Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Güneşlenmenin önemi

Güneşlenmenin önemi
 

Sevgili okurlarım, yaz aylarına geldik. Dışarıda dolaşmanın iyice güçleştiği sıcak havalarda birçoğumuz kendimizi klimalı ortamlara atıyoruz. Belki klimalı ortamlar bizi rahatlatıyor ama temiz havayı ihmal etmemeli. Özellikle günün belli saatlerinde güneşlenmek ve güneşin vücudumuza verdiği D vitamininden bolbol faydalanmak lazım.

Büyük şehirlerde yaşayan kişiler ve engellilerde D Vitamini eksikliği çok daha fazla görülüyor. Oysa D Vitamini eksikliğinde hipertansiyon, kal krizi, kalp yetmezliği ve beyin felçleri daha sık görülüyor. Ayrıca Parkinson hastalığı, multiplesıkleroza, depresyona yakalanma riskinin artması, bağışıklık gücünün azalması, zatürree, tüberküloz, üst solunum yolu enfeksiyonları, grip ve nezle çoğalıyor.

D vitamini eksikliğinde diyabet özellikle çocuk yaştakileri etkiliyor, D vitamini arttığında ise yine özellikle çocukların bellek gücünün artığı görülüyor.

D Vitamini eksikliğinde kalınbağırsak, meme ve prostat kanserine bile yakalanma ihtimali artıyor. D vitamini eksikliğinin vücudumuzda yaptığı olumsuzluklar bununla da bitmiyor birçoğumuzun müzdarip olduğu kilo almak D vitamini noksanlığında kolaylaşıyor ve kilo verilmesini ise güçleştiriyor.

Güneşlenildiğinde derimiz daha fazla D vitamini üretiyor. Fakat çok fazla güneşte kalındığında D vitamini üretimi düşüyor. İdeal olan 30 dakikalık güneşlenmeler ve yazın 11.00-15.00 saatleri arasında uzak durduğumuz güneşten kış aylarında 11.00-15.00 saatleri arasında faydalanmaya dikkat etmek. Güneşten alınan D vitaminin derimizden emilmesi için 12-24 saate ihtiyacı olduğunu bu yüzden güneşlenmeden sonra uzun banyolar ile bu vitamini vücudumuzdan uzaklaştırmamak gerektiğini de belirtmek istiyorum.

Güneşlenmek engelli arkadaşlarımız için de çok önemli, vücudunda his kaybı olanlar ve derisi ince hassas olanlar güneşe fazla maruz kaldıklarında ciddi yanıklar oluşabiliyor. Fakat bilinçli engelli arkadaşlarımın vücudunu iyi tanıdığını ve herkesden daha önem göstereceklerini tahmin ediyorum. Bu uyarım özellikle engelliliği yeni yaşayan ve alışmamış bunları tecrübe etmemiş engelli arkadaşlarım için gelmiş olsun. Herşeyin azı karar ve yarar çoğu zarar... Güneşin azı, doğru zamanda güneşlenmek vücudumuza fayda sağlarken çoğunun yanlış saatlerde güneşlemenin zararları var.

Sağlıklı bir yaz ayı geçirmeniz dileklerimle,

Kendinize iyi bakın 

 
Toplam blog
: 108
: 2338
Kayıt tarihi
: 15.01.10
 
 

Bu Blogda; Engelleri her şeye rağmen aşarak hayatı engelsiz yaşamaya çalışan; eş, anne, çalışan, ..