Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '10

 
Kategori
Güncel
 

Güneydoğu, Moda Kültürüyle Tanışıyor

Güneydoğu, Moda Kültürüyle Tanışıyor
 

Ünlü modacı Cemil İpekçi’nin Mardin’in Kasımiye Medresesi’nde geçtiğimiz cumartesi akşamı düzenlediği Bir Doğu Masalı Dört Mevsim isimli defilesi, birkaç gün önce Tophane’de yaşanan olayların yarattığı tedirginlik ve yöre halkının, defilenin düzenlendiği medresede bir cami bulunduğu gerekçesiyle günler öncesinden başlattığı protesto eylemlerine rağmen olaysız bir şekilde sona erdi. Ünlü modacının, Anadolu’da bu zamana dek hüküm sürmüş olan medeniyetlerin kendine özgü egzotik yapısını bir tasarımcı gözüyle desenlere yansıttığı defilenin kostümleri; özel yetenek sınavı ile alınan 50 öğrencinin eğitim gördüğü Mardin Cemil İpekçi Tasarım Atölyesi’nde 6 ay süren yoğun bir çalışma sonunda hazırlandı.

30 kadın ve 15 erkek modelin podyuma çıktığı defilede, özellikle 1950’li yılları anımsatan gece ve gündüz kostümleri sergilendi.

Tarihte birçok medeniyetin anavatanı olan, uzun yıllardır işsizliğin ve yoksulluğun yanında terörle de boğuşan Güneydoğu; kötü kaderini sanatsal ve kültürel etkinliklerle yenebilmenin mücadelesini veriyor. Bu bölgede kurulan her dizi ve film platosu, düzenlenen her kültürel etkinlik, sergi ve defile; yöre halkının dış dünyaya açılmasında ayrı birer fırsat oluyor. Bunu moda alanında gerçekleştirmede kendine özel bir misyon edinmiş, Cemil İpekçi. Bir moda defilesi vesilesiyle, dünya moda kamuoyunun ilgi projektörlerinin bir nebze de olsa Türkiye’nin güneydoğusuna doğru yönelmesine zemin hazırlamış.

Yıllarca maddi imkânsızlıklar ve terör olaylarından yakasını kurtaramayan Güneydoğu, kötü kaderini moda kültürüyle yenmeye çalışıyor. Bu mücadelenin başarıyla sonuçlanabilmesi; vali ve yerel yöneticiler kadar, bölge halkının da istek ve çabasına bağlıdır. Ağalık düzeni ve ataerkil aile yaşantısının hüküm sürdüğü bir bölgede, moda gibi kimi zaman sıradışı çizgilere sahip, uluslar arası düzeyde bir sanat dalının kabul görmesi ve benimsenmesi, yoğun bir çaba ve uzunca bir süre gerektiriyor.

Defilenin gerçekleştirildiği Kasımiye Medresesi, yakın geçmişte birçok televizyon dizisi ve sinema filmine platform oldu. 2002 yılında yayınlanan Asmalı Konak dizisinin 7. bölümü bunlardan bir tanesidir. Dizinin medresede çekilen içkili sahnelerine karşı o zaman dışa vurulmayan toplum hassasiyeti, 8 yıl aradan sonra bir moda defilesinde kendini gösterdi.

Halkın, kendini modern toplumların kültür seviyesine taşıyacak her türlü kültürel etkinliği eşit bir bakış açısıyla değerlendirmesi gerekir. Bir yörenin tanıtımı, sadece o yörede çekilen film ve dizilerle olamaz. Yörenin kültürel tarihini yansıtan sanatsal etkinliklerin daha nicelerine yer verilmesi gerekir. Ve her şeyden önce toplumu, sanatla barıştırmak gerekir. Yoksa daha nice Tophane hadiseleri yaşarız.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..