Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

16 Ağustos '10

 
Kategori
Beslenme
Okunma Sayısı
1514
 

Günlük Tuz Tüketimimiz Ne Kadar Olmalı?

Günlük Tuz Tüketimimiz Ne Kadar Olmalı?
 


Doymuş yağ, trans yağ, şeker ve kafein üzerinde kopan fırtınalar tuz için de patlayabilir tabii ki...


Tuz tüketimi arttıkça kan basıncı yükseliyor, hipertansiyon yaygınlaşıyor. Ayrıca kalp yetmezliği gibi bir problem varsa ya da böbrek hastalığı mevcutsa fazla tuz sağlığı alıp götürüyor...


Tuzun içerisinde sodyum ve klor vardır. Bir kaşık tuzun yarısı sodyum, yarısı da klordur yaklaşık olarak...


Problem yaratan kısım ise sodyumla ilgilidir. Aşırı tuz tüketildiği zaman vücuda çok fazla sodyum girmekte...


Ayrıca, böbrekler sağlamsa eğer, tuz eksikliği yaşamak pek mümkün değil. Zira ihtiyaç durumunda böbrekler sodyumu geri emerek kritik düzeyde bir azalmayı engelliyor...


Lâkin, sodyum olmadan yaşamı sürdürmek de mümkün değil...


Tuzun zararlı olması bir yana, alınması şart ve yaşamsal bir madde...


Sorun, gereğinden fazla tuz tüketildiğinde, yâni vücuda tolere edebileceğinden fazla sodyum girdiğinde başlıyor.


Yeni hayatın getirdiği yeni beslenme kültürü, yiyip içtiğimiz tuz miktarını arttırmış durumda...


Yeni hayat tarzı, paketlenmiş gıdalara, işlenmiş meşrubatlara, konservelere, salamuralara öncelik tanıyor ve ekmeklerimiz de çok tuzlu...


Atıştırmalık yerine tüketilen çerezler, grissiniler ve sağlık düşmanı cipslerin çoğu tıka basa sodyum, yâni tuz ihtiva ediyor...


Asıl bilinmesi gereken şu ki, ne kadar fazla hazır gıda yiyip içerseniz, ne kadar çok fast food ağırlıklı beslenirseniz, ne kadar çok evde değil de dışarıda yemek yerseniz, bedeninize giren tuz miktarı o derece artıyor!..


Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tuz miktarına gelince :


Günde 1 çay kaşığı oranını asla geçmiyor. Üstelik tepeleme değil, düzleme olarak. Fazlası ise fazlalığı oranında hipertansiyon ve kalp hastalığı olarak bize geri dönüyor.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Günde bir çay kaşığı demek, tamaaam. Sevgiler.

Baterist Kızı Melisa 
 22.08.2010 18:33
 

Tuz konusunda çok şey söyleniyor da tuzsuz da olmuyor birader. Ama Helsinki Üniversitesinin yaptığı araştırmalar sonucu, sodyum oranı standart sofra tuzuna göre %43 oranında azaltılmış, kalp sağlığı için faydalı olduğu bilinen potasyum ve magnezyum mineralleriyle zenginleştirilmiş bir tuz çeşidi var, Pansalt. Kalp hastaları, böbrek hastaları, yüksek tansiyon hastaları daha güvenli kullanılabilir tuz. Kendim kalp hastası olduğum için biliyorum. Selam ve saygılar.

akar 
 16.08.2010 4:33
Cevap :
Konuya öyle bir ışık tutmuşsun ki, resmen projektör filan yani... Bu yararlı eklentiye teşekkürler ediyorum... Geçmiş olsun dileklerimle sevgiler, saygılar...  16.08.2010 19:21
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 1907
Toplam yorum
: 4304
Toplam mesaj
: 437
Ort. okunma sayısı
: 3612
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster