Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '20

     
    Kategori
    Hukuk
     

    Güvenlik Soruşturması Nedir?

    Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Nedir?
     
    657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesinde “Memur Olma Koşulları” sayılmıştır. İlgili maddenin 8. fıkrasına 03.10.2016 tarihli 676 sayılı KHK’nin 74. maddesi uyarınca; “Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak.” şartı eklenmiştir. Tüm kurumlar için geçerli olan bu madde  askeriye, polislik ve bazı bakanlıklarda çok sıkı şekilde uygulanmaktadır.
     
    12 Nisan 2000 tarihli ve 24018 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği 4. madde uyarınca;
     
    Güvenlik Soruşturması: “Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunup bulunmadığının, ahlaki durumunun, yabancılar ile ilgisinin ve sır saklama yeteneğinin mevcut kayıtlardan ve yerinden araştırılmak suretiyle saptanması ve değerlendirilmesidir.”
     
    Arşiv Araştırması: “Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının mevcut kayıtlardan saptanması.” şeklinde tanımlanmıştır.
     
    Güvenlik soruşturması olumsuz çıkanlar üstte belirtilen kriterlerden birinde sorun yaşamıştır. Kurumlardan elde edilen bilgiler ışığında güvenlik soruşturmanız olumsuz sonuçlanmıştır. Bu sebeple idari dava açmanız gerekmektedir. Güvenlik soruşturması olumsuz çıkanlar 60 gün içinde yürütme durdurma istemli iptal davası açmalıdır. Güvenlik soruşturması olumsuz çıkanlar 2019 yılında kendilerine tebliğ edilmiş ise 60 gün ekleyerek son dava açma gününü hesaplayabilirler. Aynı durum Güvenlik soruşturması olumsuz çıkanlar 2020 içinde geçerlidir.
     
    Kayıt tarihi
    : 03.08.19
     
     

    Ankara avukatlık bürolarından olan Kadim Hukuk idare ve ceza hukukunda sahip olduğu bilgi ve tecr..