Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '19

 
Kategori
Gezi Rehberleri
 

Gürcistan

GÜRCİSTAN :TİFLİS :4 KASIM 2019: 75 ci ÜLKEM:
Gence de hotel den sabah 8 de çıktık, 5 manat verip taksi ile yeni yevlak autovağzal otobüs terminaline geldik. Her sabah 9 da tiflise giden minibüse daha önce rezervasyon yaptırmıştık (Resul bey 050 314 36 46) araba 20 kişilik mercedes tam zamanında hareket etti, yoldan rezervasyon yaptıranları toplayarak 4 saatte sınıra (serhat) geldi.İki ülke yi kırmızı köprü dedikleri kırmızı olmayan köprü bağlıyor. Gümrüklerden sıkıntısız geçtik. Biz gürcistan gümrüğünde nüfus kimliklerimizi verdik, pasaportları istediler. Gümrükten 1 saat sonra tiflise son durak olan Ortachala terminalinde indik. Yer ayırdığımız Adora hotel (12 zakaria kurdiani str.tlf:995 577 07 2000) 6 lari vererek geldik.( 12 tl-2,5$)
1$ = 2,95 ları.1 lari= 2 tl. Hotelimiz 4 yıldızlı kahvaltı dahil 30$. 5lt su aldık 2,20 lari =4tl =0,70cent.
TİFLİS 5 KASIM 2019: Biz tiflisin neu tarafindayız,yani yeni tiflis tarafındayız,kahvaltıdan sonra otelin sokağından aşağı inip sola döndük 150m sonra Mtkvari nehri üzerindeki köprüye geldik,bu köprünün özelliği üzerinde antikacı, ressam, 2ci el eşya satanların olması. Köprüyü geçtik solda rustavelli caddesine çıkan dik bir arnavut kaldırım döşeli yol var,oradan 500m yürüyerek rustavelli caddesine geldik.Tam önünüzde yön belirten levhalar var,biz freedom square (Tavisuplebis Moedani) tarafına yürümeye başladık, solda bir park ve kitap okuyan bayan figürü, daha sonra kilise, tiyatro binası ve karşıda hükümet binası binanın önünde protesto çadırları, meydana ulaşıyorsunuz. Biraz dolaştıktan sonra meydanın karşısında mado pastanesini göreceksiniz madoyu solunuza alın karşınıza hafif bayır yol çıkacak yinede 124 nolu sarı otobüsün durağının nerde olduğunu sorun.Bu arada biz freedom metro durağı girişindeki metro ofisinden metro kart aldık, kart 2 lari=4 tl, 3 lari =6 tl  de yükleme yaptık. 124 nolu midibuse biz fenikülere gidiyor diye bindik,kartımızı okuttuk, araç dağı tırmanmaya başladı 30 dakika tırmandık ve son durağa geldik burası MTATSIMINDA PARK mış hem gülüyoruz hemde fenikuleri arıyoruz, burası tiflisi panoromik olarak görüyor. Güzel resimler çektik.Bu parkın içinde hayvanat bahçesi, mumya heykeller salonu,  çocuk parkları kafeteryalar var,Feniküler parkın sonunda ve tek yapı olan binanın içinde ,kart 2 lari, ayrıca kişibaşı 3 lari ödeyerek 4 dakikada freedom sq 15 dakika uzak olan CHONKODZE str indik,bayır aşağı yürüyerek meydana geldik. Bu arada freedom sg meydanına çok yakın Galeria Avm var 4 ve 5 kartları restorana ayrılmıştır.  Oradan metro ile Marjanishvili durağında indik , mc donald solunuza alıp Agmashenebeli no:116 bulunan Ankara Style restorant,ta geldik.Yemekleri çok güzel, biraz pahallı ama değer. Çorba 5 lari = 10tl, nohut 8 lari=16 tl ,pilav 5 lari = 10tl , cacık 5 lari = 10 tl.sade döner 12 lari =24 tl.

