Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Güven, Saygı, Değer Herşeyi Çözer

Güven, Saygı, Değer Herşeyi Çözer
 

güven,saygı,değer mutlu ve bşarılı hayatın anahtarıdır


Günümüzde pek çok yetişkinin ilişki, kariyer, kilo, bağımlılık, yetersizlik, kaygı gibi sorunlarının altında kişisel özgüven eksikliği yatmaktadır. Özgüven eksikliği de özdeğer ve özsaygı ile iç içe geçmiş halkalar gibi birbirine bağlanır.

ÖZGÜVEN, kendimize ve hayata karşı olan güvenimizin yeterlilik derecesinin ortalamanın üstünde olmasıdır. Özgüven, bizi istediklerimize ulaştıran içsel bir kaldıraç gibidir. Ancak özdeğer ve özsaygıyla beslenmemiş bir özgüven, şişirilmiş bir egoya ya da içi boş bir balona benzer. En olmadık yerlerde duvara çarparak ya da ufacık bir iğneyle patlayarak tekrar başa dönmemize neden olur.

ÖZDEĞER, kim olduğumuz hakkındaki inançlarımız, kendimizi onaylamamız, kendi kendimize yetebilmemiz, sadece var olduğumuz ve hayatta olduğumuz için değerli olduğumuzu hissedebilmemizdir. Bizim öz merkezimizdir. Kendi değerini bilen insan, başkalarının da değerli olduğunun farkındadır. Başkalarının davranışlarına göre kendini değerli ya da değersiz hissetmez, her zaman değerinin farkındadır.

ÖZSAYGI, özdeğeri olan insanların kendi değerlerini korumaları için kendilerine saygı duymaları ve öyle davranmalarıdır. İnsanın kendine saygı duyması için çok üstün niteliklerinin olması gerekmez. Kendini sevmesi, değerli olduğunun farkında olması yeterlidir. Kendine saygı duyan bir insan, başkalarına da saygı duyar. Kendine saygı duyan insan, bir yandan kendi özünü korurken, bir yandan da gelişmek ister.

Özsaygı problemi olan kişiler kendilerini değersiz hisseder ve iyi şeyleri hak etmediklerine inanırlar. İyi bir eşi, iyi bir işi, şanslı olmayı...

Bir kişi, kişisel gelişim yolunda ilerlemek istiyorsa öncelikle kendisine değer vermeyi, kendini sevmeyi, saygı duymayı öğrenmelidir. Çünkü hiç kimseyi kendimizi sevdiğimizden fazla sevip saygı duyamayız. Neye sahipsek o kadarını verebilir ve o kadarını alabiliriz. Kendimize duyduğumuz sevgi ve saygı, diğer insanlarla olan ilişkilerimizin de niteliğini belirler. Kendimizi sevip saydıkça kendimize duyduğumuz güven de artar.

 www.farketuyguladegis.com

www.arzubiyiklioglu.com

 
Toplam blog
: 521
: 474
Kayıt tarihi
: 24.08.10
 
 

1971 doğumlu Arzu Bıyıklıoğlu uluslararası sertifikalı Yaşam Koçu, NLP Uzmanı, NLP Eğitmeni ve Re..