Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '12

 
Kategori
Fotoğraf
 

Günlük fotoğraf çekimleri için ipuçları

Günlük fotoğraf çekimleri için ipuçları
 

Artık fotoğraf makinelerini taşımak çok daha kolay


Dijital makinelerin yaygınlaşması ve ucuzlaması ile ve güçlü sensörlere sahip kameralı cep telefonlarının da çok sayıda insanın elinde olması ile hemen herkes her gün bir fotoğraf çekiyor neredeyse. Eskiden olduğu gibi filmi ver 3 gün sonra gel, 4 ü yanmış 32 tanesi sağlam gibi açıklamalarla da karşılaşmıyoruz artık. Anlık, çekiyoruz ve çoğumuz yine anlık sosyal ağlar ve internet üzerinden hemen diğer insanlar ile paylaşıyoruz. Fotoğraf artık ulaşılması güç bir hobi değil hayatımızın bir parçası olmuş halde. (Ciddi bir ekipman ile hobilerinizde fotoğrafçılığı baş sıraya koyacaksanız halen ulaşılması güç bir hobi olduğunu eklemek isterim. En basit bir DSLR makine bin liradan başlamakla birlikte kaliteli bir lens de alayım diyorsanız 2.000 TL nin üzerinde bir bedel ödemek durumundasınız.

 

Tabiki sonu yok.

 

Sadece tek bir lensi ve body dediğimiz kameranın ana kasası 100.000 USD olan cihazlar var. Alıverin gitsin, gerçekten güzel fotoğraf çeker.

Astronomiden fotoğrafa döner isek elimizdeki 200 TL den 2.000 TL aralığındaki makineler ve cep telefonları ile günlük çekim yaparken nasıl daha iyi sonuçlar elde ederiz ile ilgili birkaç ipucu paylaşmak istiyorum. Günlük çekimler ile ilgili bilgiler olduğu için çok detaya girmeden pratik bilgile paylaşacağım. Detay kısımları hakkında da nereden ve nasıl ulaşılacağı hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

 

* Çekim esnasında titreşim hiç olmamalı.

Birçok makinenin titreşim engelemme özelliği olsa dahi bir yere kadar. Çekimlerinizi sakin, acele etmeden ve eliniz en az titreyecek şekilde bir tutuş ile yaparsanız netliği kazanırsınız. Kötü bir konu olsa dahi fotoğrafın net olması “kötü fotoğraf” denmesini engelleyecektir. Çok iyi bir konu da ise bulanık bir karede etiketi yersiniz. Sabitleyebilecek bir yer varsa onun üzerine koyarak çekim yapın yada bir tripod alabilirsiniz. 40 TL den 2.000 TL ye kadar var. Sizin tercihiniz.

 

* Temel fotoğrafçılık kuralları ile ilgili bilgileri 1 kere olsun okuyun.

1/3 kuralı nedir? Ufuk çizgisinin önemi, ışık bilgisi.

İnternetten mutlaka araştırıp bilgi edinin. Göreceksiniz bu kural ile çektiğiniz fotoğrafların etkisi eskilere nazaran çok daha iyi olacaktır.

 

* Makinenizi tanıyın.

Her makinenin sınırları vardır ve bu sınırların ötesine geçmesini ondan isterseniz size vereceği şeyi kendiniz dahi görmek istemezsiniz bırakın arkadaşlarınıza göstermeyi.

Bu anlamda, makineniz üzerindeki çekim modlarının ne anlama geldiğini, makineninizin gece çekim performansını, flaşlı çekimlerde verdiği sonuçları deneyerek öğrenin ki bu gibi durumlarda b planınız olsun. Genelde makineler üzerinde A, P, AV,TV,M terimleri olur.

A: Automatic. Sık kullanılanlar dosyanızda olan.

P: Programlanabilir yarı otamatik. Aslında en sık kullanmanız gereken.

AV: Diyafram öncelikli. (Fotoğrafta diyafram nedir? Aratıp 1 kere okumalasınız. Kabaca konunun net arka planın bulanık olduğu karelerde gördüğünüz etkiyi yaratır ama unutulmamalıdır ki kompak makineler bu performansı çok iyi vermez. Kısaca demek istiyorum ki ne kadar para o kadar alan derinliği.) Çiçek fotoğrafları, oyuncak fotoğrafları, portre çekimleri gibi alan derinliği yaratmak istediğiniz her durumda kullanabilirsiniz.

TV: Enstantene önceliği. Haraketli konuları dondurmak için kullanılır. Araba, motorsiklet yarışları v.b. Geceleri kullanmayın.

M: Manuel. Denemekte fayda var. Sıkılıp bırakmayın.

