Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
2759
 

Güveçte türlü (iftariyelik)

Güveçte türlü (iftariyelik)
 

Ooooooo nefis oldu, hayden mutfağa ne duruyorsunuz, birazdan top patlayacak...


Güveç; İçinde yemek pişirilen toprak kap. Yalnızca yemek mi pişiriliyor, hayır Rahmetli anneannemin güzel turşuları hep toprak kaptı.( Nur içinde yatsın, mekanı cennet olsun).

Güveçte pişen yemeğin lezzeti de bir başka güzel oluyor arkadaşlar.

Mutlaka her evin mutfak dolabının bir köşesinde mutlaka güveç vardır.

Şimdilerde farkında olmadan, eş-dost ile konuşurken ne pişirdin muhabbetinde güveç sözü geçiyor. Aslında güveç toprak kabın adı, zamanla yemeğin adı gibi algılanmaya başlamış ve sanki algıdan öte yemek adı gibi olmuş.

Mesela; çelikte türlü, nohut mu diyoruz? Demiyoruz, ama nedendir bilmem güveçte bu söz farklılaşıyor. Aslında söylenmek istenen belli.

Neyse galiba sözü fazla uzattım, gelelim sadede;

Bu akşam iftar menümün biri güveçte türlü, haydi hep beraber tarife geçelim.

Önce güveçin dibine zeytinyağı damlatıyorsunuz, az tereyağı. Ben bugün 2 kilo koyun etinden yapacağım, kemikli kemiklerini ayırdım.

Doğranmış koyun kuşbaşı etleri çiğ olarak tencerinin(güveçin) dibine yerleştiriyoruz. Sonra ayıklanmış ve yıkanmış taze fasulye, daha sonra soyulmuş ve doğranmış patates, sonra kabak, patlıcan, domates, yeşil biber, soğan ve doğranmış sarımsak ilave ediyoruz. Sıralama aynen böyle olmalı!

En son üzerine bir tatlı kaşığı şeker, gerektiği kadar tuz, az salça, tereyağı ve bir kahve fincanı ılık su ve ağzını aliminyum folyo ile kapatıp ocağın üstüne pişmek üzere koyacaksınız. Önce alev yavaştan olmalı, çatlamaması için, sonra biraz açıp hızlanmalı ve daha sonra tamamen kısıp yaklaşık 3 saate yakın pişmeli.

Sonra sonra mı yanına pilav, cacık, salata artık ne azru ederseniz.

 

Keyfiniz bilir.

Ben yaptım şimdiden, sizlere hem kolay gelsin, hem de afiyet olsun.

İyi iftarlar.

Hayırlı Ramazanlar.

Sevgiler.

Son kararlarınız hep mutluluk versin!

Abbas Oğuz bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Güveçte türlü güzel bir yemektir,hele sizin gibi, hünerli ellerle hazırlanmış olursa tadına doyum olmaz.Kemikteki kalsiyumun çözülmesi için iki-üç damla limon suyu da damlatırız genelde,eğer eti kemikli olarak kullanacaksak...Elinize sağlık,Sündüs hanım.Selam ve saygılarımla.

Abbas Oğuz 
 10.07.2013 15:24
Cevap :
Sayın Oğuz, kemikli ette ben genellikle sirke kullanıyorum, çabuk pişmesi ve sertliği için. Kalsiyumunla ilgili yazdığınızdan çok faydalandım, hergün güzel bilgilerle birbirimizden besleniyoruz. Yazı yazmanın, bilgi paylaşmanın güzel yanlarından biride bu benim için. Bu tür bilgileri not alarak yeni bir blog yazmayı ilerde düşünüyorum. Bilgiler biraz çoğalsın. Sizinde kaleminize sağlık, yorumunuz güzeldi. Abbas Bey ben teşekkür ediyor, selam ve saygılar sunuyorum. Not: Geciken cevabım için özür diliyorum.  14.07.2013 1:31
 

Canım siz yaparsınız da güzel olmaz mı? Ellerinize sağlık, sevgilerimle öptüm sizi.NAhide

nahide çelebi 
 09.07.2013 22:06
Cevap :
Siz beni seviyorsunuz o yüzden:)) Teşekkür ederim, sizinde okuyan gözlerinize, yorum yazan ellerinize sağlık. Sevgilerimle. (Geciken cevabım için özür diliyorum.)  12.07.2013 22:43
 

Aman efendim, hatırlattığınız iyi oldu, hanıma söyleyeyim bizdeki toprak güveçte tarifinize göre yapıp biz de afiyetle yiyelim. Mutluluklar diliyorum.

Şahin ÖZŞAHİN 
 09.07.2013 20:55
Cevap :
Sayın Özşahin, cevabımı geciktirdiğim için özür diliyorum. Bu arada eşiniz toprak güveçte yemeği yapmıştır bile. Afiyetle yemeniz dileğimle. Selam ve saygılar sunuyorum.  13.07.2013 22:32
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 184
Toplam yorum
: 1282
Toplam mesaj
: 48
Ort. okunma sayısı
: 5249
Kayıt tarihi
: 10.11.11
 
 

Limiti koyan zihindir. Zihin bir şeyi yapabileceğini kestirebildiği kadar başarılı olur... Yüzde ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster