Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Güveçte kuru fasulye

Güveçte kuru fasulye
 

GÜVEÇTE KURUFASULYE


Kuru fasulye, Anadolu'nun her yöresinde birtakım yöresel pişirme yöntemleri ile sofralarımızda bilhassa kış günlerinde yerini alan protein bakımından oldukça zengin bir bakliyattır.

Benim size vereceğim Kurufasulye yemeğindeki püf nokta bir gece önceden yapılacak ıslatma yönteminin su yerine süt ile yapılmasıdır. Evet Kurufasulye'yi ayıklayıp iyice yıkadıktan sonra süt ile ıslarken içine 2 yemek kaşığı kadar da pekmez karıştırın. Rahmetli Babaannemden, sömestr tatillerinde köye gittiğimizde yaparken görmüştüm. Nohutu da aynı şekilde ıslatırdı.içine değişik bazı otlar da koyardı. Ertesi gün de içine koyduğu otları çıkartır, pişirip süzerdi.


Kuru bakliyat pişirmede acelesi olupta çabuk pişmesini isteyenlere, bir püf noktası da, ön haşlama sırasında suyuna 1 tatlı kaşığı karbonat atmaktır.

1/2 kg Kuru fasulye'yi bu yöntem ile bir gece önceden süt ile ıslatın, hazırlayacağınız zaman bir yemek kaşığı tuz ekleyerek, yarım saat pişirip süzün ve bu arada hazırlayacağınız harcınızla beraber güvece koyarak mümkünse taş fırında pişirtin.

Mahallenizde bulunan kebapçı, pideci fırınlarında kolaylıkla pişirtebilirsiniz.
Damak tadına düşkün olanlar, lütfen bu tür uygulamalar size zor gelmesin.
Pişirime devam edelim.

Kuru fasulyeniz süt ile haşlanırken, tencerenizin içinde 125 gr. margarini eritin, yemeklik doğradığınız 2 ad. orta boy kuru soğanı ilave ederek kavurun. Soğan sararırken 1 kg. parçalanmış kemikli kuzu butunu ekleyip, etler kızarana kadar kavurun. 2 yemek kaşığı salça ve birkaç iri doğranmış sivribiber koyarak birkaç dakika daha çevirin.Tuz, karabiber, pulbiber serperek ateşten alın.

Etli harcı güvecin altına döküp, üzerine haşladığınız kurufasulye'yi koyun. üzerine, kabuklarını soyup, doğrayacağınız 3 ad. domatesleri ve 2 ad. daha dilimlenmiş sivri biberi de ekleyin. 3 su bardağı sıcak su koyarak güvecin ağzını yağlı kağıt ile kaplayarak kapağını kapatın.

2 Saat taş fırında koltukaltı denilen (fırıncılar bilir) en dip kısmında pişirtin.
Suyunu fazla çekmişse, (ki fasulyenin cinsine göre değişir ) ihtiyaç kadar sıcak su ilave edin.

Bu arada bir tavada çok az yağ ile 2 ad. domatesi suyunu çekene kadar pişirip, fırından çıkarttığınız güveçteki fasulyeye dökerek harmanlayın.

Tereyağlı pirinç pilavı ve çoban salata eşliğinde sıcak sıcak servis yapın.

Not: yakınınızda fırın yoksa evde normal yencerede de aynı yöntemle pişirebilirsiniz.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 405
: 2124
Kayıt tarihi
: 30.11.07
 
 

1952 Ankara doğumluyum. Blog sayfam, sevgiye, saygıya, önem veren erdemli kişilerin buluşma mekanı o..