Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Şengül Üre

http://blog.milliyet.com.tr/diyetinfoo

27 Kasım '08

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Günlük karbonhidrat tüketimi

Günlük karbonhidrat tüketimi
 

Günlük karbonhidrat tüketimi


Ekmek, makarna, pirinç, meyve, sebze, şeker vb. besinler en iyi karbonhidrat kaynağıdır. Karbonhidratlar vücuda enerji sağlayan besin öğelerinden biridir. 1 gr karbonhidrat 4 kcal enerji verir. Karbonhidratlar besinlerimizde en çok bulunan besin öğesidir.

Normal diyet alan , yetişkinlerde enerjinin %55-60 ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Karbonhidratlar , enerji kaynağı olarak bedenin kullanabileceği en iyi yakıttır.

Karbonhiratlar kendi aralarında basit karbonhidratlar (basit şekerler= monosakkaritler:meyve şekeri vb), birleşik karbonhidratlar (Birleşik şekerler= disakkaritler çay şekeriç , süt şekeri vb.) ve kompleks karbonhidratlar( nişasta , vb) olarak gruplandırılırlar.

Özellikle kompleks karbonhidratların ve kaynaklarının , daha saglıklı besinler olduğu bilinmektedir.Bu nedenle mümkün olduğunca kompleks karbonhidratlar( kepekli doğal taş değirmen unu , kepekli esmer pirinç işlenmemiş pancar şekeri , meyveler , sebzeler ) kullanmalı , daha az sağlıklı olan işlenmiş karbonidratlardan (beyaz şeker, beyaz un, reçel, patates püresi ve cipsi) kaçınılmalıdır.

Karbonhidratlarda bulunan lifler, karbonhidratların en sağlıklı parçaları , vitamin , mineral ve birçok doğal antioksidanın taşıyıcısı olduğundan rafine edilmemiş kompleks karbonhidratların besin değeri yüksektir.

Diyetisyen Şengül Üre
www.diyetinfo.com
 
Toplam blog
: 19
: 1716
Kayıt tarihi
: 14.10.08
 
 

2002 -2006 yılları arasında Maltepe Üniversitesi hastanesinde görev yaptım. 2006' da kendi yerim ola..