TİFLİS 6 KASIM 2019: Bu gün 45 yıl sonra özel şişli kolejinden sınıf arkadaşım Orhan Yardımcı ile buluştuk. 7 yıldır tifliste hastane ve ilgili yerlere oksije,hidrojen gibi çeşitli gazlar veriyormuş.Bizi önce old town üzerinde bulunan koruyucu ana heykeline ( Mother of georgia )götürdü.Buraya telefirikle çıkıyorsunuz. Kart,a 2 lari ödedik ayrıca kişi başı 6 lari ödüyorsunuz çıkış ve iniş için. Burada ilginç bir olay,maymun, papağan, kartal,atmaca gibi hayvanların turistlerin ellerine verip para istenmesi. Güzel bir panorama izliyorsunuz,arkanızda botanik parkı(giriş 4 lari), Narikala kalesi, nehir manzarası ve mavi köprü (aşk köprüsü ).Telefirikle old town indik, meydanda l love you tiflis yazısının arkasındaki restorantta 4 adet tavuk çorbası içtik çok bol ve güzeldi 33 lari= 66 tl =12$. Oradan yürüyerek avlabari metro istasyonunun yanından 15 dakika bayır yukarı çıkarak Sameba katedraline geldik, büyük güzel bir alan üzerine kurulmuş bir kategral,ordan aşağı inip avlabari metro istasyonundan marcenişvili istasyonuna geldik. 300m sağa doğru yürüyerek Ankara restorantın style olmayanına geldik yemek yedik çok kötü ve gelişi güzel fiatlandırma yapılıyor, fiatlara itiraz edip dün style yediğini ve daha ucuz olduğunu söyleyince 3 lari düştüler. 1 kurufasülye 10 lari, 2 cacık 10 lari, az pilav 5 lari, az peynirli patlican 6 lari =31 lari=60 tl=11$.Ben 26 lari= 9 $ ödedim.

GÜRCİSTAN - TİFLİS: 7 KASIM 2019: Kahvaltıdan sonra yürüyerek otelimizden 1 km ileride olan fabrikaya gittik.Gezgincinin fabrikada işine diyeceksiniz,bu gezginci fabrikası dünyaca tanınan en pahalı hostellerden biri Fabrika hostel. 500 metre karelik bir salon düşünün, ayrıca 200m yemekhane ve üst katlarda odalar var. 2 kişilik özel odalar 65 $, 3 kişilik odalar kişi başı 45 lari= 90tl (kişibaşı ), 6 ve 10 kişilik karışık ve bayan erkek odaları 27 lari = 54tl = 9$. Sezon sonu olmasına ragmen kalabalık. Oradan yürüyerek tren istasyonuna gittik, cumartesi günü sabah 8 treni ile Batum,a gideceğiz ön keşif yaptık. Oradan Georgia post yazan binanın önünden meyve ve giysi pazarını gezdik. Bu pazarların kapalı olanına centre pasajı bazaar, açık olanına Tergi bazaar deniyor.Arkadaşınızla buluşup tiflis 20km uzaklıktaki MİSTEKA(Mtsheta) kasabasına gittik.Burası tarihi bir kasaba olup dünya mirası kapsamına dahil edilmiştir.Burada Svetitshoveli katedrali ve orijinalliği bozulmamış 150,200 yıllık rus evleri bulunmaktadır.Birde Cvari manastırı tepe bir noktadan misteka yı seyrediyor. Aragvi nehri kasabaya ayrı bir önem kazandırıyor, bu nehir ayrıca ZHINVALI barajının su kaynağıdır. Öğlen yemeğimizi Karabak restorantta(tam ar memiş Ganzuri 24) yedik,çok güzeldi, az fırında köfte+ az kuru+az çorba =16lari= 30 tl=5,5 $. Akşam yemeğini Ankara style de yedik oda çok güzeldi, 2 cacık +3 az çorba + 3azpilav + 3 az orman kebabı + 1 sütlac =53 lari= 106 tl= 18 $.

