Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Zeynel Abidin KAPLAN

http://blog.milliyet.com.tr/zak

01 Eylül '08

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Günlük 1 ytl ye (u)mut a bak. At... bak ali bak...

Günlük 1 ytl ye (u)mut a bak. At... bak ali bak...
 

Beklenen oldu. Kamu Sen ve Memur sen Konfederasyonları, toplu görüşmelerde “mutabakat metni” imzaladılar.

İmzaladıkları mutabakatı bir kazanım gibi gösterme telaş ve heyecanları ise görülmeye değer doğrusu.

Ne yaptığın değil nasıl sunduğun önemlidir sözünü ispatlamak istercesine heyecanlılar ve bir o kadar iyi rol kesiyorlar.

O kadar iyiler ki acaba iyi bir mutabakat sağlandı da ben mi göremiyorum? Dedim. Başladım mutabakat metnini incelemeye.

Kamu emekçilerine ilk altı ay yüzde 4, ikinci altı ay ise yüzde 4, 5 oranında zam yapılacak. Enflasyon bu oranın üzerinde olursa aradaki fark telafi edilecek. Yani kamu emekçilerine 2009 yılında da enflasyon oranında zam verilmesi konusunda mutabakata varılmış.

Bunun anlamı; en düşük düzeydeki kamu emekçisine ilk altı ay 32 YTL, ikinci altı ay ise 37 YTL zamdır. Daha da basiti günlük 1 YTL.

1 YTL’lik artış yaşanan yoksullaşmanın süreceğini göstermekte.

Hükümet 2006 yılından bu yana, ücretleri baskı altına alabilmek için, enflasyon hedefi uygulaması yapıyor. Kamu emekçilerine yapacağı zamları da buna göre belirliyor.

2006 yılı enflasyon hedefi % 5 iken gerçekleşen enflasyon % 9, 6 olmuş. 2007 yılı enflasyon hedefi % 4 iken gerçekleşen enflasyon % 8, 4, 2008 yılı enflasyon hedefi % 4 iken temmuz ayı itibariyle gerçekleşen enflasyon % 7, 8, yılsonu beklentisi ise % 12 düzeyinde.

KESK bu değerlendirmeyi yapıyor ve ekliyor; “2009 yılında hedeflenen % 7, 5 enflasyonun tutmayacağı, en iyimser ihtimalle % 15 düzeyinde enflasyon gerçekleşeceği aşikârdır. Tüm ekonomik göstergeler bu doğrultudayken, % 8, 5’lik maaş zammı öneren Hükümet ve bunu kabullenen Konfederasyonlar, kamu emekçilerini yoksulluğa mahkûm etmek istemektedir.”

İnsanın kafası karışıyor öyle değil mi?

Bir tarafta, Günlüğü 1 YTL’ye gelen zamların altına imza atarak “kamu emekçisini açlık sınırından kurtardık” açıklamasında bulunanlar, diğer yanda KESK.

Ve KESK soruyor: “Görüşme masasına “taban aylığa 200 YTL seyyanen zam ve %10 maaş artışı” talebiyle oturan Kamu Sen ve “taban aylığa 30 YTL seyyanen zam, 100 YTL ek ödeme, % 12 maaş artışı” talebiyle oturan Memur Sen ne oldu da % 4+4, 5 artışa ikna oldular?”

KESK’in kendi sorusuna verdiği yanıt şu:

“Masadaki konfederasyonları % 8, 5’lik zamma ikna eden şey, sendika ödentisine getirilen % 100’lük artış olmuştur. Geçtiğimiz yıl mutabakat metni altına imza atmadıkları için alamadıkları bu yüzde 100’lük artışı alabilmek için bu yıl mutabakat metninin altına imza atmışlardır. Attıkları imzayı meşrulaştırabilmek için de hükümetin ilk önerisine getirilen % 1’lik artışı (yani 4 YTL’ lik zammı) büyük bir kazanımmış gibi sunmaya çalışmaktadırlar. 5 YTL daha fazla sendika ödentisi alabilmek için kamu emekçilerini yoksulluğa mahkûm eden Konfederasyonlara gereken cevabı kamu emekçileri verecektir.”

Peki, gereken cevabı verecek olan kamu emekçileri bu iradeyi gösterebilecek mi?

Şu ana kadar yaşananlar pek umutlandırmıyor insanı ama ne derler Kamu Emekçisinin ekmeği umut.

Sağlıcakla...

 
Toplam blog
: 32
: 1377
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Halen Manisa'da yaşıyorum. 1974 Erzincan doğumluyum. Sağlık Teknisyeni (Laborant) olarak çalıyorum. ..