Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '08

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Günübirlik turizmde seçenek: Şabanözü

Günübirlik turizmde seçenek:  Şabanözü
 

AB fonuyla çevresi düzenlenen Sanı Çayı'ndan ilçeye bakış


Esenboğa’ya 45 km. Çubuk ilçesine 40 km. Başkent’in tam orta yerine de 75 km uzaklıkta.

Sözünü ettiğim yer Şabanözü. Bir başka deyişle Çankırı’nın, Başkent Ankara’ya en yakın ilçesi.

1010 Rakımda oksijen solumak isteyen Ankara yaşayanlarının ilgisini çekecek bir yayla da denilebilir. Yazının hedef kitlesi de zaten Ankara’da yaşayanlar.

Şabanözü Göleti, Karaören Göleti, Karakaya Göleti, Gümerdiğin Göleti balık avı meraklılarının çok ilgisini çekecektir. Özellikle Karaören Göleti, ormanlık alanıyla da piknik için enfes bir alan. Mevsim Bahçesi (Güreş Sahası) gibi piknik alanı, Bakırlı Yaylası gibi çok iyi bir mesire yeri de çekiciliğini yitirmemiş henüz.

Bir de Çukurçam Güdülü Mevkii vardır; çam ve meşe ağaçlarının oluşturduğu güzel bir orman alanı. Bizim çocukluğumuzda, bayramlarda şenlik alanı olarak kullanılırdı, bir ara yasaklanmıştı. İşte bu alan; Orman Bölge Müdürlüğü’nden gerekli izinler alınmış, yasal bir mesire yeri olarak düzenlenmeye başlanacakmış. Vakit ayırabilecek olanlara özellikle önereceğim bir piknik alanıdır Çukurçam.

Kış aylarında da kara avcılığı için çok elverişli koşulları, Şabanözü, konuklarını ancak günübirlik ağırlayacak ölçüde geliştirebildi.

Hele Temmuz ayından itibaren ilçe ve köylerinde yetişen tarım ürünlerinin sergilendiği ‘Halk Pazarı’ kurulmakta ki; Doğal ortamda yetişen ürünler meraklılarını yeterince mutlu edecektir. Organik tarım desem belki abartı olacak, ama o tanıma çok yakın koşullarda yapılmakta tarım.


Patatesin, taze fasulyenin hayvan gübresiyle üretileni... Bazlamanın, çöreğin, şebit(pişmiş yufka) en tazesini ve en lezzetlisini bulursunuz. Hatta Aydos Dağı'nın eteklerinde yetişmiş küçük ve büyükbaş hayvan etlerini bulabilirsiniz. Özenle aradığınızda, yayıkla yapılmış tereyağı bulma şansınız da yüksek. Hele küplere basılan 'küpecik peyniri'... taaaa Antalya'daki en büyük özlemim. Mevsiminde olmak kaydıyla; yemlik, karakavuk, acıgıcı(madımak) yerken ayrı bir lezzet bulacaksınız damağınızda. Hemşehrilerimin henüz tam yararlanmadığı ısırganotunun da en güzellerini,lezizlerini bulursunuz. Manda yoğurdunun belki en güzelini yiyeceksiniz, tabi bulabilirseniz!

Menendi(armut familyasının en erken olgunlaşan küçük bir türü) yediniz mi bilmem, ama bir tadın derim. Elmanın kokulusu, armutun da çok lezzetlilerini bulabilirsiniz güz aylarında...


*****


Tarihi sonradan saptanan (Haziran-Temmuz-Ağustos ayları) bir organizasyonla ‘Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri Festivali’ yapılmakta ilçede. Hatta, ”İç Anadolu’nun Kırkpınar’ı” diye anılmakta bu festival.

........

