Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '14

 
Kategori
Anılar
 

Gürünlü Aşık Gülhani' yi anıyoruz

Gürünlü Aşık Gülhani' yi anıyoruz
 

Gürünlü Aşık Gülhani ( 1940 - 2010 )


Anadolu toprağı, Aşık Veysel’in sevdiği toprak, “benim sadık yarim” dediği kara toprak Edirne’den Van’a kadar halk ozanlarının ve halk şairlerinin harman olduğu yerdir. Örneğin Yunus Emre, Karacaoğlan, Kerem ile Aslı, Köroğlu, Dadaloğlu, Pir Sultan Abdal, Âşık Hiçrani, Âşık Veysel, Abdulvahap Kocaman, Âşık Reyhanî gibi halk ozanları bunlardan sadece birkaçıdır. İşte Gürünlü Âşık Gülhani’de Sivas / Gürün’de yetişen bu halk ozanlarımızdan biridir. Gürünlü Âşık Gülhani bir deyişinde sazıyla şunları vuruluyor ozanca.. Anadolu vatanı ve meydana gelen olaylardan dolayı kimi zaman üzüntülü ve yaslıdır, bir şiirinde şunları yazıyor:

Vahdet ağacını dostun bağına

Dikmeyince Anadolu’m yaslıdır 

Yirmi yüzyılda ilmin dağına

Çıkmayınca Anadolu’m yaslıdır

 ***

 Dinle hele bu vatanın derdini

Tarih yazar yiğidini merdini

İmar edip Atamızın yurdunu

Ekmeyince Anadolu’m yaslıdır ( 1 )

Aşım Gürünlü Gülhani’nin asıl adı Mehmet Kargı’dır. Sivas’ın Gürünlü İlçesine bağlı Şeref ( yeni adı Ayvalı) köyünde 1940 yılında dünyaya gelmiştir. İlkokulu köyünde, ortaokulu Gürün’de bitirmiştir. Daha sonra Lise tahsilini tamamlayıp Emniyet Teşkilatında dürüst bir polis memuru olarak görev almıştır. Emniyet Teşkilatından uzun yıllar çalışmış ve emniyet komiseri olarak emekliye ayrılmıştır. Sevgili Aşık Gülhani ile 1991 yılında Eskişehir’de  Yunus Emre Sevgi Yılında ve yine  1974 -1998 yılları arasında  iki kez daha   Ankara’ya yaptığım  gezilerde onunla  görüşme olanağını da  buldum. Cana yakın,sevecen bir halk ozanı idi.. Âşık Gülhani halen Ankara’da ikamet ediyor ve( 4’ü kız, 2’si erkek 6 çocuk babasıdır. Çocuklarının yetişmesi için uğraş vermiştir.

Kimi zaman aşk şiirlerini de yazan Aşık Gülhani bir şiirinde şöyle  sazıyla şöylece   dile gelmektedir:

Gözümün çırası yüzümün nuru
Ne kadar yakınsın cana sevdiğim
Ab-ı hayat suyu yaylanın karı
Hasretin karıştı kana sevgilim

     Muhabbetin tadı sofranın tuzu
     Hayatın güneşi talih yıldızı
     Aşkı sevda ile aradım sizi
     Az kalsın Gülhani yana sevgilim

Gürünlü Âşık Gülhani mesleğinin yanı sıra halk edebiyatı bağlamında şiirle uğraşmaktadır. Sanatımıza, kültürümüze, adet ve törelerimize ve milli değerlerimize sevdalı bir halk ozanıdır. Bugünü kadar şiir ve yazıları özellikle Sivas Folkloru, Türk Folkloru,  Türk Folklor Araştırmaları, Gülpınar Dergisi, Çağrı, Tarla, Yeni Defne, Diyanet. Sönmez, Hakses, Çetinkaya, Büyük Ülkü, Halk Kültür Pınarı, Karınca, Çağrı, Erciyes, Halay gibi dergi ve seçkilerde yer aldı. Bu ,dergiler ayrıca Aşık Gülhani ile ilgili birçok folklorcu araştırmacı yazarlarımız tarafından Aşık Gülhani ve şiirleri, sanatı konusunda birçok  değerlendirmeler kaleme alınmıştır.

