Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Günün manşeti : Masada yumruk, sahada hüsran

Günün manşeti : Masada yumruk, sahada hüsran
 

Gazetelerin birinci sayfaları hep siyaset haberlerine ayrılır. Eskiden son sayfa da spor sayfası olurdu. Hayli okuyucusu olduğu için birçok gazetede spor sayfalarının sayısı çoğaldıkça çoğaldı ama, arka sayfadaki yerini de kaybetti.

İlk sayfada spor haberi kullanılması, çok nadir olarak -o da bazı gazetelerde- başarılı sonuçlar aldığımızda başvurulan bir uygulamadır.

Bugün pek çok gazetenin ilk sayfasında Milli takımımızın Yunanistan’la yaptığı maç var. Ne yazık ki bu bir başarının değil, başarısızlığın öyküsü.

Dersimiz hüzün … (Akşam)

Rezalet … (Bugün)

Utanç gecesi … (Güneş)

Komşu acı ders verdi… (Hürriyet)

Hüsran gecesi … (Milliyet)

Fatih hoca, bu ne rezalet? …(Posta)

Hak eden kazandı … (Sabah)

Masada yumruk, sahada hüsran … (Star)

Milli hüsran … (Takvim)

Son ders …(Yeni Şafak)

*****

Spor basınına gelince…

Fanatik gazetesi, maçtan önce seyircilerin şehitler için yaptığı yoklamadan esinlenerek Yunanistan’la oynayan milli takımın yoklamasını yapmış. Ortada sadece Aurelio “Burada” görünüyor.

Volkan “Burd..”, Ümit Karan’la Hakan “Bur..”, diğerleri “Bu…”da kalmış. Fatih Terim ile Haluk Ulusoy “…..” hiç yoklar.

Fotomaç da aynı mantıkla şehitlerin isimlerini sıralayıp “Burada” yazmış ve “Milli takım nerede?” diye sormuş.

Dün “Suyu ısıt komşu kızı” diyen Fotospor’un başlığı ise, karşı karşıya kaldığımız acı gerçeği anlatıyor: “Umut buz dağının ardında”.

Benim ekleyecek başka bir şeyim yok.

*****

Bugünkü gazete manşetlerinin ortak noktası Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ezici çoğunlukla evet oyu verdiği tezkere…

“Tezkere geçti, Mehmetçik emir bekliyor” demiş Akşam gazetesi.

Tezkerenin Meclis’te kabul edilmesiyle, Irak yönetiminin Ankara ile görüşme istekleri, ABD’nin Ermeni tasarısında geri adım atma planları yapmasını Bugün gazetesi “Gücümüzü gördüler” şeklinde ifade etmiş.

Cumhuriyet gazetesi haberi “Yetki artık hükümette” şeklinde duyurmuş.

Tezkere dünyaya bomba gibi düştü diyen Güneş gazetesinin manşeti, “Bekle hain! Mehmetçik geliyor”

Hürriyet gazetesi DTP dışında oturuma katılan bütün vekillerin tezkereye olumlu oy vermesini “Omuz omuza evet” başlığıyla manşet yapmış.

Başkan Bush’un Ankara’ya “daha fazla asker göndermeyin” uyarısında bulunmasına nazire olarak Milliyet gazetesinin manşeti şöyle: “TBMM : Evet, Bush : Hayır”

Tezkerenin Meclis’te kabul edilmesi üzerine Irak Türkiye’yi durdurmanın çarelerini aramaya başladı. Posta gazetesi Irak’ın bu çabasına, başbakanın, PKK’nın elebaşılığını yapan Cemil Bayık, Murat Karayılan ve Zübeyir Aydar’ı kastederek söylediği “Verin kurtulun” cevabını manşete çekmiş.

Oylamaya katılan üyelerin % 96’sının oyuyla kabul edilen tezkerenin meclisteki DTP haricindeki bütün partilerce benimsenmesini anlatmak üzere Zaman gazetesi “Tezkereye rekor destek” manşetini kullanırken, Sabah gazetesi haberi “507 oyla geçti” şeklinde vermiş.

Tezkerenin kabul edildiği saatlerde Irak’ın son bir şans daha istemesini ve ABD’nin Ankara’yı ikna çabası içine girmesini Star gazetesi “Tezkerenin T’si bile yetti” diyerek anlatırken Türkiye gazetesi haberi, “Dünyaya güçlü mesaj”, Vatan gazetesi “Dünyanın gözü Türkiye’de” başlığıyla duyurmuş.

Amerika’nın ve Bush’un, harekatın Türkiye’nin çıkarına olmadığı iddialarına başbakanın “onların ne dediği değil, önemli olan Meclis’in ne dediğidir” şeklinde cevap vermesini, Yeni Şafak gazetesi, “En büyük rest” olarak değerlendirmiş.

Tezkere kararı çıktı. Önemli olan bundan sonra ne yapılacağı ve nasıl yapılacağı… Tek dileğimiz artık insanlar ölmesin…

*****

Günün siyaset dışı manşet atan iki gazetesinden Takvim’de işçi emeklilerinin maaşlarındaki farklılığın düzenleneceğine dair bir haber var. “Maaş müjdesi” başlığıyla verilen haber umarız gerçekleşir.

Radikal ise bir gün önce manşetten verdiği, dün de Sabah’ta yer alan Kaz dağlarıyla ilgili haberin devamında yeni bir öneri getiriyor: “Kaz dağları milli park olsun”.

Kaz dağlarının tek kurtuluşu için Valilik ve Belediye’nin gerekli başvuruyu yaptığını belirten gazete, Orman ve Çevre Bakanlığı’ndan haber beklendiğini yazıyor.

*****

Bugünlük de bu kadar. Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..