1990 Yılına kadar sadece 1 adet lastik ayakkabı imalathanesi ve 1 adet un fabrikası olan ilçede, geçen süre içinde yapılan sanayileşmeye ilişkin veriler de sunmak isterim:

(*)5084 sayılı Teşvik Yasası kapsamında olan ilçede 2005 yılında tüzel kişiliği tescil edilerek Şabanözü Organize Sanayi Bölgesi (ŞOSB) kurulmuş, müdürlük oluşturulmuş. Kamulaştırma ve imar çalışmaları tamamlanan Şabanözü Organize Sanayi Bölgesinin, alt yapı (Elektrik-Su-Kanalizasyon-Yol) projesi 2007 yılında ihale edilmiş ve OSB içerisinde imar planında mevcut olan yollar açılması ile ortasından geçen derenin ıslah edilerek menfezleri yapılmış, altyapı çalışmaları devam etmekte. Sanayicilere arsa tahsisine başlanmış.

OSB içinde Kalanlar;

1) Erna – Maş A.Ş. (elektrikleri ev aletleri ürünleri imalatı)

2) His Deri San.Ltd.Şti. (ayakkabı malzemesi imalatı)

3) Hilde Teks.Elek.Mak.İmalat San.Tic.A.Ş. ( konfeksiyon imalatı)

4) Çankutsan Ltd.Şti. (Kutu imalatı)

5) Sude Yapı ve Or.Ürün.San.ve Tic.Ltd.Şti. (Ahşap doğrama işi)

6) Çankırı Un San. ve Tar.Ür.Ltd.Şti., (Un ve kepek üretimi)

7) Fides Yapı Mlz.San.Tic.Ltd.Şti (Mermer kaplama altı Paslanmaz çelik konstrüksiyon sistemleri)

8) Koçak Ofis Mob.İma.Plas.Dek.İnş.Elek.Çelik Eşya Pazar.İth.İhr.San. ve Tic.Ltd.Şti

(Mobilya imalatı) üretime ara vermiştir.

9) Sera A.Ş. (röntgen filmi) üretime ara vermiştir.

10) Menpor Isı Yalıtım İnş.San. ve Tic.A.Ş. (Strafor imalatı) inşaat aşamasındadır.

11) Engin Uzay Kafes Sist. San.ve Tic.Ltd.Şti. ( Prefabrik Uzay Çatı İmalatları) inşaat aşamasındadır.

12) Hastürk Gıda Oto.İnş.Eml.San.Tic.Ltd.Şti. (Bal ürünleri ve reçel) inşaat şamasındadır.

OSB Dışında Kalanlar;

1) Gürel Fişek San.Ltd. Şti. Fişek Fabrikası (Av Fişeği, Havai Fişek ve Ses Mermisi yapımı)

2) Yiğit Teknik (Elektronik kart montaj yapımı).

3) Hastürk Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. (Bal ve Bal ürünleri imalatı)

4) Güloğlu Nak.İnş.Elek.San.Tic.Ltd.Şti. (Hazır Beton imalatı).

5) Girişim Gös.Org.San.ve Tic.Ltd.Şti. ve Turaç Dış Tic.Ltd.Şti. şirketlerince ilçede Karayatak mevkiinde Gürel Fişek Fabrikasının olduğu bölgede, Av Fişeği, Havai Fişek ve Ses Mermisi üretimi yapmak üzere gerekli izinleri ve ÇED raporu alınarak tahsisleri tamamlanmış. Arazi, etüt ve proje çalışmaları devam etmekte olan fabrikaların inşaatlarına 2008 yılında başlanmış olup, yıl içerisinde üretime geçmesi planlanmakta olduğu belirtilmekte.

Organize Sanayi Bölgesi içinde ve dışındaki fabrikaların üretime geçmesi ve yeni fabrikaların kuruluyor olması sanayii geliştirmekte ve ilçe, hedeflediği gibi sanayi kenti olmakta. Ama tarım alanlarını da usulüne uygun kullanmaya devam etmekte.

*****

Haluk Seki dostumuzun anımsattığı tanımla; Bozkırın ortasında yeşeren bir umut aslında Şabanözü. Hem yaşayanları için hem de konukları için.

Son 15 yıldaki değişimle işsizliğin ‘sıfır’ olduğu bu şirin ilçeyi bir haftasonu kaçamağıyla da olsa görmenizi isterim.

(*) Verilerle ilgili kaynak: Şabanözü Belediyesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Yalçın

.

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..