Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '11

 
Kategori
Futbol
 

Guti'nin antrenör yardımcılığı düşünülmeli

Beşiktaş psikolojik bunalımdan iç dinamiklerini iyi değerlendirerek çıkabilir. Duygusallıktan arınarak çözüm yolları aranmalıdır. Basında çeşitli dedikodular yer almaktadır. Yazı yazanların birçoğu düşüncelerini abartarak ortaya koymaktadırlar. 

Her gurupta, her takımda klikler bulunur. Bu sosyolojinin temel kuralıdır. İnsanın doğasından kaynaklanır. Bireyler evrensel kültürle özdeşleştikçe klikler azalabilir. 

Beşiktaş yönetimine düşen görev, içinde bulundukları psikolojik ortamı iyi yönetebilmektir. İnsanın var olduğu yerde çatışma mutlaka olacaktır. Önemli olan çatışmaları amaçların gerçekleşmesi yönüne kan alize ederek çözüm yollarını geliştirebilmektir. 

Sayın Schuster neden Guti’yi kaptan olarak sahaya çıkarmaya başlamıştı. Gutı’nin nitelikleri ile doğal lider olabilme özelliğidir. 

Televizyonlarda yapılan tartışmalarda gördüğüm yanılgı, yabancı oyunculara gösterilen duygusal tepkilerdir. Alınan ücretlerin yükselliğinden tutun, niteliklerinin abartıldığına dair sözler havada uçuşmaktadır. Bir yıl önce bu oyuncuların maçlarını zevkle izliyorlardı, attıkları golleri anlatıyorlardı. 

Tartışmacılardan bazılarının internetten öğrenim durumlarıyla ilgili bilgi edinmek için biyografilerini inceledim. Herhangi bir bilgiye ulaşamadım. Sadece oynayan oyunculardan Arda’nın, Spor akademisine kayıt olduktan sonra okula uğramadığıyla ilgili bilgiye ulaşabildim. Araştırmamın nedeni, futbol olgusunun sadece top oynama becerisinden ibaret olmadığını vurgulamak içindir. Takımların ticari alanda faaliyet gösteren birer şirket olduğu unutulmamalıdır. Bu konuları irdeleyerek analiz yapan yorumculara diyeceğim bir şey yoktur. 

Oyuncuların performanslarını sorgulamak ile körü körüne yabancı futbolcu düşmanlığı ayrı şeylerdir. Avrupa kulvarında takımlarımızın aldığı sonuçlar, iyi değerlendirilmelidir. Duygulardan arınarak baktığımızda, gerçekleri daha iyi görebiliriz. Futbolun gerçeği, nitelikli oyuncuların kadrolarda bulunmasının zorunluluğudur. Kendi ülkende istenilen niteliklerde oyuncu yok ise, yabancı oyuncu alınarak hedeflere ulaşma planlarını yapmak kaçınılmaz bir sonuçtur. Bazı büyük takımların on bir oyuncusunun da yabancı olduğu ortadadır. 

Futbol ticari bir sektör olarak ortaya çıkınca, işin niteliğinin değiştiğini kavramalıyız. Takımların galip gelmelerinin ötesinde, seyir zevki olan bir hizmetin sunulması ticari açıdan önem kazanmaktadır. Real Madrid şampiyon olmasa da, en pahalı oyuncuları takımına alarak, statları doldurmaktadır. Takım mağlup olsa bile, maçtan bir kaç saat sonra oyuncuların yaptıkları bireysel hareketlerin güzelliklerinin anlatılması, futbolun insanın duygular yumağını ne kadar etkilediğini n göstergesidir. 

17 Mart 2011 tarihli gazetelerde" Gutı'nin Toramanla görüşüp takım olarak kenetlenip Türkiye Ziraat Kupasını kazanmaları gerektiğini konuştuklarını, Schuster'in de ayrılırken yaptığı konuşmada, dileğinin Türkiye kupasının kazanılması" olduğunu belirtilen açıklamalar yer almıştır. 

Antrenörlüğe getirilen Tayfur Havutçunun kişiliğini ve değerini hepimiz bilmekteyiz. Futbolculuğunda ve yardımcı antrenörlük sırasında, olgun beyefendi tavırları tüm seyircilerin takdirini kazanmıştır. Futbol oynadığı zamanda, daima görev adamı olduğunu göstermiştir. Ancak, büyük takımda nihai karar verebilme becerisi çok önemlidir. Fenerbahçe de Aykut Kocaman ile Alex arasında basına yansıyan psikolojik sorun, Sayın Aziz yıldırımın tavrı ile çözümlenmiştir. 

