Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '09

 
Kategori
Özel Günler
 

Güya emekliler haftasıydı!

Güya emekliler haftasıydı!
 

TİED Kadıköy Başkanı ve biz


Aylardan Temmuz. Günlerden Cuma günüydü. Bir tek dal kıpırdamıyordu bile. O gün sanki o serin rüzgârlar insanlara küsmüş gibi ortalıkta yoklardı. Güneş tüm ihtişamı ile ortalığı yakıp kavuruyor, insanın canı kıpırdamak bile istemiyordu bu havada.

Ancak biz kadınlar bir çeşit neferdik ve görevlerimizi severek yapıyorduk. Sıcak hava, dondurucu soğuk bize vız geliyordu.

28 Haziran ve 4 Temmuz arasındaki Emekliler Haftası'nı geride bırakmış Kadıköy’deki Türkiye İşçi Emeklileri Deneği’ne bu günler arasında ziyaretimizi gerçekleştirememiştik. Dernek başkanı Sn. Nahit İmamoğulları Ankara’da DİSK‘in düzenlemiş olduğu eylem için oraya gitmişti. Dernek sekreteri bize başkan ile görüştükten sonra randevu verebileceğini söylemişti. İki gün sonra bana 10 Temmuz Cuma günü saat 14.30 için başkanın bizi kabul edeceğini haber verdi.

Biz de arkadaşlarım ile iskelede buluşup tam saatinde oraya vardık. Dernek birinci kattaydı ama iki kat merdiven çıktıktan sonra birinci kat oluyordu.

Zili çaldığımızda hazırlıklı olduklarından açılan kapının önünde kalabalık olarak bizi karşıladılar.

İçeri başkanın odasına buyur ettiler başkan bizi ayakta karşıladı. Girdiğimiz oda oldukça büyük ve çok iyi döşenmişti, ayrıca her taraf pırıl pırıldı. Derneğin daha önceki yerine gittiğimizde burasıyla hiç ilgisinin olmadığını aradaki farkı, güzelliği fark ettik. Klimanın serinliğinde sıcak bir sevgiyle karşılanmanın hazzını çıkartırcasına deri koltuklara yayılıverdik.

(İşçi emeklileri kan ağlıyordu ama hiç değilse adam gibi bir dernek binaları var diye sevindik.)

Memnuniyetleri güler yüzlerinden açıkça belli oluyordu. Tanışma faslından sonra emeklilerin bitmeyen çilelerini konuşmaya başladık başkanla.

Türkiye genelinde 91 şubeleri varmış. Bunun 13 ü İstanbul’un çeşitli yerlerindeymiş. Bunları öğrendik tabi. Toplam üye sayıları bir milyonun üzerinde ama aileleriyle birlikte sayılınca bu sayı altı yedi milyonu buluyormuş.

Genel Başkan Sn.Kazım Ergün’ün TİED Yönetim Kurulu adına Başbakan Sn Erdoğan’a yazmış olduğu emeklilerin durumunu anlatan bildiri bültenlerini bize verdiler.

Bu bültenlerin tekinin başlığı aynen şöyleydi.

EMEKLİ ÜVEY EVLAT MI?

Yazıyı kısaltacak olursak, yapılan en düşük işçi emekli aylığının 621.24 TL’ den Temmuz itibariyle 632.60 TL.ye yükseltilmesinin büyük bir haksızlık olduğu aradaki 11.36 TL artış ile ile sadece 600 gram et alınabileceği , hayatta kalmanın çok zor olduğunun belirtilmesi.

Günlük düşen payın ise sadece 37 kuruş olduğu ve bununla simit bile alınamayacağı yazılıydı.

Tek çatı altında kurulan sistemin eşitlik yönünden iflas ettiği, memur emeklilerine yıl içerisinde kümülatif olarak %8.68 oranında zam yapılırken işçi ve Bağkur emeklilerine sadece %5.74 oranında zam yapılmasının haksızlık olduğu bu ayırımcılığın adil bir şekilde iyileştirilmesi isteği belirtilmiş. Ayrıca, aylıklarda düzenleme getirecek hakkımız olan İNTİBAK Yasamızı, yıllık zamları düzenleyen 5510 sayılı Kanunun ilgili maddesinde yeni bir değerlendirme,

Ülkenin imarına ve kalkınmasın emeği geçen, vergi primleriyle yüksek oranlarda katkı yapmış yaşlı insanlar olarak, biraz olsu saygı görmek ve hakkımız olanın teslim edildiğini son nefesimizi vermeden önce görmek istiyoruz…

**

Evet, Sayın Kazım Ergün oldukça duygusal olan bu sözlerinde tüm emekliler adına gerek rakamlarla gerekse vicdana hitaben elinden geleni yapmış.