TİFLİS 8 KASIM 2019: Old town bölgesinde ki 2 ci gezimizde, yemek yediğimiz restorantın( I love you tiflis yazan meydan) arkasındaki sokaklar barlar sokağı diye adlandırılıyor. Buralarda kadın ticareti de yapılıyor türk erkeklerinin talebi olunca bu tarz hizmet sektörü oluşmuş. Kimse rahatsız edilmiyor gayet rahat geziliyor. 45 adete yakın bar var.Arkadaşımın dediğine göre jan shardeni ve rkinis rigi sokakları daha nezih oluyor.
Gürcüler old town deyince anlamıyorlar DZVELİ Tiflis denince anlıyorlar. Bugün freedom meydanının Ivane Machaleli str ten 4 nolu otobüse binip Mtatsminda tepesine çıkmak için fenikulerin önünde indik.2 kişi 6 lari=12tl verip yarı yoldaki tarihî kiliseyi ziyaret etmek için fenikülerden indik, ziyaret ücretsiz, geri döndük bizden F enikulere binip yukarı çıkmamız için tekrar 6 lari aldılar bu oyuna gelmeyin.Sonuçta yukarı çıktık gezdik 124 nolu otobüs ile 0,50 manat verip freedom squar geldik, galeriya avm nin alt katındaki markette ne isterseniz var yemek ve salata aldım toplam 5,50 ları = 10 tl ye karnımı doyurduk( yemek masalarında yiyebiliyorsunuz).Tren istasyonundan yarın sabah 7,55 Batum,a bilet aldik, 2 kişi 51 lari =100 tl =18 $.

BATUM, 9 KASIM 2019: Sabah 7 de yandex taxi den araba çağırdılar tren istasyonuna gittik, 5 lari=1,80 $. Tren tam saatinde kalktı 2 katlı çok temiz ve yeniydi, yer yoktu sadece yavaş seyrediyor 5,5 saatte Batum,a vardık. İstasyon sahil kenarında, hava muhteşem 6 lari,ye otelimiz  Ire palace, ye geldik. (Luka Asatianis 26). Odamız 47metre kahvaltı dahil 100 lari = 34 $. Otele 200m uzaktaki 6 mayıs parkı girişinde sütunların solunda park restorantta ,köfteli patates+ çorba =15 lari=5 $. Parkın içi çok güzel büyükçe bir göl var ,oradan 500m yürüyerek karadeniz sahiline indik.Doğaya verdikleri önemi görmeniz lazım. Otelin yanındaki Elite marketten 5kg su= 2,4 lari=0,90 $, 2 muz 1,4 lari=0,60 $ aldık.

BATUM, 10 KASIM 2019:Güne ÖNDERİMİZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ANMAKLA başladık. Otelden yürüyerek euro square (Medea Sculpture ) gittik, oradan circus yanından geçerek piazza kapalı alanına geldik, st.nikolas kilisesini ziyaret ettik, devam ederek türk lokantalarının yanından ve sanıyorum bu sokaklarda türkler çoğunlukta geçerek orta camii geldik,ziyaretimizi yapıp ,şehrin ana merkezine yani telefirigin kalktığı meydana geldik.Batum,un kalbi burada atıyor eski batum (old town ) burası. Telefirik binasının tam arkasında information,danışmadan çalışan omeri isimli arkadaşla tanıştık iyi türkçe konuşuyor bilgiler doğrultusunda teleferik karşısındaki duraktan 28 nolu minibüse bindik 0,50 tetri (kuruş ) 3km ilerdeki balık pazarına geldik.Küçük bir balık hali var,burdan ben 500gr iri tekir aldım(10 lari,=20 tl=3,5 $) sevilay 840gr tek cupra aldı( 18lari = 36 tl = 6 $) soldaki restorantta kilosu 5 lari (10tl= 1,60 $) pişiriyorlar . Bizim balıklar bir kilodan fazla olduğundan limon ile birlikte 9 lari (18 tl = 3 $) ödedik. Çok güzel ve lezzetliydi.Odadan yine 28 nolu minibüs ile telefiriğin(argo) orada indik. ( Telefirik gidiş geliş 15 lari = 30 tl = 5,5 $ ve 2,5 km 15 dakika sürüyor ). Etrafı tanıyalım diye yürümeye başladık,sağ yaya kaldırımın üst köşesindeki Bursa lokantasını geçtik ileride solda vestel bayi var onu geçtik, ara sokaklarda küçük pazarlar var,2ci el giysi satanlar var, hotel elite palace,ye fiat sormak için girdik nuri kardeş bizden iyi türkçe konuşuyor,istanbul bayrampaşa da çalışıyormuş. (Nuri 00995 514 87 53 53)belki birine lazım olur.Sahile inip balık tutanları seyrederek Miracle park geldik sahildeki hayat burada, deniz feneri, gezi tekneleri, alphabetic tower( alfabe kulesi), light hause, Londra daki kadar görkemli dönme dolap, ve final ALİ NİNO çelikten yapılma ve çok yavaş hareket eden,birleşip ayrılan aşıklar heykeli.Sabah 10 dan 4,30 kadar yürüyoruz 6km oldu yorgunluk had safhada dönüşte theatre (tiyatro binası ) ve artgallery önünden geçerek otele döndük.

