Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Güvenliğin amacı sadece insanları korumak değil, suçluları da suç işlemekten korumaktır

Güvenliğin amacı sadece insanları korumak değil, suçluları da suç işlemekten korumaktır
 

Hollanda’da hapishanelerin kapatıldığını duydum, içine koyacak suçlu yokmuş. Bizde de 170 yeni hapishane açılacakmış. Hollanda medeni bir ülke. Belki bir gün biz de öyle oluruz.

Suç potansiyeli yüksek bir ülkeyiz. İnsanı suça iten nedenlerimiz çok. Bölgemiz de malum. Bizim ülkemizde güvenliğin amacı insanları korumak. Belki bu başlığa birileri “ne diyor bu ya!” demişlerdir. “Suçluları da suç işlemekten korumak” Türk hukuku için hayal bir kavram, militarist fantezi. Ancak biz olana değil olması gerekene bakacağız. Türkiye’de böyle diye yanlışı/eksiği kabul etmek zorunda değiliz. Belki Türkiye eksiktir.

Koruma/güvenlik günümüzde hala klasik formatta, “Vatandaşın can ve mal güvenliği…” Peki, suç işleyenler vatandaş değil mi? Vatandaşı suçtan ve suçludan koruyorsun, suç işleyeni de suç işlemekten koruman gerekmiyor mu? Belki onların da buna ihtiyacı var…

“Astım attın içeri kestim attın içeri, güvenliği sağladın. Bu, bizim de başa çıkamadığımız bir durum. Biz suçlular için de bir şeyler yapılması lazım. Yani belki istemeyerek suç işliyoruz. Pişmanız perişanız ama dönemiyoruz. Devletin vatandaşı korumak kadar bize de önleyici tedbiri olsa çoğumuzun suç işlemesi engellenecek. Temiz ve dürüst insan olarak kalacağız. Bizler de aileyiz, çoluğumuz çocuğumuz var. Bizler de insan gibi yaşamak isteriz. Yapamıyorsak yardım edeceksiniz. Dalgalar kayalara çarpınca kıyılara zarar veremez. Suç işlerken çok rahatız. Karşımızda/önümüzde bizi engelleyen bir güç yok”

Suçlu kesimin ağzından aktardığımız bu sözler maalesef doğru. Bu durumda yeni bir güvenlik stratejisine ihtiyaç var.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..