Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Gürcistan'daki savaş ekonomiyi nasıl etkiler?

Gürcistan'daki savaş ekonomiyi nasıl etkiler?
 

BTC petrol boru hattının savaş nedeni ile kesintisi Türkiye'de ciddi bir enerji krizi yaratabilir


Güney Osetya'da Rusya ile Gürcistan arasında başlayan savaş, Rusya ile ABD yi de karşı karşıya getiriyor. Gürcistan'ın ateşkes ilan etmesine karşın, Rusya kuşatmayı sürdürüyor.

Savaş, Dünya’da ve Türkiye’de ekonomiyi nasıl etkileyecek? Savaşın derinleşmesi durumunda ciddi bir ekonomik kriz yaşanabilir mi?

Gürcistan, enerji alanında stratejik bir öneme sahip. Doğu–Batı enerji hattının odak noktasındaki en güvenilir ülkelerden biri olarak değerlendiriliyor. Gürcistan, AB ve ABD ye göre bölgenin en istikrarlı tampon ülkesi, Rusya’ya göre ise batının truva atı. Gürcistan’da son yıllarda çok uluslu firmaların enerji yatırımları iyice hız kazanmıştı. Gürcistan’ın önümüzdeki yıllarda NATO ya girmesi de planlanıyordu.

Saakaşvili, Alman "Rhein-Zeitung" gazetesine yaptığı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Gürcistan’ı yok etmek istediklerini söylediğini belirterek, "Amaçları Gürcistan’ı teslim almak. Rusya’nın Orta Asya ve Hazar Denizi’nden gelen enerji yollarını kontrol altına almaya ihtiyacı var" demiş. (Hürriyet)

Rusya son yıllarda ekonomisini bir hayli toparladı. İç siyasette istikrarlı bir yapı sergiliyor. Dünyada artan petrol fiyatları da , Rusya’nın büyük gelirler elde etmesine sebep oldu. Dış borçlarının çoğunu ödedi. Gün geçtikçe ABD ve AB ye daha çok kafa tutar duruma geldi. Bölgede kendi çıkarları doğrultusunda oluşturmaya çalıştığı planlardan taviz vermiyor. Bu planlarını bozacak herhangi bir hareketin üzerine tavizsiz olarak gidiyor.

Bu nedenle Rusya, Güney Osetya’yı bahane göstererek Gürcistan’ı bombalamaya başladı. Gürcistan’ın yüzünü batıya iyice dönmesinden önce bölgedeki siyasi ve ekonomik planlarını uygulamaya sokmaya çalışacaktır. Aynen ABD veya AB nin bölgedeki emperyalist menfaatlerini koruma çalışmaları gibi.

Sonuçta; bölgede petrol boru hatlarının çevresindeki siyasi ve ekonomik çıkar çatışmaları, savaşa dönüşmüş durumdadır. Eğer Rusya, Gürcistan’ın petrol ve doğal gaz boru hatlarını bombalamaya kalkarsa, dünya enerji piyasalarında bir hayli ciddi sarsıntı yaşanır. Bu ciddi sarsıntı ise bundan daha da ciddi olarak bölgede Rusya ve ABD ‘yi karşı karşıya getirir ki; böyle bir gidişat tüm dünyayı yerinden oynatır.

Türkiye için Azeri gazı bir kurtarıcı ve bu Gürcistan üzerinden getiriliyor. Azerbaycan’dan doğalgaz akışının kesintiye uğraması kış aylarında ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir.

Son yıllarda "yüzyılın projesi" olarak değerlendirilen Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattına yönelik sabotajlar nedeni ile zaten kayıplar bir hayli fazla iken, bu hattın savaş nedeni ile uzun süre çalışmaması veya bombalanarak kullanılamaz hale gelmesi, Türkiye’de ciddi bir enerji krizine yol açacaktır. Hatta olası bir kesinti sadece Türkiye'ye değil, dünyaya zarar verir, dünya petrol fiyatları tekrar yükselir ise zaten yamalı bohçaya dünen Türkiye ekonomisi ve bütçesi de iyice olumsuz yönde etkilenir.

Gürcistan’daki son gelişmeler, Türk yatırımcısını ve ihracatçısını da tedirgin etmeye başladı. Bölgede Türk firmalara ait pek çok yatırım söz konusu. Savaşla birlikte Türk ihracatçısının mallarını taşıyan TIR’lar da beklemeye başlamış. Eğer Sarp sınır kapısı kapanırsa, Gürcistan ile aramızdaki ticaret durur.

Gürcistan'daki savaş, siyasi açıdan olduğu kadar ekonomik anlamda da önemlidir. Çünkü; Gürcistan, petrol boru hatlarının üzerinde oturmaktadır ve petrol her zaman olduğu gibi tüm dünyada siyaseti ve ekonomiyi belirleyicidir.

Tabi ki bundan daha da kötü bir durum ; siyasi ve ekonomik menfaatler için çıkan bir savaşta masum insanların ve çocukların ölmesidir.

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..