Beşiktaş' ta ortam her türlü çatışmaya müsaittir. Sağdan soldan ajite edilmekte istenmektedir. Sayın Yıldırım Demirören ve yönetiminin yapılan transferlerle ilgili planları mutlaka vardır. Gerçekleştirilen takımın insan gücünün niteliği ortadadır. " Yazık Schuster'i Kovmayın" başlıklı yazımda nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiğini açıklamıştım. 

Yapılacak ilk iş, Gutı 'nin hem oyuncu hem de Tayfur Havutçunun yardımcılığına getirilmesidir. Gutı'nin sorumluluğunun artırılmasının takım içinde dayanışmayı güçlendireceğine inanmaktayım. 

Her birey, içinde yetiştiği kültürün ürünüdür. Takımda on oyuncu yabancı ise onları ortak kültürde buluşturacak değerleri göz ardı eden bir yönetim anlayışı uygulanamaz. Uyarlarsa uysunlar, yoksa çekip gitsinler gibi ucuz söylemler dikkate alınmamalıdır. Beşiktaş’ın milyonlarca lirası sokağa atılamaz. Borsaya kotalı bir takımın forma satışlarından ve reklamlardan elde edilen kazancının analizi yapılmalıdır. Ulu orta konuşanların bunları düşünmelerini öneririm. 

Beşiktaş’ın yabancı oyuncularının kalitesini kimse inkar edemez. Un var, şeker var, buradan helva üretmekte çok zor değildir. Schuster’in yanılgısı, Türkiye de, başarı kriterinin sadece şampiyonluğa kilitlendiğini bilmemesidir. Yeni oyun sisteminin uyum sürecinin uzaması, puan kayıplarına yol açmıştır. Oysa üç büyüklerde başarı, şampiyon olmaktır. Diğer takımlarda başarı, genellikle küme düşmemek ve orta sıralarda yer alabilmektir. 

Kayseri spor galibiyeti sonucunda, “Tayfur hoca” naraları aldatma ve sığ düşüncenin ürünüdür. Tayfur hoca gökten inmedi, bu takımın yardımcı antrenörü idi. Kayseri maçında sahaya çıkan kadro bilinen kadrodur. Bu kadro ile çok maç kaybedildiğini unutmayalım. Kaybedilen maçlarda Beşiktaş kötü oynamamıştır. Almeida, Fenerbahçe’ye golü atsa idi, basına göre kimler kahraman olmuştu. Bayern Munih -İnter maçında topun kale çizgisi üzerinde duruşuna ne denmeli. Beşiktaş birçok maçta şansızlıktan kale direklerini aşamamıştır. 

Tayfur hocanın Guti ile birlikte sorunların üstesinden geleceğine inancım tamdır. Beşiktaş’ın başka hocaların peşinde koşarak, zaman harcamalarına gerek olmadığı kanısındayım. Yeter ki rehberimiz bilim olsun. 

Kaliteli yabancı oyuncuların ülkemize gelmesinin yararı çoktur. Genç futbolcularımızın Beşiktaşlı Quarsema’nın ayağının dışıyla vurduğu falsolu şutları izleyerek öğrenmeleri bile büyük kazanç olacaktır. Voleybol da dünya yıldızlarının transfer edilmesinin, Türk oyuncularının niteliklerini de etkilediği her maçta daha iyi görülmektedir.19.03.2011 tarihinde oynanan Fenerbahçe Acıbadem ile Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom takımlarının maçının zevkine doyum olmadı. Maçın bitmesini hiç istemedim. 

Yönetim biliminde en çok tartışılan konu iş doyumudur. Kurum ve kuruluşların konumuna göre değişiklik arz eder. Burada beklentileri yönetmek çok önemlidir. Beklentisi kaybolmuş bireyden performans beklemek abesle iştigaldir. Beşiktaş yönetimi, takımın niteliklerini yapılan sözleşmeleri dikkate alarak strateji geliştirmesi gerekmektedir. Yoksa sorunlarla boğuşmaktan kendini kurtaramaz. Gutı’nin değerlendirilmesini büyük bir fırsat olarak görüyorum 21.03.2011 

 
Toplam blog
: 97
: 463
Kayıt tarihi
: 07.02.09
 
 

1944 yılında Arapgir'de doğmuştur. İlk ve orta öğretimini Arapgir'de, lise öğrenimini Ankara Gazi Li..