Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Güvenlik önlemleri gereksiz mi?

Güvenlik önlemleri gereksiz mi?
 

www.aliozdemir.net


35 yıldır özel ya da resmi işyerlerinde çalışan bir vatandaşım. Hasbelkader, amatör bir ruhla, iş güvenliği üzerine lise ve üniversitelerde kaynak eser olarak kullanılan sade bir kitap da hazırladım. Bunca yıllık tecrübe ışığında şunu açık olarak söyleyebilirim: Tesadüfen yaşıyoruz.

Konutlarımız, iş yerlerimiz, ev eşyalarımız, taşıtlarımız, yollarımız, kamusal alanlarımız (yurt, otel, hastane, okul vb.) güvenlik testlerini çoğunlukla geçemez.

Toplam kalite yönetimi sisteminin uygulandığı kimi özel sektör işletmelerinde mükemmel derecede güvenlik önlemleri mevcuttur.

Ancak arabesk, (Doğu) zihniyetinin olduğu bir çok birimde yangın, deprem, iş kazası risklerine karşı hiçbir tedbirimiz yoktur. Can ve mal kaybı olduğunda “Allah’ın takdiri” deyip geçmeyi iyi beceriyoruz.

Almanya, İsviçre, Hollanda gibi ülkelerde bizden 10 kat daha az iş kazası, yangın, trafik kazası olmaktadır. İleri ülkeler insana değer verici yatırımları gereksiz görme gafletine düşmüyorlar.

Ülkemiz iş kazalarında, afetlerde, trafik kayıplarında dünya rekoruna doğru hızla ilerlemektedir.

Konuyu uzatmamak için bazı iş güvenliği kusurlarımızı dile getirmek istiyorum.

1. Kullandığımız eşyaların yüzde 90’ından fazlasında TSE, CE, ISO belgesi yoktur. Bu konuda bir hassasiyetimiz de maalesef YOKTUR.

2. Garanti belgesi, yetkili servisi, yedek parçası, web sitesi, iletişim merkezi olmayan her türlü ürünü ucuz diye satın alıyoruz.

3. Uzakdoğu ülkelerinin en kalitesiz elektrikli / elektronik eşyaları her yerde kolayca satılabiliyor. Bir çok evde her an patlamaya / yanmaya / zehirlemeye hazır eşyalar mevcuttur.

4. İş güvenliği üzerine alınması gereken önlemlerin hemen hemen tümünü gereksiz harcama olarak görüyoruz. Yangın tüpü var ama boş. Topraklama var ama çürümüş, yangın merdiveni var ama kilitli…

21. yüzyılda yaşıyoruz ancak bazı kafalar hala taş devrinde. Böyle olunca da sıklıkla acı olaylar yaşıyoruz.

Ali Özdemir

www.aliozdemir.net

0505 220 83 85

aozdemir53@hotmail.com

 
Toplam blog
: 288
: 1733
Kayıt tarihi
: 24.04.11
 
 

Eğitimci - Yazar - Yayıncı. 1968'de doğdu. Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesini bitird..