hareketlenen yoğun manyetik alanın kaynağı olurken, Çift kutuplu alanı da kaybolmakta, kutup değiştirmesi Heliosphere’in ortadan kaybolması gibi bir netice vermemekte ve eksilenlerin yerinde diğer manyetik yapılar yer almaktadır.

Bu teoriler böyle uzayıp gitmekteyken, bugüne kadar hiçbir bilim adamı, mevcut en iyi görüş noktası açısından, anlaşıldığı kadarıyla bu oluşumu gözlemlemiş değildirler. Fakat şimdi "Ulysses" isimli uzay uydusu mekiği, bilim adamlarına olayı gözlemliyerek, yani görerek inceleme olanağını sağlamaktadır.

 
Toplam blog
: 14
: 1561
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

İnşaat sektöründe teknik eleman olarak çalıştı ve havaalanı, karayolu üzerine kesin hesap uzmanı ..