Acaba bu sözleri Sn başbakan duyar mı dersiniz? Başbakanın babası da emekli sanıyorum ama herkesin başbakan oğlu yok ki değil mi?

Kadıköy TİED Başkanı ile uzun uzun konuştuk. Ben emeklilerin bu kadar sıkıntı çekmelerine rağmen niçin bir eylem yapmadıklarını ve sessiz kaldıklarını sordum.

— Çoğu yaşlı ve hastalar. Hele, bu havalarda dışarıya çıkmaları onlar için çok sakıncalı dedi.

Hak verdim, doğru söylüyordu Nahit bey. O zaman onların bu haklarını aramak ta bizlerin görevleri olmalı dedim. CHP nin bu hususta çalışmalarının olduğunu anlattım.

Nahit Beye bu dairenin çok güzel olduğunu ve kirasını sorduğumda kendi mallarının olduğunu biriktirdikleri 10 kuruşlarla aldıklarını kaça aldıklarını ve çerçeveleyip duvara astığı tapu örneğini gösterdi bize. Çok memnun olduk tabi. Başkanın derneğin kalkınması, gelen emeklilerin burada huzuru bulmaları için çok güzel şeyler yapmış olduğunu da öğrendik böylece “Helal olsun size başkan” dedik.

Çaylarımızı içtik, kurabiyelerimizi yedik bu arada.

İsteyenin bir yüzü kara demişler vermeyenin iki yüzü kara. Ne diyelim. Pazarlardan artık toplayan emeklilerimiz değil, onları bu hallere düşüren hükümet utansın.

Yapacağımız bir eylemde tekrar görüşmek üzere vedalaştık.

*******

Bu gün (14 Temmuz.2009) CHP İL Kadın Kolu başkanı Sn.Oya Tümer’den Emekliler Haftası dolayısıyla yapmış olduğu basın açıklamasının bir metni geldi postama.. Kısaca onu da aktarayım.

***

Yüzde 85’i açlık sınırının altında yaşayan emeklilerimiz artık giderek derinleşen krizin yükünü taşıyamamakta bunun sonucunda da sosyal yaşamın dışına itilmektedirler. Krizin faturası böylece emeğe ve emekliye ödetilmektedir.

Meydanlarda “Benim İşçim, Benim Memurum, Benim Emeklim” diye bağırıp duran iktidar partisi 25 – 30 yıl gibi en verimli çağlarını çalışarak emeğe harcayan değerli büyüklerimizi daha fazla mağdur etmemelidir. % 4 - % 4, 5 gibi sadaka bile sayılamayacak zamlarla emeklilerimizin onuru artık daha fazla zedelenmemelidir. Suya, elektriğe, tüpe, ekmeğe, doğalgaza, kömüre, oduna yapılan zamlarla emekliye verilen sadaka zammı da zaten çoktan geri alınmış bulunmaktadır.

CHP İstanbul İl Kadın Kolu olarak emeklilerimizi açlık ve yoksulluğa terk eden AKP iktidarına sesleniyoruz:

    Emekli maaşlarına acilen yaşam standartlarını normalleştirecek oranda seyyanen zam yapılmasını, Seçimden önce verilen vaatlerden 300 TL’lik harcama çekinin verilmesini, 29 aylık TÜFE farklarının emekliye ödenmesini, Sağlıkta ilaç ve tedavi katkı paylarının kaldırılmasının acilen gerçekleştirilmesini bekliyoruz.

Tüm emeklilerimize hak ettikleri onurlu ve insanca yaşamın sağlanarak, ekonomik ve sosyal haklarının bir an evvel verilmesini talep ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm emeklilerimize sağlık, mutluluk ve huzur dileyerek, sevgi ve saygılarımızı iletiyoruz.

******

Yazımın başlığı emekliler haftası güya! Neden böyle dedim. Çünkü onların çoğu halen çalışıyorlar iş bulamayan çocukları için. Geçinebilmek için, aileye katkıda bulunmak için, kimisi şoför, kimisi hasta bakıyor veya merdiven siliyor apartmanlarda.Onlar böyle bir yaşamı hakketmiyorlar.

Emeklilerin yanında olmaya, haklarını aramaya ve almak için mücadeleye mecburuz. Çünkü onlar bizlerin anaları, babaları, yakınları kısaca canlarımızdır. Onlar böyle yoksul ve sefil bir yaşamı hak etmiyorlar. Onlar bizim onurumuz gururumuz büyüklerimizdir. Hepsine buradan kucaklar dolusu sevgiler ve saygılarımı iletiyorum.

 
Toplam blog
: 375
: 801
Kayıt tarihi
: 30.04.08
 
 

İstanbul Kadıköy doğumluyum. Herhangi bir menfaat grubuna bağlanmadan, açık fikirli, dürüst, önya..