Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '09

 
Kategori
Sinema
 

Günışığı Temizleme (Sunshine Cleaning)

Günışığı Temizleme (Sunshine Cleaning)
 

-


Yıllar önce ne hayal etmiştik acaba geleceğimize dair. Nerede, nasıl, ne biçimde, kiminle olacağız? Acaba hayal ettiğimiz geleceğe ulaştık mı? Geçmişe dönük yaşantımızdan istemediğimiz olayları hafızalardan temizleme fırsatı verilse hangi bölümlerini temizlemek isterdik acaba? Hayal kırıklıkları, başarısızlıklar, üzüntüler, kayıplar temizlemek istediklerimizin başında gelir miydi?

Sinema hayattan gerçeklerinden birini daha gözler önüne sermeye başladı ve devam ediyor.
Bu dünyanın en iyi şovuna en önden bir koltuk kapmak için sinemanın yolunu tutmak gerekiyor. Bu filmde genel temizleyiciler var kir sökücüler var kokulu temizleyiciler var mikrop öldürücüler var şampuanlar var. Temizlik için gerekli her şey….

***

Her yeni güne uyandığında aynanın karşısına geçip kendine bakarak (başkasını görecek değil ya) birkaç defa tekrar ettiği cümledir “Sen güçlüsün, iradelisin, her şeyi yapabilirsin, sen her şeyi atlatırsın.” lisedeyken popüler olan Rose Lorkowski’nin. Hayal kırıklıkları gerçekleştiremediği hayaller onu bu davranışa itmiştir belki de.

Bir zamanların popüler kızı şimdi hayallerinin çok çok uzağında ve 30 lu yaşlardadır. Hayatını sürdürebilmesi için ev temizliği işiyle uğraşmaktadır. Evli değildir ve bir çocuğu vardır 8 yaşında. Normal bir çocuk değildir o da Rose’un normal gitmeyen hayatında. Okulda problemler yaşamaktadır ve öğretmenlerinin deyimiyle özel bir eğitime ihtiyacı vardır. Rose’un oğlunun büyükbabasıyla yaptığı yetenek cesaret ve zekâ üzerine sohbet özel bir ilginin gerekliliğini en güzel açıklayan bölüm olacak izleyenler için.

Bir de Rose’u her zaman hayal kırıklığına uğratan kız kardeşi Norah vardır hayatında. Rose onun biran önce sorumluluk alacak duruma gelmesini ve kendine çeki düzen vererek mecazi anlamda büyümesini beklemektedir ama bunun gerçekleşmesi uzun bir zaman dilimini kapsayacak gibidir. Norah aynı zamanda babasıyla yaşamaktadır.

Rose yasak ilişki yaşadığı evli polis memurunun tavsiyesi üzerine ev temizleme işinden suç mahallini temizleme işine terfi edecektir. Bu terfi onun hayatında ne gibi değişiklikler oluşturacak, neler kazandıracak, neler kaybettirecek sorularının beyaz perdede yansıması bana göre mükemmele yakındı.

Rose ve Norah önceliklerini, hayattaki amaçlarını belirlemek açısından güzel bir deneyim yaşamaya başlayacaklar, zorluklarla yüzleşecekler ve daha mutlu olabilmek!, daha iyi yaşayabilmek için çabalayacaklardır. Little Miss Sunshine’dan sonra Alan ARKIN’la yepyeni bir gündelik yaşam macerası oldu bu film. Fırsatını bulup izlemeniz dileğiyle.

"Günışığı Temizlikten” Rose diyor ki.
Çoğu zaman insanlar öldüğünde etrafı kirletebiliyorlar. Bizim işimiz oraya girip pisliği temizlemek ve her şeyi hijyenik hale getirmek. (Belki de bu işle kendi hayatının geçmişte kalan bölümüne ait olan kirlilikleri temizliyordur.)

***

Sevgiyle saygıyla en önemlisi sağlıcakla kalın ama sinemadan asla uzak kalmayın…

Beytullah ARPACI
02.09.2009 SAMSUN

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 55
: 3379
Kayıt tarihi
: 14.05.07
 
 

'Hayat nefes alınan anlardan ibaret değildir. Hayat nefesin kesildiği anlardan ibarettir.' Haya..