- Kategori
- Estetik / Güzellik
Günlük karbonhidrat tüketimi
Günlük karbonhidrat tüketimi
Ekmek, makarna, pirinç, meyve, sebze, şeker vb. besinler en iyi karbonhidrat kaynağıdır. Karbonhidratlar vücuda enerji sağlayan besin öğelerinden biridir. 1 gr karbonhidrat 4 kcal enerji verir. Karbonhidratlar besinlerimizde en çok bulunan besin öğesidir.
Normal diyet alan , yetişkinlerde enerjinin %55-60 ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Karbonhidratlar , enerji kaynağı olarak bedenin kullanabileceği en iyi yakıttır.
Karbonhiratlar kendi aralarında basit karbonhidratlar (basit şekerler= monosakkaritler:meyve şekeri vb), birleşik karbonhidratlar (Birleşik şekerler= disakkaritler çay şekeriç , süt şekeri vb.) ve kompleks karbonhidratlar( nişasta , vb) olarak gruplandırılırlar.
Özellikle kompleks karbonhidratların ve kaynaklarının , daha saglıklı besinler olduğu bilinmektedir.Bu nedenle mümkün olduğunca kompleks karbonhidratlar( kepekli doğal taş değirmen unu , kepekli esmer pirinç işlenmemiş pancar şekeri , meyveler , sebzeler ) kullanmalı , daha az sağlıklı olan işlenmiş karbonidratlardan (beyaz şeker, beyaz un, reçel, patates püresi ve cipsi) kaçınılmalıdır.
Karbonhidratlarda bulunan lifler, karbonhidratların en sağlıklı parçaları , vitamin , mineral ve birçok doğal antioksidanın taşıyıcısı olduğundan rafine edilmemiş kompleks karbonhidratların besin değeri yüksektir.
Diyetisyen Şengül Üre
www.diyetinfo.com
Normal diyet alan , yetişkinlerde enerjinin %55-60 ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Karbonhidratlar , enerji kaynağı olarak bedenin kullanabileceği en iyi yakıttır.
Karbonhiratlar kendi aralarında basit karbonhidratlar (basit şekerler= monosakkaritler:meyve şekeri vb), birleşik karbonhidratlar (Birleşik şekerler= disakkaritler çay şekeriç , süt şekeri vb.) ve kompleks karbonhidratlar( nişasta , vb) olarak gruplandırılırlar.
Özellikle kompleks karbonhidratların ve kaynaklarının , daha saglıklı besinler olduğu bilinmektedir.Bu nedenle mümkün olduğunca kompleks karbonhidratlar( kepekli doğal taş değirmen unu , kepekli esmer pirinç işlenmemiş pancar şekeri , meyveler , sebzeler ) kullanmalı , daha az sağlıklı olan işlenmiş karbonidratlardan (beyaz şeker, beyaz un, reçel, patates püresi ve cipsi) kaçınılmalıdır.
Karbonhidratlarda bulunan lifler, karbonhidratların en sağlıklı parçaları , vitamin , mineral ve birçok doğal antioksidanın taşıyıcısı olduğundan rafine edilmemiş kompleks karbonhidratların besin değeri yüksektir.
Diyetisyen Şengül Üre
www.diyetinfo.com