Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Günün spesiyali; Tavuk sote

Günün spesiyali; Tavuk sote
 

internetten alıntı


 

 

 

Tavuktan sote olur mu? Olur, olur;) Hem de süper olur… Ciğer sote, et sote, mantar sote olur da tavuktan sote niye olmasın.

Tabii ki sote yapmak için bir dizi işlem gerçekleştirmek gerekiyor. Maharet size kalmış! İlk evvela malzeme temini için kolları sıvıyoruz. Dirsekten öte sıvamayın bence zira zedelenme ihtimaliniz yüksek. Nasıl mı? Sabır… Anlatacağım.

Öncelikle bir kümes bulacaksınız. Kümesin önünde ajan misali nöbet tutacaksınız. Özellikle kendinizi horozdan sakınacaksınız. Ki bu arada kümesin sahibini de hesaba katmayı unutmayacaksınız. Besili, semiz bir tavuğu gözünüze kestirdiğiniz an harekete geçmekte de geç kalmayacaksınız. İş yakalamaya kaldı! Aman… Horoza yakalanmamaya dikkat edin! Leziz bir akşam yemeği için bu riske girmeye değer mi? Değer doğrusu… Horozun gaga darbelerinden de kurtardınız mı bedeni, ne kaldı ki geriye? Diğer tavukların ’’Kıymayın ona ne olur!’’ çığlıklarına da kulaklarınızı tıkayacaksınız. Hatta kümes ile aranıza bir tampon bölge oluşturursanız daha az risk almış olursunuz. Benden söylemesi.

Tavuğu usulca sonsuzluğa uğurlayacaksınız bir pala yardımıyla. Topuz falan kullanmayın! Topuza yazık olur, asaleti sarsılır!!! Sonra… Tavuğun tüylerini tek tek yolacaksınız. Tüyleri yolarken de bugüne değin sizi üzenleri anımsarsanız, işi daha çabuk yaparsınız. Sonra sahil kıyısında kocaman bir ateş yakıp tavuğu tütsülemeniz gerekir. Bu da ihmale gelmez.

Sıra geldi soteyi yapmanın diğer aşamalarına…

Tavuğun tüm parçalarını bir cerrah titizliği ile kemiklerinden ayırmanızda fayda var. Göğüs etini kullanırsanız eğer, daha lezzetli olur. Diğer kısımlarını da mahallenin kedilerine pay edebilirsiniz. Bu insafınıza ve merhametinize kalmış! Siz bilirsiniz!!!

Kuşbaşı doğranmış göğüs etlerini, halka halka doğranmış 3 adet yeşilbiber ve bir büyük baş soğanın eşliğinde kuşanede(yayvan tencere) bir çorba kaşığı sıvı yağ ve bir çorba kaşığı tereyağı ilavesi ile tavuk etleri kızarıncaya değin soteleyeceksiniz. Onlar sotelene dursun, 3 adet domatesin kabuklarını soyup, minik minik doğrayıp, sotelenen tavuk etlerine ekleyeceksiniz. Ayrıca, kimyon, karabiber, kekik, kırmızı pul biber ve tuz miktarlarını da ayarlayıp(birer çay kaşığı mesela) pişirmekte olduğunuz yemeğe ilave edeceksiniz. Pişmesine yakın da ince ince kıydığınız 10 kadar mantarı da ilave edip, az biraz daha pişireceksiniz.

Servise sunarken de maydanoz yaprakları ile süsleyeceksiniz.

Horozun hışmından kurtulup da bu yemeği pişirme şansına erişti iseniz;)) Afiyetle yemenizi dilerim.

Sofralarınız bereketli ve şen, tarif kârınız Ayşen olsun.

 

 

Ayşen Arslangiray Kura

27 Temmuzda/Kuşadası’ndan

 
Toplam blog
: 533
: 1375
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..