İşte bunlardan bazıları: İrfan Ünver NASRATTINOĞLU, Nail TAN, Hayrettin İVGİN, Necdet BULUZ, Hüseyen BULUZ,H.Fethi GÖZLER,İhsan HINÇER,İsa KAYACAN, Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU,Mehmet GÖKKAYA,Nevzat ÖZDEMİR,  Ahmet Tufan ŞENTÜRK, İlter VEZİROĞLU, Taşkın OZANOĞLU, Enver TUNÇALP,İlhan YARDIMCI, Mustafa CEYLAN , KerimÖZBEKLER ve Abdülkadir GÜLER gibi folklorcu yazarların Aşık Gülhani için değerlendirmeleri vardır.

  Aşık Gülhani İçin birçok  yazılar ve değerlendirmeler yapmışlardır. Gürünlü Âşık Gülhani için  “Birlik Olunca “ (Ankara-1984) kitabını hazırlayan İrfan Ünver NASRATTINOĞLU kitabının bir yerinde şunları yazıyor: “ Gürünlü Aşık Gülhani, gerçek bir Türk milliyetçisi olduğu kadar imanlı bir Müslüman’dır. Bu nedenle, şiirlerindeki  ana tema, vatanı, millet ve din yaşadığı din sevgisidir.Milletini seven her insan gibi, içinde yaşadığı toplumun dertlerini, acılarını ve sevinçlerini en iyi şekilde bilir ve bu duyguların ilhamı ile oluşturduğu mısralarla şiirlerini kurar. Ama hiç bir zaman inanç sömürücülüğü ve halkın duygularını istismar ederek çıkar peşinde koşmamıştır. O toplumun hayatının meydana getirdiği meselelerin yine o toplumu oluşturan fertler tarafından  çözümleneceğine inanmıştır ( 2 ).

Gürünlü Aşık Gülhani birçok ünlü aşıkla karşılaşmış ve onlarla dostluk kurmuş, 1987 yılında bir kamu kuruluşundan emekli oldu. Aşık Gülhani,  çeşitli gazete, dergi ve araştırmalarda yer alan ve birçoğu bestelenen şiirlerinin bir bölümünü, "Perişan Hallerim" (1973), "Allah İçin" (1982), "Birlik Olunca" (1984), "Gönül Ağlayınca" ve "Ben Beni Bilince" adlı kitaplarda topladı. Ne yazık  ki Aşık Gülhani’nin 2010’da vefat ettiğini öğrendik. Sesiz, sedasız aramızdan  ayrıldı...Mekanı cennet olsun sevgili  ozanımızın..Aşığımızı saygıyla ve rahmetle anıyor mekânı cennet olsun diyorum.

Sözlerimi değerli ozanımızın " BİRLİK OLUNCA  " bir şiiriyle sözlerimi bağlamak istiyorum:

Güzel yurdum cennet gibi süslenir

Senlik benlik kalkıp birlik olunca

Sevgi olan yerde kinler paslanır

Senlik, benlik kalkıp birlik olunca

***

 Her tarafa sağlam temel atılır

Huzur güven olur rahat  yatılır

Gönül pazarında cevher satılır

Senlik,benlik kalkıp birlik olunca

***  

Aşk demişler bu sevdanın adına

Dinim bile önem verir kadına

Doyum olmaz hürriyetin tadına

Senlik benlik kalkıp birlik olunca

***

……….

Fikre hürmet eyle gel olma inat

Çalış fabrika kur bu yurdu donat

Mimar Sinan  gibi işlerdik sanat

Senlik benlik kalkıp birlikolunca

***

Kutsaldır vatanın tek bir karışı

GÜLHANİ der ilan etsem barışıc

Ortadan kalykardı silah yarışıc

Senlik benlik kalkıp birlik olunca

Gürünlü Aşık GÜLHANİ

1-  Birlik Olunca ( şiirler) Gürünlü Aşık Gülhani

Hazırlayan: İrfan Ünver Nasrattınoğlu Ankara- 1984

2-  a.g.e,        s :.42,43.

-------------

Abdülkadir GÜLER

10.06.2014- SÖKE

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..