Bunların dışında gece çekim modu, haraketli çekim modu, portre ve makro modu bulunur. Bunları da kullanın ama diğer modlar eğer var ise makinenizde aynı konuyu iki ayrı modda çekerek bakın, iyi olanı siz belirleyin.

 

* Gece çekimlerinde en iyi sonuç sabitlenmiş bir makine ile çekim yapmaktan geçer. Makinenizi bir yere koyarak yada tripod kullanarak mutlaka haraketsiz kılın. Konu çok uzakta ise (1-2 m den daha uzak) kesinlikle flaş kullanmayın, etkili olmayacağı gibi yakındaki objeleri aydınlatarak asıl çekim yapmak istediğiniz konuyu gölgede bırakacaktır. Işığın yeterli olduğu anlarda yine flaş kullanmayın. Özellikle portre çekimlerinde tam objektifinizin üzerinde yada yanında olan flaş modelin yüzünde oluşması gereken yumuşak gölge etkisini silecek ve beton gibi bir etki vererek tüm insani hataları ortaya çıkaracaktır. Unutulmamalıdır ki her makinadan gece çekiminde iyi bir performans alamayabilirsiniz. Kötü bir kare ile karşılaştıysanız bu sizin birşeyleri yanlış yapmış olmanızdan değil makinenizin performansı ile sınırlıdır. Moral bozmayın sakın.

 

* Manzara çekimlerinde en iyi sonucu alacağınız saatler güneş doğmadan yaklaşık 1 saat öncesi ve doğduktan 2 saat sonrası, yada batmadan yaklaşık 2 saat öncesi ve battıktan iki saat sonrasıdır. ( Mavi Saatler) Fotoğraf ışığı kullanma sanatıdır. Güneş ışınlarının 90 derece dik bir açı ile düştüğü bir ağaç fotoğrafı ile 30 derece ile düştüğü yumuşak ışıktaki aynı ağacın fotoğrafı oldukça farklıdır. Deneyin mutlaka... Makinenizi mümkünse sabitleyin, mümkün değilse sabitlemeye çalışın.

 

* Kullandığımız makineler dijital çekim yaptığı için anında bilgisayara atıp üzerinde çalışabilir sonuçlar vermektedir. Photoshop gibi profesyonel bir programı öğrenin demiyorum ama çok basit birkaç ücretsiz fotoğraf düzenleme programını bilgisayarınıza mutlaka indirin ve bunları gerekli hallerde kullanın.

(PhotoScape: Tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek ücretsiz ve türkçe bir program.)

 

* Günlük çekimler genellikle anlık ve beklenmedik olduğu için biz hazırlıksız yakalar. Bu esnada anı dondurmadan önce kadrajınıza giren gereksiz objeleri çıkarın, çıkaramıyorsanız açınızı değiştirerek alamamya çalışın, içerisinden denizin olduğu çekimlerin hemen hepsinde ufuk çizgisi bulunur, bu çizginin eğik çıkmamasına dikkat edin. Eğik bir ufuk çizgisi kabul gören bir durum olmamakla birlikte dikkat dağıtır ve asıl konudan sizi uzaklaştırır.

 

* Bir arkadaşınızın portre çekimini yapıyorsanız güneşin altında çekim yapmaktan kaçının, onu gölge bir yere alın. Gölge bir yer yok ise güneşi tam arkanıza almayın. Size göre güneş sol yada sağ omuzunuzun sağında yada solunda kalsın ki çekim yaptığınız kişinin yüzüne düşen ışık dik bir açı ile gelmesin.

 

* Cep telefonları artık o kadar güçlü bir hale geldi ki eğer elinizde bir android telefon veya Apple a ait bir i phone serisi var ise harika fotoğraf programlarına sahip olabilirsiniz demektir. Ücretli ve ücretsiz olarak indirebileceğiniz bu programlar fotoğraflarınıza temel düzenleme imkanı vermenin yanında çok eğlenceli ve etkileyici efektler de ekleyebiliyor. Fotoğraf makinanız ile çekmiş olduğunuz kareleri telefonunuza alarak bu düzenlemeleri biraz küçük bir ekrandan olmakla birlikte düzenleyebilirsiniz.

 

Basit bir dille günlük fotoğraflarımızda kullabileceğimiz birkaç yöntem umarım faydalı olur. Daha teknik ve/veya unuttuğum bir konu var sa yada paylaşmak istediğiniz farklı yöntemler var ise okumak ve paylaşımda bulunmaktan mutluluk duyarım.

 
Toplam blog
: 8
: 2185
Kayıt tarihi
: 04.07.12
 
 

Ululsararası İlişkiler mezunu. Bankacı. Yarı profesyonel fotoğraf meraklısı. ..