Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '19

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Günümüzde Cilt Sorunları

Günümüzde yaşanan cilt sorunlarını ne kadar biliyoruz?

Bilindiği gibi son yıllarda cilt problemleri çoğaldı. Sivilceli (akneli), güneş lekeleri, aşırı hassas, kılcal damar (teleanjektezi) ve maalesef çok erken yaşlanan ciltlerle karşılaşıyoruz.

Bu nedenle bu yazım sivilce yani akne üzerine.

Genel olarak sivilce adıyla bildiğimiz akne sorunu, günümüzde 10 -12 yaşlarında  ortaya çıkmaya başladı. Normal gelişimde 13 -17 yaşları arasında ortaya çıkan sivilceler, genelde beş ile on yıl sürer ve yirmili yaşların başında geçer. Aknenin yirmili, otuzlu hatta kırklı yaşlarda devam ettiği görülmektedir. Bu durum ergenlik döneminde akne sorunu yaşamayan kişilerde, yetişkinlik dönemlerinde baş göstermektedir.

 Ergenlik döneminde görünen aknelerin sebebi, kişilerin çocukluktan gençliğe geçiş döneminde yaşadıkları değişikliklerdir. Fiziksel olgunluğu sağlayan hormonlar, yağ bezlerinin daha çok yağ üretmesine neden olurlar, böylece bu yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanal, yoğunlaşmış  yağ kitlesi nedeniyle tıkanır. Aknenin temel nedeni tıkanmadır. Ciltte gözenekler tıkanma sebebiyle nefes alamaz ve dış etkenlerden yani tozdan, kirden ayrıca kullanılan makyaj malzemelerinden dolayı siyahlaşır. Sonucunda ise cildimizde gördüğümüz siyah noktalar oluşur. Bakteriler, tıkanmış yağ bezlerinin üzerinden kanalların içine sızarak, birtakım kimyasal maddeler nedeniyle tıkanmış olan yağ bezinde iltihaba yol açarlar.

 SİVİLCE GÖRÜNÜMÜ VE YAPILARI

 Siyah nokta, beyaz görünümlü deri üstü yağlar, yüzeysel gözükmeyen deri altı yağlar, deri üstü iltihaplı şiş görünümlü cerahatli yağlar ve deri altında kistik yağlar ağrılı şekilde gelişir. Sivilce genel olarak ergenlik çağında gençleri etkiler, ergenlikte hormonel değişiklerden kaynaklanan cildin artmış miktarda yağ salgılaması sonucu sivilce oluşur.

 SİVİLCENİN DİĞER NEDENLERİ

 Sivilce en fazla yanak ve boyun ve sırt bölgelerinde, omuzda, göğüste oluşmaktadır. Ergenlik dönemindeki değişikliklere neden olan hormonlar, daha fazla yağ (sebum) salgılanmasına neden olur, ciltteki gözenekler yağ ile tıkanmaya (komedon akne) başlar. Bakterilerin çoğalıp gözeneklerin nefes alamaması, kızarma ve şişmelere neden olur. Komedon akneden papulese akneye dönüşür. Bir iki gün içinde yumuşayıp büyümesiyle iltihaplı form alır, buna püstül akne denir. En şiddetli formu ise nodül ve kistler olarak bilinir. Bunlar deri altında ağrılı, büyük sertlikler olarak belirginleşir ve ciltte kalıcı izlere sebep olabilirler.

 Sebore (yağlı cilt yapısı), cildin aşırı yağlanma sonucu sivilceye dönüşmesi halidir. Gençlerin yaşadığı tipik gençlik aknesidir dolayısıyla ergenlik sivilceleri bir hastalık değildir! Ergenlikte görünen aknelerin sebebi, çocukluktan gençliğe geçiş döneminde  yaşanılan değişikliklerdir.

YOĞUN BAKIM - TEDAVİ SÜREÇLERİ

 Hormonal rahatsızlıklardan kaynaklanan yapıya sahip değilse, gençlerin yaşadığı ergenlik sivilceleri ilaç yutmadan geçebiliyor.

 Kozmetolojik, biyolojik yoğun bakımlarla,Oleneol Acit etken maddeli ürünler yağ üretimini düzenleyerek ciltte aşırı yağlanmayı dengeler. Komedon sivilce oluşumu önlenir, yağlar kurutulurken cildin nem dengesi korunur.

 Gençlerin günlük cilt temizliğine düzenli bir şekilde dikkat etmesi, cildi direkt etkileyen besin değeri yüksek ve katkı madde içerikli  gıdalardan uzak durması gerekir.

 Günlük cilt temizliğinin yanı sıra, profesyonel uzmanın tavsiyeleri ile cildin yağlanmasını azaltarak, sivilce oluşumunu ve ilerlemesini önleyerek, gençlik dönemlerini güzel ve sağlıklı olarak ARTIK GEÇİREBİLİYORLAR!

İçten dışa yansıyan sağlık ve mutluluk, cildimizdeki en güzel makyajdır!!!

 Sivilce (akne) oluşumunu tetikleyen etkenleri, haftaya anlatmaya devam edeceğim.

Güzellik dolu günler dileği ile…       

Int. Dipl. Kozmetisyen

Nesrin SÜRER

 
Toplam blog
: 116
: 45
Kayıt tarihi
: 15.12.18
 
 

Nesrin Sürer Kimdir? Eğitimimi Almanya'da International Cosmetic College Baron von Pechmann'da aldı..