Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '19

 
Kategori
Sinema
 

Günün Film Önerisi: Wonderland

İngiliz sinemasının auteur isimleri arasında yerini sağlamlaştırmış ve 20 yıla aşkın bir kariyere uzanan filmografisinde ‘boş’u olmayan yönetmen Michael Winterbottom’ın “24 Hour Party People” ile birlikte en iyi filmi “Wonderland”. Türden türe atlamayı ve farklı alanlarda gezinmeyi sevse de her filmine kendine özgü dokuşunu katan yönetmenin, “Code 46”, "Jude", "Butterfly Kiss", "I Want You", “With or Without You”, "Welcome to Sarajevo" “Trishna”, “A Mighty Heart” ve "Genova" gibi çok sağlam işlerine karşın özellikle andığım bu iki filmini ayrı bir yere konumlamak gerekiyor. “24 Hour Party People”ın sahte-belgesel alanında yaptığı yaratıcı hamleleri “Wonderland”da çok hikayeli filmler adına gerçekleştiriyor yönetmen.

Londra’da bir orta sınıf mensubu ailenin her bir üyesine ve temas ettikleri diğer kişiliklerin sıradan, günlük hayatlarına dalan yönetmen, metropolün kargaşasını, umutsuzlukları, paslanmış duyguları, kalp kırıklıklarını, günün sıkıcı ayrıntılarını mükemmel bir biçimde aktarıyor peliküle. Dönemin sinemasına alternatif ve yeni bir duruş katma amacıyla yola çıkan kitchen-sink akımının temsilcisi Mike Leigh’nin ya da Amerikan bağımsızlarından Robert Altman’ın filmlerinin gücüne erişiyor Winterbottom. Dur durak bilmeyen kamerası ve filmin görselliğine damga vuran cinema-verite stiliyle Cassavetes’e de selam çakarak…

Farklı kişiliklerin, izleyene buruk bir tat veren farklı öykülerini filminde ustalıkla kurgulayan Winterbottom, yaşamın kenar köşelerinde tutunmaya çabalayan karakterleriyle başbaşa bırakıyor seyirciyi. Michael Nyman’ın tema müziğinden Winterbottom’ın dinamik ve capcanlı anlatımına, başta, hep underrated olduğunu düşündüğüm müthiş aktris Shirley Henderson olmak üzere tüm oyuncuların filmdeki karakterleri üç boyutlu kılan harika performanslarına kadar unutulmazlaşan film, sinemanın ‘gerçek’le flörtünü izlemek isteyen, özel zevkleri olan ya da kişisel bir yönetmen evrenine girmeyi seven izleyicilere göre. Bir hikayede ille de atraksiyon ya da 'sonuç' arayanlar bu filmi görmese de olur.

alicalisskan.blogspot.com

 
Toplam blog
: 6
: 151
Kayıt tarihi
: 21.01.19
 
 

Filmler, albümler, kitaplar... ..