BATUM: 11 KASIM 2019: Amaçsız gezmek ne rahatmış.Hotelden çıktık işbankasının önündeki cadde rustaveli caddesidir,bankanın önündeki duraktan 1-1a-10 nolu midibusler sahili takip ederek Argo teleferik ten geçerek gideceği yere gider.sırtınızı telefirik argo nun yan duvarına ( danışma ofisi de yanında) verin batum şehri karşısındadır, bu caddenin adı Javjavadze dir.Batumda hayat burda yaşanır tüm alışveriş burda döner, türklerin merkezi burasıdır, gürcü,lerin hepsi türkçe bilir ve yardımkârdir.Caminin etrafındaki tüm sokaklar türk esnafla doludur.Burda türk içkileri türkiyenin yarı fiyatına satılıyor. Restorantlar gerçek türk yemekleri yapıyorlar. Bu gün aynı cadde üzerinde no:39 da bulunan Karabak restorantta yemek yedik. (az mercimek corba2,50 lari+az sebzeli et 5,50 lari+cacık 5 lari+ bir porsiyon etli patlıcan 11 lari =24 lari= 48 tl = 8$.)Yemekler güzeldi ama etler ciğnenmiyor.
Telefirik karşı tarafından 31 nolu minibüse veya 15 nolu sarı minibüse binerek botanik bahçesine gidebilirsiniz.Rustaveli caddesi üzerindeki K. Gamsakhurdıa str,te akşamları müzik eşliğinde su gösterileri oluyor.Şehir otobüsleri için banka matik tarzındaki makinelerden batum kart almanız lazım 2 lari, minibüsler 0,50 tetri, otobüsler 0,30 tetri, çok sıkı kontrol var. Biz merkezin 1km gerisinde kalıyoruz, yürümek istemeyenler merkezde yüzlerce hotel ve hostel var kalabilir.Gürcistan son derece güvenli bir ülke.

BATUM 2, 12 KASIM 2019: Bu gün son günümüz istanbul,la 17,55 uçağı ile dönüyoruz. Sahilde biraz yürüdük. Balık tutanları seyredek telefirik,in bulunduğu cadde Gogebashvili caddesinin ara sokaklarını dolaştık meyve aldık. Caminin etrafında ilginç sokaklar var fotoğraflarını çekerek Ulo sokağına geldik, İstanbul restorantta öğlen yemeğini yedik, ( az kuru fasulye 7 lari+cacık 6 lari+az paça çorba 4 lari+ az tavuk suyu çorba 3 lari + tam pilav 5 lari = 25 lari = 50 tl = 9 $.). 1 nolu minibüse binerek rustaveli caddesi üzerindeki işbanka,sının karşısındaki durakta indik, 200m yürüyerek otele geldik. Batumda sokak taksitlerinin haricinde uber gibi yandex taxi ve maxsim taxi var, biz otelden maxim taksiyi istedik,hava alanına gitmek için 7 km yola 5,75 lari(2 $) ödedik. Hava alanı çok küçük uçağımız tam vaktinde kalktı ve zamanında istanbul hava alanına indik.İlk defa buraya gelen bir yolcu olarak teknik konular dışında alanı ve sistemin çalışmasını çok beğendim, levhaları izleyerek hiç ikilemde kalmadan hareket ediliyorsunuz, otobüsler -2 kattan kalkıyor asansör ile iniyorsunuz,gayet düzenli ve intizamlı. .
Gezimiz gayet güzel geçti 20 günlük gezi boyunca (azerbeycan - Gürcistan ) 800 $ harcadık. Yeni bir gezide buluşmak üzere iyi günler dileriz.

680 $ + 2000tl uçak bileti ( 345 $ ) = 1025$. Harcadık.

 
Toplam blog
: 43
: 1428
Kayıt tarihi
: 06.12.09
 
 

Selam arkadaşlar, ben Hasan Üner (Pina Hasan). 01.01.1956, Erdek doğumluyum. İstanbul Şişli Kolej..